Драгомир Димитров, „Пазари Възраждане“: Успяхме да наложим пазарите не само като търговски зони, но и като модерни градски пространства

Драгомир Димитров, изпълнителен директор на общинско дружество „Пазари Възраждане“, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

 

Водещ: Господин Димитров, приключвате вашия мандат като изпълнителен директор на общинското дружество „Пазари Възраждане“. Разкажете ни какви идеи успяхте да наложите? В каква динамика се развиваха ръководените от дружеството пазари и, разбира се, емблематичната за София културна зона лятна сцена Кино Кабана.

Драгомир Димитров: Разбира се, мандатът приключва, но ангажиментът и работата по поддръжката на централните софийски пазари като „Женски пазар“ и „Димитър Петков“, както и споменатото от вас Кино Кабана, не приключват. Новото, което ние успяхме да наложим през този мандат на управление е, че започнахме да гледаме на пазарите не само като на търговски зони, а се опитахме да въведем една нова философия, в която ние гледаме като на модерни градски пространства, които се опитваме да модернизираме и да създадем всички удобства, които имат модерните градски пространства навсякъде в Европа. Т.е., ако вие дойдете на пазара, да имате силен интернет, да имате възможност да комуникирате по всякакъв модерен начин. Преди да дойдете, да получите информация какво точно ви очаква на пазара. Да развием всички инфраструктури и иновации, които могат да накарат хората да се чувстват комфортно в една модерна, градска територия. Другото, което ние успяхме да направим и считаме за особено важно – да привличаме туристите на града. Тъй като Женски пазар е емблематичен за историята на този град, пазар на който са отраснали софиянци, така че ние полагаме изключителни усилия туристическите потоци, които посещават все повече нашата столица, да бъдат чести гости на Женския пазар. Всяка събота създаваме традиционен фермерски пазар, който е единственият фермерски пазар, който може да предложи здравословна и гарантирана като произход и качество храна за жителите на София и нейните гости.

Водещ: „Пазари Възраждане“ е едно от най-успешните общински дружества в София. Как успявате да провокирате интереса на клиенти, търговци, производители? Какви са  финансовите показатели?

Драгомир Димитров: Ние сме третото по финансови показатели дружество в общинските дружества в София и това е плод на огромен труд и усилия, които правим – да създаваме, освен това, за което говорихме – една модерна градска среда, да създаваме истински пазарна среда, в които търговците и гражданите да успяват да комуникират и да осъществяват своите търговски сделки помежду си. Това, че при нас, ако една маса струва много пари като наем, това означава, че търговците могат да изкарат тези пари. Означава, че те може да си платят този наем, че дружеството е само по себе си е изпълнило всички свои ангажименти да създаде подходяща среда, в която могат да се срещат търговци и жители на града. Разбира се, ние ще продължим да работим в тази посока – да гарантираме своята сигурност и своята стабилност, като дружество ще се опитваме да инвестираме само в проекти, които увеличават приходите. Много държим да инвестираме и в имиджа на мястото, в имиджа на самите пазарни площадки, за да стават те все по-привлекателни, по-симпатични на туристите, на гражданите, които посещават този град и тези, които живеят в него. Нашите маси са заети на 80%, което означава, и това е средната целогодишна заетост  през лятото, дори бихме казали, че нямаме свободни маси за търговия, което означава, че наистина търговците обичат да продават на нашите пазари. Считат, че търговията се случа с много добри показатели и те желаят да продават при нас. Българските производители, които продават на пазара, са близо 50. Различни събития  водят различна аудитория на пазара. Ние провеждаме изключително много допълнителни събития, които привличат хора, които традиционно не идват на пазарите, но  те все по-често могат да се срещнат там, особено на Женски пазар. Виждаме все повече млади хора, все повече туристи и все повече хора, които преди това не посещаваха пазара. Това, разбира се, е свързано не само с добрите условия откъм модерна градска среда и откъм търговски възможности да пазаруваш нещо. Но това означава, че ние сме работили сериозно върху чистотата, върху сигурността на пазарите, рязко са се променили показателите по отношение на битова престъпност, което ние получаваме като официална информация от СДВР. В пъти е спаднала престъпността на пазарните площадки при нас. Това означава, че ние наистина успяваме да се справим с тази основа задача. Относно Кино Кабана имахме около 90 събития за цялото лято, които привлякоха огромна аудитория, много голяма част от тях бяха за деца. И се радвам, че това емблематично и привлекателно за София място става все по-живо и все по-традиционно място  за културни изяви.  При това  култура, която възпитава.

