Доц. Юрий Проданов:Красимир Узунов влизаше във всяко едно начинание с изключителна енергия

Снимка:Личен архив

Доц. Юрий Проданов, ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“ в ШУ „Епископ Константин Преславски“ пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус:Доц. Проданов, какъв спомен ще запазите за Красимир Узунов?

Доц. Юрий Проданов:Искам да се върна доста назад в годините. Първата ми среща с Красимир Узунов е в 1985 година. Бяхме млади журналисти в началото на своята професионална кариера. Беше млад, красив, синеок лейтенант, с който често се срещахме в Шумен, в нашата редакция. Още тогава той проявяваше изключителен интерес към работата на журналистите, към медиите. И когато по- късно създаде и постави началото на Информационна агенция „Фокус“ и едноименната верига от радиостанции, това за менбеше някак си съвсем естествено развитие на неговия професионализъм в това отношение. За мен, и Агенцията и радиоверигата, макар че са нека кажем частно бизнес начинание, са медии, които в голяма степен изпълняват ролята на обществена медия- с изключително силен интерес към историята, към културата, към образованието. Всички тези проблеми, персонално и лично, вълнуваха Краси Узунов през неговия живот. Медия, която изключително добре познава и разказва какво се случва на Балканите, което се явява един международен профил, изключително необходим на българската аудитория. Да не говорим, за начина по който е конструирана, с насоченост към регионите. В последно време регионалните медии, притиснати от различни обстоятелства , сякаш губят позиции, от което страдат точно хората, които живеят далеч от големия град. Във всички тези неща, които Краси Узунов създаде виждам този почерк на човек, който има отговорност към хората край себе си, към обществото. Ако разсъждаваш като възрожденец, ако си отдаден на тези времена- от втората половина на 19 началото на 20 век, когато се създава днешната българска държава, то  съвсем естествено е и да работиш по този начин. Краси Узунов влизаше във всяко едно начинание с изключителна енергия.

Фокус:И понеже започнахме с първата ви среща с Красимир Узунов, кога беше последната?

Доц. Юрий Проданов: Последната ми среща с Краси Узунов беше задочна, спреди седмица, когато ми се обади във връзка с участието ми в предаването „Съкровишницата на тайните“ на Радио „Фокус“. Разговорът ни беше изключително дълъг и интересен. Той имаше планове, обясняваше какви хубави дисертациии и изследвания могат да се случат от гледна точка на изследването на пресата по времето на Първата световна война. Разказа ми изключително интересни истории. Прекъснахме разговора си с обещанието да го продължим. Явно това няма да се случи, поне не в реалността, но по някакъв начин аз моите разговори с Краси Узунов ще продължавам да ги водя, защото той още има какво да ни каже с книгите, които написа, с нещата които създаде. Искам да пожелая на Агенция и Радио „Фокус“ да бъдат силни през този период, който им предстои, защото в голяма степен личната воля и персоналните усилия на Краси Узунов са свързани с успехите на тези медии, без разбира се да подценявам професионалните екипи. Пожелавам това да се случи, защото по този начин паметта на нашия приятел Краси Узунов ще остане жива.

Ивелина ИВАНОВА