Доц. Христина Георгиева, Опитна станция по поливно земеделие-Пазарджик: Сушата и високите температури се отразяват отрицателно върху младите овощни насаждения в региона

За влиянието на сушата и високите температури върху различните култури, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар доц. Христина Георгиева, директор на Опитна станция по поливно земеделие – Пазарджик.

 

Фокус: Как се отразяват сушата и високите температури на овощните видове?

Христина Георгиева: Сушата и високите температури се отразяват отрицателно върху младите овощни насаждения в Пазарджишки регион. В началото на август става залагането на цветните пъпки за следващата година. При такъв засушен период, без да се поливат дърветата, ще има много листни пъпки и малко цветни пъпки, което е предпоставка за малка плодовитост на дърветата през следващата година. В средата на август поливането на овощните дървета се прекратява, защото ако продължи, това ще доведе до удължаване на вегетацията и е предпоставка за измръзване при една по-продължителна зима през следващата година. Стопаните трябва да полагат повече грижи  за овощните дървета, особени при резки температурни промени и липсата на валежи.

Фокус: Какво е състоянието на гроздето и лозовите масиви?

Христина Георгиева: Състоянието на гроздето в Пазарджишки регион е добро там, където стопаните са се грижили и са осигурили достатъчно влага за наедряване на зърното. Поради сушата и високите температури гроздоберът ще започне по-рано. Получава се така, че всеки сорт грозде трябва да се прецени кога е постигнал пълна зрялост и е готов за беритба. Стопаните на лозови масиви, които трябва да ги наблюдават и да решат кога да започнат гроздобера.

Фокус: Добро ли е състоянието на зеленчуците, тъй като Пазарджишки регион е известен с този вид производство?

Христина Георгиева: При добра растителна защита и извършване на допълнителни поливания на площите, състоянието на зеленчуковите насаждения в Пазарджишки регион е добро. Стопаните трябва да пръскат срещу акари и белокрилка. Пръсканията трябва да са разредени и то с растителнозащитни препарати с кратък карантинен срок, заради зреенето им. Производителите не бива да пръскат и да излизат на пазара със стоки, за които не е изтекъл карантинния срок на препаратите, с които са пръскани.

Ваня НИКОЛОВА