Фотографии представят „Балчик през погледа на времето“ отпреди 110 години

Снимки - Университетска ботаническа градина - Балчик

Фотографии представят „Балчик през погледа на времето“, събрани в луксозно издание на календар за 2020 г., предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна Фотографиите са от колекцията на Историческия музей в Белия град. Ретро снимки разкриват очарованието на крайморския град отпреди век. Представени са панорамни гледки и емблематични сгради, някои съхранени и в наши дни.

Сред тях е Мелницата, строена преди 110 години, която по онова време е била сред най-модерните индустриални сгради на Балканите, сградата на околийското управление в стил сецесион, оживената от търговци и каруци някога централна улица „Черно море“, „Дама купа“, някога най-модерният хотел по Северното ни Черноморие, старата рибна борса, изгледи на Балчишкия залив със старите дървени лодки „мауни“, с които житото е било пренасяно до корабите навътре в морето.

Общината в морския град се надява колекцията от фотографии да надхвърли контекста на новия календар и да „заживее“ самостоятелен живот като произведения на изкуството. Дизайнът на изданието е дело на варненския фотограф Емил Спасов.

Жулиета НИКОЛОВА