Духови оркестри от различни краища на страната се включват за пръв път в Националния фестивал „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец

Велико Търново. Духови оркестри от различни краища на страната се включват за пръв път в Националния фестивал „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец. Това съобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство“ в Общината. Той припомни, че по традиция събитието ще се проведе в началото на август.  Уточни и , че в конкурсната програма на 2-ри август ще се представят 13 оркестъра от Велико Търново, Плевен, Видин, Монтана, Враца, София, Търговище и други.  „Това възникна като идея, за да дадем поле за изява на духовите оркестри, които за съжаление остават все по-малко в нашата страна. Те са характерни за Северния регион, особено за крайдунавските градове, защото и фолклорната музика в този район е силно изразена именно в изпълнение на духови оркестри. По този начин ще стимулираме дейността им, защото осъзнаваме колко важно е те да се съхранят“, обясни още Маринов. Подаването на заявки за участие вече приключи и изпълнителите ще са над 6 хиляди, като сред тях има и над 360 формации. Международното участие тази година ще е от Република Северна Македония, Кипър и Колумбия. Награди ще има във всички 12 категории, както и специални призове, които този път са още повече. „За поредна година фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата, които също ще връчат почетни грамоти, които са много престижни. За пръв път най-добър, според тях изпълните ще изберат и членовете на Съюза на български танцови и музикални дейци“, допълни културния директор.

Деветото издание на „Фолклорен извор“ ще се проведе от 2 до 4 август в село Царевец. Входът за всички изпълнения е свободен, за участниците също няма такси.

Луиза ТРАНЧЕВА