До 31 октомври се подават декларациите за дължими данъци за третото тримесечие на 2018 г.

Велико Търново. До 31 октомври се подават декларациите за дължими данъци за третото тримесечие на 2018 г. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Елмира Костуркова, говорител на Териториална Дирекция НАП в старата столица. До края на месеца предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили доходи /извън тези по трудов договор на физически лица/ и са задължени по закон да удържат данък, да подадат своите декларации за дължими данъци. Декларацията – се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци. Авансовият данък за доходите от наем, от друга стопанска дейност и за паричните доходи от други източници, удържан за доходи, изплатени през третото тримесечие на годината , се декларира в срок до края на месец октомври.   Декларацията се подава и от физически лица, ако предприятието или самоосигуряващото се лице – платец на дохода, не е задължено да удържа и, съответно, да внася данък.
Декларацията за дължими данъци се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица, както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и ликвидационни дялове, изплатени на местни и чуждестранни физически лица, чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително общините.
До момента в НАП В. Търново 1949 фирми и самоосигуряващи се лица са декларирали, че са изплащали доходи на физически лица за третото тримесечие на тази година, което е 2/3 от очаквания брой.  От тях 93 % са подадени по електронен път.
Най-удобният начин за подаване на декларацията за дължими данъци е ползването на електронните услуги на НАП чрез електронен подпис или ПИК код.
Мария НЕДЕВА