Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: Симптомите на морбили много наподобяват тези на други заболявания, затова то трудно се локализира

Д-р Анка Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в Регионалната здравна инспекция – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Имало ли е случаи на морбили във Варна и кога са били те?

Д-р Анка Баева: Случаите на морбили бяха 2010 – 2011 година. Имаше един взрив от морбили, като беше засегнато предимно ромското население. Тогава изисквахме всички неимунизирани деца, извършвахме имунизации, освен общопрактикуващите лекари и ние ходихме с превозни средства на място да имунизираме хората. Последните случаи са 2011 година, тогава бяха масово. И от тогава във Варна и областта не е имало случаи на морбили.

Фокус: Д-р Баева, какво означава масово? Колко случая имаше тогава?

Д-р Анка Баева: Точната бройка не знам. Това са стотина деца или може би повече бяха от 2011.

Фокус: Може да се каже, че това е много?

Д-р Анка Баева: Много е да. Голям взрив беше, за да се принудим да изискваме всички неимунизирани лица, да впрегнем неправителствените организации, които да ни помагат и да ходим и на място. Те просто бяха много случаите.

Фокус: От заболелите през 2011, имало ли е хора в по-тежко състояние?

Д-р Анка Баева: Да, имаше в по-тежко състояние. Нямаме починали. Няма смъртен случай при нас.

Фокус: Споменахте, че в ромските махали основно е имало проблем, но коя е рисковата група при това заболяване? Коментира се много и отказът на някои семейства да ваксинират децата си?

Д-р Анка Баева: Рискова група, по принцип при ромското население има много от децата не ходят в детски заведения, нямат регистрирани към някое GP да са записани и те се пропускат. В РЗИ има имунизационен кабинет, който заедно с помощта на неправителствените  организации обхваща част от децата, които не можем. Но не всички идват, под претекст, че нямат пари да дойдат, нямат време. Нямали родители, които могат да дойдат – някъде  в чужбина са, гледат ги бабите и т.н. затова там има по-голям пропуск. Но уязвими групи като цяло са детските колективи и въобще детската възраст, защото това е детско заболяване. Могат да боледуват всички възрастни по принцип. По-големите вече хора от 1969 година насам имат ваксина. От начало беше моно ваксина, от 1981 година, мисля, е вече комбинирана ваксина, която се поставя задължително и голяма част от населението е обхванато.

Фокус: Може ли да заболее някой, който вече е ваксиниран?

Д-р Анка Баева: Изгражда се траен имунитет. Хора, които са ваксинирани и хора, които са боледували от това заболяване имат изграден траен имунитет и не би трябвало да заболяват.

Фокус: Д-р Баева, имате справка за ваксинираните деца във Варненска област?

Д-р Анка Баева: Да, имам ги, като процент ваксинирани. Значи от всички подлежащи 13-месечни деца, 85 % са ваксинирани. И всички подлежащи 1-годишни, защото имунизациите са 2. На 12 години са обхванати около 90%. Останалите проценти има не обхванати деца със сигурност, но в много от случаите има деца, които са освободени с комисия заради различни заболявания и има деца, които все още са в списъка на GP-тата, но са в чужбина при родителите си. Те не са отписани, водят се все още към GP-то, но то няма как да ги имунизира, защото те не са в България. Затова е такъв процента. Не е малък процента на обхващаемост.

Фокус: Значи не е толкова голям броят на хората, които не са обхванати?

Д-р Анка Баева: Не са много тези, които не са обхванати. Много държим тази ваксина да се поставя и всички деца, които посещават детските заведения, ясли и градини, държа да имат тази имунизация преди да влязат в съответното заведение. Ако има някоя друга не поставена ваксина, вече се прави индивидуален имунизационен план. Но тази ваксина държа да се слага преди да постъпи детето в градината и така съм го казала на сестрите, които приемат децата.

Фокус: През лятото д-р Ангел Кунчев имаше лекция точно за ваксините в РЗИ? Продължава ли да е проблем все пак това, родители да отказват да ваксинират децата си?

Д-р Анка Баева: Проблем е. Много от родителите се страхуват  и то точно от тази ваксина, защото това е една от малкото живи ваксини. Като казвам малко, от задължителните ваксини само тази и БЦЖ (против туберкулоза), са от задължителните ваксини. И това притеснява родителите. Бих казала, че ваксината е изпробвана, от много години се поставя, и няма сериозни противопоказания т.е. няма странични реакции.

Фокус: Много родители смятат, че децата могат да развият аутизъм в следствие на ваксини. Има ли научна обоснованост това вярване?

Д-р Анка Баева: Има доказано как се появява аутизма. Има деца, които нямат поставена ваксина, примерно, и отново развиват аутизъм. Това е малко наследствено. Три са причините за аутизма, но не е причина тази ваксина.

Фокус: Споменахме притесненията на някои родители за поставянето на ваксината, но какво би се случила ако не я поставим?

