Дунавски сървайвър за финансова грамотност организират в Свищов

Велико Търново. Дунавски сървайвър за финансова грамотност ще се проведе в Свищов. Проектът е на сдружение Институт Перспективи и ще се случи в средата на месец юли, съобщи пред журналисти в старата столица един от организаторите Ахмед Куйтов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Целта е да се създаде програма за възрастни, която да развива образователния туризъм и да повиши интереса за учене сред природата. Предвижда се в акваторията на град Свищов да се проведе тренинг курс, в който ще участват младежи работници от Австрия и учители от Република Северна Македония, заедно с бизнесмени. „През първите два дни на посещението  си в България те ще са на Дунава, край Свищов, където ще трябва да създадат един въжен мост, като за целта ние ще им осигурим материали. Искам да отправя апел към всички граждани на Дунавския регион и на Велико Търново, да ни потърсят, защото проектът ще е отворен и за българи“, посочи още Куйтов, като подчерта, че идеята е да се създадат контакти между нашите сънародници и чужденците, както и да се поставят основите на последващо сътрудничество и възможност за работа в екип. Записването е до края на юни и се случва чрез Института. Участието е безплатно. Втората част на тренинга ще бъде да се опознае културно-историческото наследство на Свищов, планирани са дейности и в старата столица. Тук ще има и посещения в различни финансови институции. Третата част ще бъде под формата на кръгли маси и официални срещи с представителите на общинските ръководства.

Целта е да се обучат млади хора, които да могат да създават условия за емоционален туризъм, допълни още организаторът. По този начин ще се създаде заетост и за транспортните фирми, хотели, ресторанти, строителни магазини, рибари и др.

„Смятаме, че това, което можем да направим за гражданите на Велико Търново, гражданите на Свищов, на тези от Северна България и не само, е да подпомогнем развитието на нашите региони чрез подобни обучения, които правим от 2015 година. Така ще дадем възможност за развитие на общността, на децата на младежите, като им покажем, че нещата могат да се случват и в България, а не само в чужбина“, поясни Мариета Живкова от сдружението.

Партньори на Институт Перспективи са неправителствените организации IFTE [Initiative for Teaching Entrepreneurship], (Австрия) и PROFICIO (Република Северна Македония).

Луиза ТРАНЧЕВА