Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: За да си повишим сами имунитета си е хубаво да пием  билкови чайове и да спортуваме

снимка: pixabay.com

Д-р Анка Баева от Дирекцията по надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция (РЗИ), в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Баева, колко са регистрираните случаи на остри респираторни заболявания във Варна през изминалата седмица и кои са по-засегнатите възрастови групи? В страната вече се говори за градове с по-завишен брой на болните, каква е картината тук?

Д-р Анка Баева: Вярно е, че в страната и то в определени области има завишение на заболяванията. Ние имаме система, в която всяка сутрин ние добавяме всички новозаболели, които са ни съобщени от сентинелните практики. През последната седмица от 13-ти до 19-ти януари, имаме 381 болни. Най-засегнати са децата от 5 до 14-годишна възраст – техният брой е 110. Болните на възраст от 15 до 29 години са 88 души. Като процент – заболеваемостта за града и областта е 113 души на 10 000 население. Това е един съвсем нисък процент на заболявания и за областта, и за страната. Има области, в които заболеваемостта е 200 на 10 000 и нагоре. Във Варна все още няма много грип.

Фокус: Т.е. най-засегнатите са децата и учениците?

Д-р Анка Баева: Да, в ученическа възраст и то по-големите класове. Също и в работните колективи. В групата от 30 до 39 години са регистрирани 80 болни за седмица. Това са трите възрастови групи, в които хората са с най-активни ежедневни контакти.

Фокус: Какви са основните симптоми, с които хората търсят помощ при личния лекар?

Д-р Анка Баева: Симптомите са обичайните за простудни заболявания. Протичат и с висока температура, с хрема, кашлица и отпадналост. Тези симптоми са характерни и за грипа, и за останалите простудни заболявания, които не се причиняват от грипни вируси. Сред тях са парагрипът, аденовирусите и така нататък. При грипа – той основно започва с висока температура.

Фокус: През последната седмица има малко повече случаи на болни от грип във Варна.

Д-р Анка Баева: Леко завишение има от това, което ни дават като сведение. Аз разговарях с лични лекари, те твърдят, че няма много болни. Може би хората са малко по-стреснати. Но иначе няма много грип във Варна.

Фокус: А каква е картината при усложненията като пневмонии и бронхити?

Д-р Анка Баева: Доказани случаи на грип при пациенти, лекувани в УМБАЛ „Св. Марина“ и други, които са си правили бързи тестове в лаборатории в града, имаме 12. Те са предимно от тип „А“. А усложненията, освен от грип, са и от грипоподобните състояния. Броят на тези пациенти е  близо 40. Те са развили бронхити и пневмонии.

Фокус: А броят им расте или намалява?

Д-р Анка Баева: Може би топлото време досега ни предпази от голяма заболеваемост. Не беше толкова студено, нямаше силен вятър. По-добро е времето и това предразполага за по-малката заболеваемост.

Фокус: Обичайно, по това време на годината родители и ученици се интересуват, дали има вероятност за грипна ваканция. Има ли изгледи за достигане на епидемия в нашата област?

Д-р Анка Баева: Знам, че учениците искат ваканция, но все още нямаме повод да обявим такава.

Фокус: Обичайно, всеки път Ви питаме и за съвети за това как да се предпазим от вирусите през зимата?

Д-р Анка Баева: Най-уязвими разбираемо са децата, възрастни хора и бременни на възраст над 65 години. Почти всички знаят, но първо трябва да се обличаме топло за сезона. Второто, което препоръчвам е да се ядат много плодове и зеленчуци, да се пият много течности. Спортът е задължителен ако искаме да сме здрави и да повишаваме имунитета си. В по-големи колективи ако видим, че има някой болен, той или трябва да се изолира, или трябва да се носят маски за предпазване от предаването чрез въздуха  на вируса чрез малките капчици.

Фокус: А може ли да се вземат и лекарствени препарати за предпазване?

Д-р Анка Баева: Всеки знае, има различни препарати, които може да взема. Има витамини. Аз лично, не съм много по тези химически средства. Предпочитам природните медикаменти. За да си повишат сами имунитета, хората могат да пият билкови чайове. Не е задължително те да са горещи. Може дори да си ги носят в шише и да ги пият вместо вода. Има много хубави билки в България, които предпазват и повишават имунитета. Другият начин е да се постави грипна ваксина, но вече е късно за поставянето й.

Фокус: А що се отнася до другите заболявания – завишен бе броят на болните от варицела. Каква е картината за Варна?

Д-р Анка Баева: Втора трета година има висока заболеваемост от варицела и се говори, че ще има ваксина, а болестта ще бъде вкарана в имунизационния календар. Все пак периодът на завишаване на случаите на варицела е зимният сезон. Заболеваемостта и в цялата страна е висока. Бих казала, че броят на болните варира, но винаги е над 100. Но пък заболяването много бързо се развива. И сега в тези ученически колективи или в детските градини много бързо се предава от едно дете на друго. Затова и заболеваемостта е висока. Всички, които не са боледували могат да се заразят. Дори имаме и майки на деца, които са боледували. През зимния сезон малко повече са и пациентите с ентероколити. Но няма някакви фрапиращи увеличени бройки.

Диана СТОЕВА