Доц. Стоян Проданов, организатор: Посетителите на фестивала „Орел на Дунава“ сами разбират, че няма много разлики между живота в Античността и този днес

Велико Търново. Античният фестивал „Орел на Дунава“, който се провежда ежегодно в Свищов, носи не само културни, но и много икономически ползи на града. Това обобщи в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново доц. Стоян Проданов, един от организаторите.
Той коментира, че в града идват много гости и туристи, които стимулират местния бизнес. „ Три – четири пъти сме провеждали различни анкети и е ясно, че гостите и туристите, идвайки в Свищов харчат пари. Тези пари остават в местната икономика. По време на фестивала всички хотели и ресторанти са пълни. Това е един допълнителен икономически импулс, който е безспорен и допринася за доброто отношение от жителите на Свищов към нашата проява“, обясни още организаторът. Той уточни, че освен традиционните прояви, с всяко следващо издание се добавят и нови събития, като целта е да има за всеки по нещо. „Ние се стремим да покажем повече аспекти от живота на древните. Така хората могат да направят сами паралел и да видят, че животът днес не е много по-различен. По-технологичен – да, но не и по-различен като емоции, преживявания и отношения между хората“, посочи още доц. Парашкевов.

Събитието ще се проведе на 7, 8 и 9 юни в Свищов и античния град Нове.

Луиза ТРАНЧЕВА