Д-р Анка Баева: Риска от не поставяне на ваксина е по-голям от риска на поставяне на ваксина, защото заболяването е сериозно, започва с катарални прояви, температура и отпадналост. След това се появява обрива, започващ от лицето и надолу по тялото, но води до доста усложнения. Като усложненията са най-вече от респираторни – ларингити, трахити, много често пневмонии, които могат да бъдат и много тежки. Усложнения от нервната система, сърдечно-съдовата система и колити, но те са малък проблем. Но при нервната система и сърдечно-съдовата система са сериозни усложнения. А и правят усложнения при пневмония.

Фокус: Тоест опасността е висока при малките деца особено?

Д-р Анка Баева: Да и е по-добре да се имунизират, защото рискът е по-малък.

Фокус: А за този случай в София за жената на 37 години. Предполага се, че тя трябва да е имунизирана, но все пак е заболяла от морбили?

Д-р Анка Баева: Ами няма данни да е имунизирана, тя може да каже. Много хора не си пазят имунизационните журнали в по-зряла възраст. Възможно е да не е имунизирана. А по принцип боледуват всички хора, особено пък тези, които имат малки деца, ако те заболеят, го предават и на родителите си. Много е висок инфекциозния индекс, т.е. много  бързо се пренася заразата от човек на човек. Затова се получават тези взривове. То е въздушно-капкова инфекция. И могат да боледуват и възрастни, а те боледуват доста по-тежко отколкото децата. По същия начин и е с варицелата. Знаем случаи на много възрастни, поне тази година имаше много възрастни, които преболедуваха заедно с децата си.

Фокус: Подготвени ли сме за евентуални случаи тук във Варна? Има ли кампания за информиране на хората?

Д-р Анка Баева: Първо, министерството ги информира непрекъснато, особено след този взрив в Благоевград. Второ, ние сме започнали, и от 2017 насам, работим по този проблем. Изискахме тогава от личните лекари всички, когато имаше взрив във Пловдив, по този повод изискахме всички неимунизирани, раздадохме допълнително ваксина. В момента отново им пишем предписание, за да ни дадат на хартиен или електронен носител, данните за всички неимунизирани до момента, за да можем допълнително ваксини да им дадем. Възрастните хора могат  да си изследват имунитета в лабораториите в града, за това какъв имунитет имат срещу морбили. Ако имунитета им е нисък или нямат такъв да бъдат имунизирани. Ваксина ще се раздаде допълнително. Така, че да няма притеснения. Ще изискваме от медицинския персонал на болниците, там където е възможно – детски отделения, инфекциозна клиника, където е възможно да има случаи на морбили, медицинският персонал да си изследва имунитета и евентуално да се имунизира срещу това заболяване.

Фокус: При констатирани случаи на морбили, не трябва да има контакт между заболелите?

Д-р Анка Баева: Наблюдаваме ги. То може и да има защото докато се появи заболяването това дете контактува с някого, не изолирано и не знаете кое дете в кой момент ще се разболее. Но контактните задължително се издирват и се наблюдават 17 дена за наличие на някакви симптоми. Написали сме и предписание до всички детски заведения, още сутрешния филтър като минават децата, стриктно да се следи за някои катарални прояви, температури, отпадналост на децата и да се връщат тези деца, за да може да нямат контакт с останалите.

Фокус: Проблем ли е това, че симптомите са близки до тези на други заболявания?

Д-р Анка Баева: Проблем е, освен това е,че много от джипитата не са се срещали с това заболяване. То е просто рядко, отдавна го няма и рядко се вижда. Това също ще бъде проблем. Но пък нали затова са нашите предписания, да ги насочваме да мислят и за това. И всяко съмнително лице ще му се взема проба, която ще се изпраща до Националната референтна лаборатория в София за изследване.

Фокус: Можем да заключим, че е важно хората да бъдат бдителни на всички нива?

Д-р Анка Баева: Да, и много разчитам най-вече на родителите, които непрекъснато са с децата си и ги наблюдават по всяко време, да информират и нас, и общопрактикуващия си лекар, за да може да се хващат още в началото децата.

Фокус: Имат ли капацитет болниците при евентуални случаи?

Д-р Анка Баева: Всички трябва да бъдат консултирани при съмнителни случаи – да се консултират с инфекционист и евентуално при негова преценка да бъдат хоспитализирани. Винаги се създават и допълнителни легла за такива случаи.

Фокус: Последен въпрос. Казахте, че възрастните могат а си направят изследване за имунитет. Това изследване покрива ли се от Здравната каса?

Д-р Анка Баева: Не е по здравна каса.

Фокус: Но за лична сигурност всеки може да се направи?

Д-р Анка Баева: Да, който иска, не мога да ги задължа. Но всеки за своя сигурност може да направи това изследване. Особено тези, които имат малки деца или не знаят дали са имунизирани или са го преболедували, когато се съмняват.

Бояна АТАНАСОВА