Доц. Стоян Проданов, организатор: Посетителите на фестивала „Орел на Дунава“ сами разбират, че няма много разлики между живота в Античността и този днес

200 участници от 5 държави ще се включат в 15-то издание на римския фестивал „Орел на Дунава“. Събитието се провежда в античния град Нове, край Свищов. И през тази година то ще се случи в рамките на три дни – 7, 8 и 9 юни, като входът е безплатен. Повече разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново доц. Стоян Проданов, който е един от организаторите. Прочетете пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Доц. Проданов, нека разкажем малко повече за това как Свищов ще се включи в 15-то предстоящо издание на античния фестивал „Орел на Дунава“, което ще се случи през уикенда?

Доц. Стоян Проданов: Тъй като събитието е традиционно за града, то получава своя широк отзвук и жителите на Свищов се включват активно. Най-интересно, естествено, е за най-малките, за които е много любопитно да видят образци от древни облекла, оръжия, обичаи. Много доброволци се включват в организацията. Много граждани участват не само като туристи и зрители, но и като  любители, които рекламират една чудесна възможност да прекараш уикенда различно. Така при нас идват хора от много различни места. Освен традиционните канали да се рекламира едно събитие, нашата проява е много популярна благодарение и на социалните мрежи, както и заради разговори между приятели.

Фокус: Предстои 15-то издание. Вие казахте, че събитието има широка популярност. Има ли гости, които се връщат ежегодно и кое се оказва най-интересно за тях?

Доц. Стоян Проданов: Да, забелязваме подобно явление – за гости, които се връщат всяка година, защото ние се стремим всяка година да има и  „новинки“ – нови неща, които се случват за пръв път, покрай тези, които организираме ежегодно, защото знаем, че представляват интерес. Тук е моментът да споделя, че гостите ни са от почти цяла Европа. Всяка година ние имаме посетители от Германия, Италия, Румъния, Гърция, Русия и други страни. Дори миналата година имахме туристи от Австралия и Нова Зеландия.

Фокус: Какво прави фестивалът запомнящ се и кара гостите да се връщат отново?

Доц. Стоян Проданов: Това е голямото разнообразие от събития, от реконструирани обичаи, от моменти от античната култура. Ние представяме на нашите посетители, например, как се изработват антични оръжия или доспехи. Тази година ще има и много културни събития като театрални сцени, ще има представяне на музика с автентични римски инструменти, създадена и популяризирана. Кое е най-атрактивното? Има три събития, които спорят за тази титла, но със сигурност най-голям е интересът към битката, която традиционно разиграваме в събота вечер. Нейният сюжет винаги е по някаква битка, която се е случила в Древността. Обичайно е между римляните и традиционните им врагове. И тъй като това е едно много масово събитие, в което участват над 200 воини от двете страни, наистина тогава е апотеозът на интереса на публиката. Тогава събираме и най-много гости, които следят с интерес как ще завърши битката.

 

Фокус: А кои са другите събития, които смятате, че ще привлекат повече посетители през настоящата година, казахте, че винаги се стремите да има нещо ново?

Доц. Стоян Проданов: Точно така, ние винаги се стремим да има нови неща и  наистина нашата програма е много широкоспектърна. С това се стремим да покажем повече аспекти от живота на древните. Така хората могат да направят сами паралел и да видят, че животът днес не е много по-различен. По-технологичен – да, но не и по-различен като емоции, преживявания и отношения между хората. Това едното много интересно нещо, което посетителите сами правят като извод. Кое е другото много интересно? Тази година, понеже установихме изключителен интерес към гладиаторското шоу и в него ще се включат много и различни групи, решихме да го обединим в едни големи гладиаторски игри. В тях групите ще се опитат да премерят сили като всеки показва шоуто, което е подготвил, а накрая ще има оценка на публиката. Сигурни сме, че представеното в  един блок гладиаторско зрелище ще привлече още повече посетители.

Фокус: Какво е донесло до сега организирането на античния фестивал „Орел на Дунава“ на Свищов и на жителите на града, освен емоцията, с която всички се сблъскват?

Доц. Стоян Проданов:  Ще спомена нещо, което няма как да не направи впечатление и да не се коментира. Това е икономическото въздействие, което е безспорно. Три – четири пъти сме провеждали различни анкети и е ясно, че гостите и туристите, идвайки в Свищов харчат пари, тези пари остават в местната икономика. По време на фестивала всички хотели и ресторанти са пълни. Това е един допълнителен икономически импулс, който е безспорен и допринася за доброто отношение от жителите на Свищов към нашата проява.

Фокус: Нека все пак като финал поканим нашите читатели. Къде, кога и как те могат да се включат във фестивала?

Доц. Стоян Проданов: Дните са 7, 8 и 9 юни,тоест идния уикенд. Откриването е на 7-ми вечерта, на централния площад в Свищов. Ще бъде награден големият български поет и певец
Михаил Белчев. Той ще направи и авторски рецитал с популярните песни. Ще има изпълнение и на водещите групи, участници във фестивала. Във втория ден – събота целият фестивален ден ще е в Нове, като откриването ще е около 9.00 часа и до  21.00 часа ще има много изненади. Програмата ще завърши в неделя, когато от 9.30 до обяд в Нове ще има демонстрации и ритуали, а в 18.00 часа ще бъде загасен фестивалния огън. Програмата е публикувана на сайта на фестивала, както и на сайта на Община Свищов.

Луиза ТРАНЧЕВА