Държавна опера Варна изпраща 2019 година с 13% повече зрители и  22% повече приходи

Държавна опера Варна изпраща 2019 година с 13% повече зрители и  22% повече приходи. Това съобщи директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.  Тя посочи, че през вече заминаващата година операта в морската столица е отбелязала в календара си – 10 премиери, сред които 3 опери, 5 мюзикъла и 2 балета.

С блестящо 3-месечно турне във Великобритания започна новата 2019 г. Варненската балетна трупа, която заедно с артисти от Красноярския театър за опера и балет, обиколи с 4 свои постановки всички големи градове на острова. XX издания на Великденския и Коледния музикален фестивал, както и X издание на Опера в Летния театър предложиха разнообразна програма и звездни имена като Александрина Пендачанска в „Тоска“, Кирил Манолов в „Симон Боканегра“, Цветелина Василева в „Турандот“, Габриела Георгиева в „Джоконда“ и др.

За 2020 г. екипът подготвя интересна програма, с премиери на оперетите „Графиня Марица“ от Имре Калман с известната режисьорка Вера Немирова, „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах с режисьор Светозар Донев, мюзикъла „Парижката Света Богородица“ с режисьор Петко Бонев и др. Забележителни оперни акценти предстоят в Опера в Летния театър 2020 с легендарната постановка „Аида“ на Франко Дзефирели,  „Макбет“ с Александрина Пендачанска, „Бал с маски“ и др.

Десислава ВАСИЛЕВА