Д-р Александър Алексиев, кардиолог: Студеното време влияе неблагоприятно на сърцето

Д-р Александър Алексиев, кардиолог в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: По какъв начин ни влияе студа и как да се справим с него, за да запазим сърцето си здраво?

Д-р Александър Алексиев: Темата свързана със студа и сърдечните заболявания е крайно актуална във всеки един от сезоните, когато настъпва понижение на температурата. През зимните месеци, особено през януари и февруари ниските температури са най-изразени. Студеното време е един от факторите, които провокира отделянето и повишаването на нивата на адреналина в организма. Реакцията, която предизвикват ниските температури е треперене. По този начин се завишават нивата на адреналин в организма и се предизвиква повишаване на артериалното налягане, най-вече на систолната стойност или както се казва на народен език на горната граница на кръвното налягане. По този начин организмът получава тежък коронарен спазъм. Короналните артерии са отговорни за храненето на сърдечния мускул и когато те се свият вследствие на този спазъм се затруднява оросяването на сърдечния мускул, нормалната му функция и се получават всички проблеми и последствия. По този начин може да се получи миокарден инфаркт и различни ритъмни нарушения. Това може да бъде причина и за дисфункция на клапанен апарат и на сърцето като орган. По същия начин студеното време повлиява и мозъчното затруднение и се достига и до различни мозъчни усложнения. Студа влияе неблагоприятно на сърцето.

Фокус: Как влияе студът на здравите хора и на тези със сърдечни проблеми?

Д-р Александър Алексиев: При здравите хора всяко едно патологично или болестотворно влияние среща адекватната реакция на здравия организъм. По този начин има компенсаторни невро-хормонални инструменти на организма, които предизвикват преразпределение на кръвопотока и съдова дилатация. По този начин нормалния и здрав организъм се справя с външните условия и фактори. Болните и възрастни хора, при които са установени проблеми е необходимо да не излизат сутрин рано между 6.30 – 10.30 и вечерта след 18.00 часа навън на улицата. Когато се налага излизане е важно да носят шал на носа и устата, да са топло, но не стегнато облечени, да бъдат с удобни и подходящи дрехи като е важно да са приели или да приемат топли напитки. Най-важното е да приемат редовно назначената от личния или друг лекар терапия.

Фокус: По какъв начин усложненията от грипа може да предизвикат сърдечни проблеми дори при здравите хора?

Д-р Александър Алексиев: Най-често усложненията на едно вирусно заболяване са свързани с поражения на белия дроб и се получават белодробни усложнения. Едно белодробно усложнение води до дихателна-респективно кислородна недостатъчност. След като приемането и нормалното насищане на организма с кислород, тогава страдат всички органи.

Фокус: Възрастта, храненето, стреса, цигарите и алкохола водят ли до сърдечни заболявания или може ли да се каже, че всичко е комплексно?

Д-р Александър Алексиев: Възрастни и активни хора с добре балансиран двигателен и хранителен режим, нямат проблемите на млади пушачи и на тези, които са подложени на стрес.

Фокус: Може ли да се забави появата на сърдечно заболяване, когато човек се грижи адекватно за своя организъм?

Д-р Александър Алексиев: Разбира се. Когато човек усети някакъв проблем по отношение на здравето, което е намаляване на функционалния капацитет, поява на задух, поява на задух, аритмии или въобще нещо, което го усъмни – без да се превръща в хипохондрик е желателно да се консултира с личния си лекар и когато се установи, че има проблем, този проблем е желателно да бъде в наблюдение с личния лекар.

Фокус: Кои са симптомите, които показват, че има някакъв проблем, тъй като е важна навременната консултация?

Д-р Александър Алексиев: Влошаването на функционалното състояние е основен симптом. Човек може да прецени дали е изминавал едно състояние по-бързо, по-леко, за по-кратко време и не са се появявали по-време на физическо усилие задух. Също така при някакъв повод бъде измерено повишено кръвно налягане или се установи аритмия като също и важно дали в семейството има хора със сърдечно заболяване.

Фокус: Какво представлява кардиорехабилитацията?

Д-р Александър Алексиев: Кардиорехабилитацията е една много добре позната, но за съжаление забравена методика в нашата страна за възстановяване и контрол на сърдечно съдовото здрава. Свързваме я с функционална оценка на кардиологичното състояние и съчетаване на двигателните методи и активности на физикалната и рехабилитационна медицина, които подпомогат пациентите със сърдечно съдово заболяване и най-вече такива, които са претърпели сърдечна операция или лечение на миокарден инфаркт както и друго сърдечо съдово заболяване.

Фокус: Какви са вашите съвети към нашите слушатели?

Д-р Александър Алексиев: Човек не бива да се страхува, а е необходимо да бъде физически активен, разумен в диетичния си режим, да мисли позитивно и гледа с увереност и усмивка в бъдещето. Причината е, че всички ние имаме бъдеще.

Денис НИКИФОРОВ