Д-р Алекдандър Симидчиев и д-р Стефан Митев за пандемията COVID-19

снимка: pixabay.com

 

Д-р Алекдандър Симидчиев, пулмолог и д-р Стефан Митев, гастроентеролог, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

За предпазване от коронавируса са важни хигиената и социалната дистанция. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Александър Симидчиев, пулмолог. Голямата част от разпространението на инфекцията става чрез докосване на заразени повърхности, допълни той. Специалистът уточни, че при САРС и МЕРС смъртността е била в пъти по-голяма. Проблемът на този вирус, каза още д-р Симидчиев, е неговата инфекциозност, а не неговата смъртност, защото истинското предизвикателство пред системата не е смъртността, а фактът, че много хора се заразяват, поради което много хора го карат тежко. В момента не бива да се мисли за смъртността, а за това как да се намали броят на заразените, за да няма тежко болни, каза още д-р Симидчиев.

„Голямата част от пренасянето на инфекцията става от повърхности, върху които други хора са издишали вируса и са попаднали капчици. Всъщност по-голямата част от това, което се предава не е от контакт човек в човек, защото хората вече стоят на разстояние, а по-големият риск е от повърхности, които неминуемо пипаме в ежедневието – асансьори, дръжки и т.н. , и съответно заразяваме ръцете си, а от ръцете си то попада върху нашето лице, защото средно дневно около 90 пъти на ден пипаме лицето си съвсем неосъзнато“, каза още специалистът.

Д-р Алексанър Симидчиев подчерта, че това, което има значение е хигиената и социалната дистанция. Специалистът допълни, че са много важни източниците, от които хората черпят информация за коронавируса. Той препоръча да се информираме от компетентни издания, като сайта на Световната здравна организация и също така да се следват съветите на личните лекари.

Голяма част от нещата, които се твърдят за коронавируса, не са научно потвърдени. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ гастроентерологът д-р Стефан Митев. Той сподели, че е обнадежден от мерките, които са взети в България и че ако се спазват, нещата ще бъдат наред. Д-р Стефан Митев открои два важни принципа за предпазване от заразяване – хигиената и социалната дистанция. Освен това, медикът отрече спекулациите и фалшивите новини, които се разпространяват в интернет пространството от некомпетентни източници.

„Във всяко твърдение трябва да се съобразим със СЗО. За чесъна, дори Световната здравна организация си е направила труда да отдели въпрос и отговор за него. Чесънът няма да ви помогне срещу коронавируса, както и алкохолът. Алкохолът унищожава вируса в околната среда, затова на такава основа са дезинфектантите, но няма да помогне, когато вирусът вече е в нас. Като цяло за голяма част от нещата, които се твърдят няма проучвания. Във връзка с проучването за кръвните групи-то е наблюдателно, т.е. тогава се описват съответни характеристики на хора, които в случая са заразени с коронавирус. То обаче не показва причинност, т.е. не показва, че едното е свързано с по-голям риск от заразяване или по-голям риск от смъртност“, каза още той.

Д-р Стефан Митев също отрече конспиративните теории за лабораторния произход на вируса и допълни, че той е естествен. Според него хората вече са забравили да се доверяват на лекарите, а вместо това се доверяват на известни личности, което е много опасно в такава ситуация. Д-р Стефан Митев призова всички да спазват препоръките на Националния кризисен щаб и да не се доверяват на хора в интернет, които развиват свободни съчинения.

Вилислава ВЕТРЕНСКА