Дъщеря, теглила бърз кредит с данните на майка си, бе осъдена на 6 месеца пробация по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна

Подсъдимата по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна  Ивелина Др., която теглила бърз кредит с неверни сведения, като посочила в искането личните данни на майка си и телефон за връзка с нейна позната, бе осъдена на 6 месеца пробация за извършеното престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. Делото бе решено от състав на Варненския окръжен съд при условията на съкратено съдебно следствие. Наказанието на 25-годишната подсъдима е задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срока от 6 месеца.

Ивелина кандидатствала за кредит от 300 лева в сайт на фирма, която предоставяла бързи заеми. В електронния въпросник за кандидатстване за кредит тя посочила данните от личната карта на майка си. Като лице за връзки по отпускането на заема записала мобилния телефон на друга жена. На 15 октомври 2014 г. исканата сума била отпусната в посочената банкова сметка на 25-годишната жена.

Подсъдимата живеела в общ дом с майка си, но отношенията им били влошени. За изтегления и необслужван кредит майка й научила, след като било образувано гражданско дело във Варненския районен съд по предявен иск от фирмата за бързи кредити за сумата от 965 лева. В исковата молба  били посочени трите имена на майката, номера на личната й карта и ЕГН, но  банковата сметка, по която били преведени парите, се оказала на дъщеря й.

Свидетелката, чийто телефонен номер подсъдимата посочила за връзка без нейно знание, била медицинската сестра, с която Ивелина се запознала, докато лекувала травма в болницата. Впоследствие двете жени се сприятелили и във Фейсбук. По време на разследването станало ясно, че по същия начин подсъдимата теглила и друг бърз кредит, но успяла да го изплати.