Водещ: Споменахте няколко пъти Женския пазар, който успя да се наложи като Фермерски пазар в съботния ден.

Драгомир Димитров: Така е.

Водещ: Разбираме, че тази събота има още едно допълнително събитие и то е свързано с конкурс за най-вкусна българска супа.

Драгомир Димитров: Всяка събота правим този фермерски пазар и той предлага наистина хубави възможности за пазаруване. Но ние се опитваме покрай този фермерски пазар да създаваме една култура на хранене. Опитваме се да правим демонстрации всеки път с кулинарни демонстрации от различни региони на нашата страна, за да не бъдат забравени тези традиционни рецепти, тези традиционни начини, по който са се създавали кулинарните изкушения в нашата страна. Опитваме се да водим модерни шеф готвачи, които показват съвсем модерни подходи към храненето. Тази събота ще имаме пък конкурс за най-вкусната зимна сума. Така че каня вашите слушатели и наши клиенти да дойдат. За всички ще има супа и ще има възможност да видим хора, които показват изключително интересни рецепти.

Водещ: Ще има чорба от черна кокошка по автентична рецепта на хаджи Генчо от повестта „Българи от старо време“, и още много други рецепти със сигурност, защото това е конкурс, така че ще трябва да се избере най-доброто.

Драгомир Димитров: Да, така е. Аз не исках да давам подробности от това, което сме подготвили. Нека хората открият…

Водещ: Това е само провокация към любопитството и техния интерес.

Драгомир Димитров: Така е.

Водещ: Голяма част от хората се въздържат да посещават пазари, най-вече защото се притесняват от това да не бъдат обрани. Вие завършихте един проект за видеонаблюдение на Женския пазар. Решен ли е проблемът с джебчийството?

Драгомир Димитров: Джебчийство на Женския пазар, аз съм директор от 2016 година, няма. Заварих едни процеси, които вървяха, по култивиране на пространството, капиталов ремонт. Разбира се, ние полагаме много усилия в сътрудничество със СДВР, с „Общинска полиция“, с Инспектората на Столична община, за да отстраняваме всякакви негативни явления, и то в момента, в който те се появят на пазара и на територията около пазара. Така че мога да гарантирам на хората от София, че Женският пазар е едно от най-сигурните места. За миналата 2019 година ние по данни от нашия видеоцентър имаме информация от СВДР, че са поискани 28 пъти информация от видеоцентъра за някакви битови престъпления за цялата година. Това е в пъти по-малко, отколкото предишни години. По думи на колегата от СДВР, общо взето е един показател, който показва, че битовата престъпност е в много малки размери на Женския пазар. Провеждаме различни мероприятия – „Бакхус“ фестивала, София Винил фест, фермерските пазари, поетични фестивали, галерията, която правим. Събираме аудитория, която е доста по-различна от обичайните посетители от предишните години на Женския пазар.  Считам, че именно промяната на тази социална картина влияе изключително положително върху целия имидж на пазара.

Водещ: Пазарите съществуват в конкуренция с големи хранителни и търговски вериги. От тази гледна точка какви са перспективите за развитието пред вашето дружество?

Драгомир Димитров: Не считаме, че сме в директна конкуренция с големите търговски вериги, тъй като концепцията на пазарите е малко по-различна от тази на хранителните вериги. Освен това, ние се опитваме да представяме повече производители, повече хора, които пряко произвеждат храна и я продават на пазарите. Така е с Фермерските пазари, така е с много други селскостопански производители, които продават на нашите пазари. Ние се опитваме освен това да въвеждаме и такъв тип комуникация с обществото, което променя преживяването на пазарите, което не можеш да получиш в една търговска верига, каквато ще да е тя. Защото тук имаш прекия контакт с производителя, имаш възможността да се разходиш, да видиш някои от нещата, за които говорихме досега – фестивали, други наши инициативи, които правим специално през уикендите, за да привличаме хората. Така че ние не считаме, че сме в пряка конкуренция с веригите. Напротив, ние търсим нашето модерно място в градското общество, и считаме, че все по-уверено го намираме.

Водещ: Благодаря ви за този разговор, г-н Димитров. За нас беше интересно. Още повече, че интересът на българина към подобен тип пазари го има, въпросът е, както казвате и вие, адаптация към съвремието и различните провокации.

Драгомир Димитров: Заповядайте в събота на Фермерския ни пазар да вкусите и хубава чорба, и да се уверите в истинността на всичко това, което си говорихме, вие и вашите слушатели.

Росица АНГЕЛОВА