Държавна опера – Русе, ще гостува във Варна в началото на февруари

Близо 370 лв. за младата Станимира Ницова събра благотворителен концерт в Свищов

Държавна опера – Русе, ще гостува във Варна в началото на февруари с концерт, включващ музикални произведения от американски композитори, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

Специални гости на концерта – на 5 февруари, от 19 часа, зала 1 на Фестивален и конгресен център, са диригентът Марк Кадин и кларнетистът Данчо Радевски.

Програмата съдържа две от най-колоритните творби в творчеството на Джордж Гершуин – „Кубинска увертюра“ и симфоничната поема „Един американец в Париж“. В програмата е включен и виртуозният Концерт за кларинет, струнен оркестър, арфа и пиано на американския композитор Аарон Копланд.

Композициите на мексиканския композитор Артуро Маркес – „Дансон No.2″ и „Конга на Новия огън“ („Conga del fuego nuevo“) с ритмите на афро-кубинската конга и страстта на карибската музика, допълват богатата музикална картина на програмата „Музика от Америка“.

Марк Кадин е роден в Украйна в семейство с музикални традиции. Гастролирал е в Европа, Азия и Южна Америка. В настоящия момент е Главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

Данчо Радевски е дългогодишен солист-кларинетист на Симфоничния оркестър на БНР. Концертирал е в Европа, Америка и Азия. Участвал е в национални и международни проекти с различни камерни формации в изпълнения на класическа и съвременна музика.

Десислава ВАСИЛЕВА