Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор: Много хора подценяват или не знаят как да реагират на грипа

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за сутрешния блок на Радио “Фокус“ по повод първите случаи на грип.

Водещ: Колко са потвърдените случаи на грип у нас?

Ангел Кунчев: Засега са само два. Разбира се не си правим илюзия, че това е реалната бройка. Ако се правят широки изследвания, вероятно ще установим значително по-голям, значително – не, но все пак по-голям брой. Но така или иначе към момента на база на изследванията, които се правят в лабораторията на Центъра по заразни и паразитни болести, сме установили само тези първи положителни два случая на грип.

Водещ: Как да разпознаем симптомите?

Ангел Кунчев: Не е много трудно. Всеки знае какво представлява грипът, тъй като в течение на  живота си го е карал нееднократно. Остро начало – висока температура, значително засягане на организма като цяло. Не само на горните дихателни пътища, както е при другите респираторни вируси, а една остра интоксикация, която много често води до невъзможност да продължиш да си изпълняваш ежедневните задължения – да ходиш на работа, на училище. Обикновено се налага човек да си остане за няколко дни вкъщи. Освен това, болки по мускулите, доста силно главоболие, температурата по-трудно се подава на въздействие. И това е класическата картина, към която за съжаление много често се добавят усложнения като бронхит и пневмония най-често. И в доста по-редки случаи засягане на някои други системи, най-вече нервна, сърдечно-съдова.

Водещ: Да припомним кои са най-уязвимите групи на нашите слушатели?

Ангел Кунчев: Те са отдавна установени. И макар че и понякога има известни малки отклонения в зависимост от характеристиката на отделните щамове на вирусите, като цяло може да се каже, че една от основните и най-големи групи са хората над 65 години и особено тези от тях, които имат различни хронични заболявания, макар че тези две групи почти съвпадат. След това често боледуващи деца, хора с проблеми в имунитета поради някакви причини – да кажем дълги  хронични заболявания, диабет или сърдечно-съдови, или онкоболни, хора на специални препарати, при които по принцип имунната система функционира по-слабо и съответно са по-податливи на всякакви инфекции.

Водещ: А има ли нещо по-особено, което трябва да се знае за тазгодишните щамове и има ли разлика в клиничната картина от предишни грипни щамове?

Ангел Кунчев: Това е нещо, което интересува всички, включително и нас, но в твърде рано да дадем такава прогноза. По принцип оттук нататък през декември ще започне едно повишаване на заболеваемостта. В момента Северна, Северозападна Европа и Исландия са с най-проявена активност. Когато дойде при нас едва тогава ще можем да кажем кой ще е щамът и съответно има ли някакви особености, някакви характеристики. Но като цяло мога да кажа, че не очакваме изненади този сезон- нито някаква по-крайно висока заболеваемост, нито пък някаква склонност към тежки рецидиви, тежки усложнения.

Водещ: Ако се установят симптомите, за които вие говорихте, какво лечение да бъде приложено?

Ангел Кунчев: Ето това според мен е ключовият въпрос, тъй като въпреки че повтаряме доста от информацията всяка година, впечатлението ми е, че хората все пак не се съобразяват или пък не знаят как да реагират. Има няколко правила. Първото е да не подценяваме грипа. За разлика от другите респираторни заболявания, той наистина е системно заболяване. И ако не започне своевременно лечение, рискуваме да увеличим многократно шанса за тежко протичане и дори за тежки усложнения. Така че не се опитвайте да продължавате да ходите на работа или на училище при наличие на тези симптоми , защото освен че ще утежните собственото си положение, ще заразите и доста повече от колегите в офиса или приятелите си, с които комуникираме ежедневно. Второто е приемане на антибиотик, особено на ранен етап. То не само че не помага, а е контрапродуктивно и може дори да навреди така, че вирус и антибиотик са несъвместими понятия. Друг е въпросът, че при започнала някакво бактериално усложнение трябва да бъде установено от лекар и тогава той да ни предпише подходящ антибиотик.

Водещ: В тази връзка – късно ли е за проитвогрипна ваксина?

Ангел Кунчев: Не бих казал. Единственото правило, което трябва да следваме, е да дадем възможност в рамките на 2 до 3 седмици да се изработи имунитет и тогава да попадаме в рискова среда. И доколкото все още няма някаква особена грипна активност, това значи, че можем да се имунизираме, ако желаем и ако намерим ваксина, защото за съжаление тази година, поради по-големия интерес те привършиха към края на ноември. Очакваше се една нова доставка. Надявам се тя вече да е на разположение, но не е голяма като количество.

Водещ: Вие споменахте за възможните усложнения, които могат да настъпят след прекарването на един грип, но нека още веднъж да кажем кои са те?

Ангел Кунчев: Най-честото усложнение, с което се сблъскваме в 80-90% от случаите на усложнения – това е атипичната вирусна пневмония. Лошото е, че се развива доста  бързо. Трудно се установява с обикновен преглед със слушалки. Вижда се много добре на рентгеново изследване, но все пак, за да има такова, трябва да сме посетили лекар, да имаме направление, да изчакаме. Все пак това отнема време. Освен пневмонията, вече като доста по-тежки усложнения са тези, които засягат сърдечния мускул, перикардити, миокардити, а понякога както беше при пандемичния грип H1N1 – там пък имаше засягане на  централна нервна система с менингитите, с тежки енцефалити, оток на мозъка, които вече са и животозастрашаващи.

Водещ: Каква да бъде реакцията на родителите при първите симптоми при малките деца?

Ангел Кунчев: Малките деца са една от групите, които изискват специално внимание не защото боледуват по-често от грип. Горе-долу заболеваемостта в епидемичен период засяга всички възрастови групи, но при тях понякога заболяването се развива доста бързо. Дори вдигането на температура в невисоки стойности или получаването на различни ентероколитни симптоми, могат да ги вкарат в доста по-сериозен дисбаланс на организма, който вече изисква наистина лекарско лечение. Така че за тях още повече важи това правило да търсим навреме лекарска помощ.

Водещ: Д-р Кунчев, нека да призовем нашите слушатели да не подценяват грипа, да следят за симптомите, да обръщат специално внимание на тези симптоми, за да предотвратят последващи усложнения. Още нещо имате ли да добавите към това?

Ангел Кунчев: Не. Точно това са най-важните послания по отношение на грипа.

Елеонора Чолакова