Държавният културен институт-Културен център „Двореца“ отчита ръст на румънските и чешките туристи през тази година

Снимки - Университетска ботаническа градина - Балчик

Държавният културен институт-Културен център (ДКИ-КЦ) „Двореца“ в Балчик отчита ръст на румънските и чешките туристи през тази година. Това съобщи директорът Жени Михайлова, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Въпреки трудната година броят на посещенията в Архитектурно-парковия комплекс се доближават до тези през 2018-та, но се отчита отлив на туристи от всички дестинации.

Около 270 000 туристи са посетили „Двореца“ тази година, окончателните резултати ще са готови през януари. Най-многобройни са били посещенията на румънски туристи, близо 7% е ръстът на този пазар (над 138 800 туристи). Следват българските туристи (над 53 200 туристи). Русия е на трето място с над 30 100 туристи.

По думите на Жени Михайлова огромно е намалението на немски туристи. През летните месеци туристи от Полша, Франция и някои азиатски страни, като Япония например, също са посещавали „Двореца“. Художествено-творческата програма на Културния център през 2019-та се определя като много амбициозна и реализирана във всички аспекти, подчерта Жени Михайлова. Представени са 29 изложби на български и чуждестранни автори в 4 експозиционни пространства.

В началото на месец април беше представена в галерия „Тунела“ изложба „Непознатите средновековни съкровища“ с артефакти от фонда на Националния исторически музей в България. Посетителите имаха възможност да разгледат уникални културни ценности от XIV и XVI век – златна апликация от диадема, сребърни гривни, енколпион, панагия и др., изработени от благородни метали – злато и сребро, и слонова кост. ДКИ-КЦ „Двореца“ изпълнява няколко съвместни проекти с Националния исторически музей в София. Част от проектите са вече осъществени, други са в процес на реализация.

 

Жулиета НИКОЛОВА