Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: Над 900 души са преминали през кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН  през годината

Д-р Анка Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в Регионалната здравна инспекция – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Баева, на 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Тази година събитието преминава под глобалното мото „Узнай своя статус” и се отбелязва за поредна година в целия свят. Какви инициативи бяха организирани във Варна за 1 декември?

Д-р Анка Баева: Регионалната здравна инспекция във Варна организира Седмица на отворените врати, която се проведе в периода от 26 до 30 ноември и бе част от Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатити в изпълнение на дейностите на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ. Поводът за кампанията бе Световният ден за борба със СПИН, който се отбелязва всяка година на 1 декември. В кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН се предоставят услуги за всички, които желаят да бъдат консултирани и изследвани относно своя ХИВ статус. За периода от 26 до 29 ноември кабинетът бе посетен от 52 души, а до обяд на 30 ноември бяха преминали още 17 души.

Фокус: Какво показват данните по отношение на заболеваемостта и колко души са преминали през кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН във Варна от началото на годината?

Д-р Анка Баева: От началото на годината до 1 ноември през  кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в Регионалната здравна инспекция във Варна са преминали общо 879 души, като от тях 308 са жени, а 571 са мъже. Те са изследвани и с бързи тестове, и по метода „Елайза“. Установени са нови 11 ХИВ-позитивни лица тази година. 9 от ХИВ-позитивните лица са мъже. Всички са узнали своя статус и са прехвърлени за лечение към Инфекциозна клиника.

Фокус: Какви дейности са осъществени през годината с цел превенция?

Д-р Анка Баева: През годината Регионалната здравна инспекция е организирала и провела няколко кампании, свързани с превенция на заболяването. В началото на годината бе осъществено посещение в затвора в село Разделна, където са изследвани 18 души. През месец май е проведена кампания във връзка с отбелязването на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. В рамките на инициативата са изследвани 106 души, като няма регистрирани положителни резултати. Традиционно през годината е организирана и проведена лятната АНТИСПИН кампания в периода от 15 август до 15 септември, по време на която в кабинета са изследвани 83 души, а на терен – 42. Над 60 души са преминали през кабинета по време на Седмицата на отворените врати за Световния ден за борба със СПИН. Семейните лекари също работят по това направление, като материалите се изследват в лабораториите на инспекцията. Като част от дейностите, свързани с превенция на ХИВ/СПИН, през годината са раздадени хиляди здравно-образователни материали. Посещават се училища, за да се разговаря с младите хора за болестите, предавани по полов път.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА