Д-р Антоанета Тончева, директор на ОП за дезинфекция, дератизация и дезакаризация: Не може да се говори за бум на популацията на кърлежи във Варна

Д-р Антоанета Тончева, директор на Предприятие за дезинфекция, дератизация и дезакаризация в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Тончева, в началото на месеца започна първата за годината обработка против кърлежи на терени с обществено значение на територията на община Варна. Колко и какви площи бяха обработени?

Д-р Антоанета Тончева: От края на март сме обработили големите паркове – Морската градина, както и градините в „Аспарухово“, „Младост“ и „Владислав Варненчик“. В квартал „Владиславово“  са обхванати и детски площадки, както и училищните дворове във всички райони. Не сме забравили и селата Каменар, Звездица, Тополи, Казашко и Константиново. Те също ще бъдат обработени, но когато приключат дейностите по косене. В тези места всичко ще бъде направено наведнъж, ще се обработват и детски площадки и училища за един ден.

Фокус: Кога се извършва пръскането в парковете и дворовете на учебни и детски заведения?

Д-р Антоанета Тончева: Най-важното, което ни предстои е да напръскаме дворовете на детските градини във Варна, за които за съжаление вече два дни не можем да влезем в график, защото времето не позволява. Ще се опитаме да наваксваме. Първата обработка трябва да бъде свършена до края на месеца. Може би ще се наложи да се работи и през почивните дни. След това, през май ще се направи втора обработка. Хубаво е интервалът между двете обработки да е 25-30 дни. Колкото до това дали има бум на ухапванията – със сигурност няма. Общо взето е нормално да се регистрират толкова случаи в Регионалната здравна инспекция. Основната причина за повечето кърлежи е липсата на зима. Просто те не успяха изобщо да прекратят развитието си и  от там популацията ще продължи да се разраства. Идеята е, че ние трябва да намалим до минимум разрастването.

Фокус: В тази връзка, по-рано ли се наложи да се пръска във Варна?

Д-р Антоанета Тончева: Да, по-рано се наложи да се обработват площите. Миналата година беше същата ситуация, защото пак нямахме зима. Но предните години обработките започваха в средата на април, а втората обработка се правеше след средата на юни. За съжаление обаче, двете изминали зими не ни позволяват този лукс.

Фокус: Припомнете какви препарати се използват за обработка? Опасни ли са за хората?

Д-р Антоанета Тончева: Препаратите, които ние използваме нямат карантинен период по информационния лист за безопасност, но лично аз, държа да има обезопасителни табели при обработката. Освен това не бих пуснала внучетата си да играят по току що напръсканата трева. Затова и ние даваме на хората 24 часа срок, хората да не влизат в напръсканите територии. Да не пускат домашните си любимци там. Иначе, самият препарат е сравнително безопасен. Що се касае до всеки един химичен продукт, няма безопасен препарат. Тези, които ние ползваме са на база перитроиди, микрокапсулирани са, което намалява риска значително. Затова няма карантинен период. А и машините ни са достатъчно шумни, хората ги чуват и се пазят. На никой не му е приятно да минава през аерозола, който правим.

Фокус: Какви други обработки предстоят?

Д-р Антоанета Тончева: Дано времето не се задържи така, защото ще се забави графикът. Очакваме комарите. Засега беше сухо, ще видим с дъжда какво ще стане. Но при среднодневни температури около 16 градуса рискът се увеличава. В зависимост от това ще се планират обработки. Даже по-рано ще бъдат, по моя преценка в първата декада на май ще бъдат ларвицидните обработки в биотопите, там, където има вода. Но зимата беше суха. Но след обилен дъжд се образуват биотопите. При обработките се слага препарат във водата. Но имайте предвид, че популация може да се събере и в една кофа с вода. Приключихме дератизацията на каналната мрежа. Тя е двукратна – през есента и през пролетта.

Фокус: Започнахте ли да получавате сигнали от граждани за проблемни участъци – за кърлежи или други вредители?

Д-р Антоанета Тончева: Засега е спокойно. Хората се обаждат за вътрешни обработки на дворове, на градини и ясли, за блокове, в които има хлебарки. Но това е в реда на нещата, не са зачестили сигналите. Но след проливен дъжд ще има проблеми. Винаги се отзоваваме на сигнали, но и проверяваме дали са основателни. Ще чакаме и бълхите, защото популацията на котки в града се увеличава.

Диана СТОЕВА