Духовен празник в Гушовския манастир, край Чипровци

На 6 септември тържествено Православната църква отбелязва паметта на св.архангел Михаил или „Чудото на св. архангел Михаил в град Колоса“. По този повод всяка година в местността, където се е намирал някогашният Гушовски манастир „Св. архангел Михаил“, край гр. Чипровци се проведе духовно тържество, съобщиха от Видинска митрополия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Негово Високопреподобие архимандрит Антим, при основите на древния манастирски храм извърши тържествено водоосвещение, в съслужение с йеромонах Спиридон, игумен на Чипровския манастир, свещеник Сергий и свещеник Захари, енорийски свещеник на гр. Чипровци.
Преди да извърши водосвета, архимандрит Антим се изкачи с придружаващите го отци на възвишението над манастира, където има поставен кръст, който напомня за някогашното величие на това място и да благославя онези богати предели и цялата ни Родина.След тържествения водосвет бе осветен празничен курбан и благословени хлябове – приношения за здраве и благословение на принасящите ги и всички, които ядат от тях. В своето слово отец Антим напомни смисъла на празника и пожела на присъстващите да занесат по домовете си благословението Божие по молитвите на св. архангел Михаил, който да им бъде подкрепа и помощник в всяко добро и полезно начинание.
На празника присъства и г-н Пламен Петков, кмет на Община Чипровци, към когото архимандрит Антим се обърна с благодарствени думи за организацията на празника, топлото гостоприемство и любов. Преди тържеството при Гушовския манастир, архимандрит Антим и духовниците, посетиха храм „Възнесение Господне“, в гр. Чипровци, където бе посрещнат от отец Захари.