Дупнишката общественост тържествено отбеляза 132 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия (ОБЗОР)

Дупница. Тържествено отбелязване на 132-годишнина от Съединението се състоя в Дупница. Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев започна преписа на „История славянобългарска“. Точно в 10,14 часа бе поставено началото, когато на днешния ден, преди 132 години е обявено Съединението на Княжество България с Източна Румелия, а прокламацията, с която се обявява временното правителство се счита, че е подписана точно в този час. Изготвен е график с участието на всички читалища и училища в общината, които ще получат в плик своята част от текста, който трябва да бъде преписан. Инж. Методи Чимев предаде специално изработената за целта книга на НЧ „Зора“, които поемат щафетата. Задължително ще бъде използван определен за това химикал с черен цвят, като накрая ще бъдат изписани имената на абсолютно всички участвали в преписа. Целият препис ще бъде готов до празника на Дупница – 19 октомври, когато ще бъде представена на тържествената сесия на Общински съвет. Инициативите е по повод Европейските дни на наследството, които по този начин се отбелязват в Дупница.
Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев заяви, че трябва да сме горди българи с велика история. Той изказа своите надежди, че това начинание ще обърне повече внимание на децата, които ще се включат в преписа.

Точно в 10.30 честването на празника продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Опълченците от Дупница. Пред подвига им се поклониха кметският екип, общински съветници и граждани. Освен рецитал на общинския духов оркестър, празникът продължи и с концерт на пл.“Свобода“ с участието на Гери и Емануела, Владко Евтимов и други на пл.Свобода.

Тодор Петков, началник отдел „Култура, образование и младежки дейности“  към Община Дупница каза,  че Съединението е едно велико събитие в българската история и показва как може да вървим напред.

Лора КАЛЧЕВА