Д-р Антоанета Тончева, директор на ОП „ДДД“ – Варна: Променливото време доведе до бум на комари, бълхи и кърлежи

Директорът на Общинското предприятие по дезинфекция, дезинсекция и дератизация д-р Антоанета Тончева, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Тончева, кога започнаха първите обработки срещу комари на обществени места във Варна, напоследък има много оплаквания от граждани за повишена популация?

Д-р Антоанета Тончева: Така е, проблемите с комарите във Варна започнаха още миналата година, поради типичните сезонни промени. Във Варна, години наред сме имали силно сухи лета. Почти е нямало валежи, така че, обичайните за комарите биотопи почти бяха пресъхнали. Но миналата година, а още повече тази, с обилните валежи през април и май, започнаха да се появяват първите проблеми с комарите. Обработките започнаха тогава.

Фокус: Какво предизвика бурното развитие на комарните популации? Колко са нетипичните биотопи?

Д-р Антоанета Тончева: По принцип големите биотопи винаги са били основните и големи паркове и градини. Това са най-вече паркът в „Аспарухово“ и Морската градина. Там биотопите, особено тези, които се намират в старите дървета, в отвори и хралупи. Преди в тях вода почти не се събираха, но тази година обилните дъждове ги напълниха. Друг типичен биотоп, това са деретата. Също бяха с много малко води и до 2017-та година почти сме нямали проблем с тях. Всъщност една обработка с топъл аерозол беше достатъчна почти за целия сезон. Тази година, за съжаление, няма да бъде така. Ще пръскаме и ще обработваме почти до края на септември.

Фокус: Къде ще се пръска срещу комари, има ли приоритетни места?

Д-р Антоанета Тончева: При основните обработки първо се обхващат големите паркове – в „Младост“, „Владиславово“, „Възраждане“ и „Аспарухово“. Даже Морската градина е обработена два пъти. Другите са деретата, част от които се обработиха миналата седмица, другите  ще се обработят през останалите напред. Другите приоритети са детските градини. Понеже те са с хубави, високи храсти. И веднъж развили популация, комарите предпочитат места с храстовидна растителност и не много високи дървета.

Фокус: А в дворовете на градините може ли да се пръска докато има деца?

Д-р Антоанета Тончева: Работи се по метода „топъл аерозол“. Това представлява един специален генератор, който ние наричаме пушка. Той прави едни огромни бели кълба дим, които се слягат за не повече от десетина минути. Така че, когато се прави обработка против комари, дори не са необходими предупредителни табели, защото хората, на практика нямат досег с отровата. Когато правим такива обработки предупреждаваме само пожарната, тъй като има опасност много от хората да помислят, че има пожар и им звънят тогава на тях. За да няма недоразумения ние съобщаваме за всяка наша обработка с аерозол. Градините се обработват много рано сутрин, между 5 и 6 часа с такъв вид аерозол. Така че опасност за децата няма.

Фокус: Колко често може да се обработва, предвид това, че отново могат да се появят комарите на места, на които е пръскано?

Д-р Антоанета Тончева: Само в екстремна ситуация обработките могат да се повтарят през 10-15 дни, но това е, когато действително има епидемична опасност. Оптималният срок е 20- 25 дни между обработките. Целта е да не се допусне поява на резистентност у комари, кърлежи и други насекоми с чести обработки. Защото идва момент, в който препаратите спират да действат.

Фокус: Има ли сигнали и оплаквания за повишена популация на комари, кърлежи, бълхи?  За къде най-често се подават?

Д-р Антоанета Тончева: Засега вече сме получили около 350 сигнала, почти от всички краища на града. Най-често идват от „Младост“ и „Трошево“. Но имайте предвид, че много често идват и фалшиви сигнали, затова преценяваме на място. Това става за около два дни след подаване на сигнала. Стремежът е до около пет дни да извършим обработката. Това в този напрегнат сезон е много трудно на персонала. Ако времето продължи да е така динамично, тези резки климатични промени – бурен дъжд, спад на температурата, после рязко покачване, ще бъдат все повече сигналите. С три екипа разполагаме и може би догодина ще се замислим за още един. При контакти с колегите от другите градове, виждам, че навсякъде проблемите са сходни с тези във Варна.

Фокус: Ще се пръска ли извънредно срещу кърлежи?

Д-р Антоанета Тончева: Плановите обработки през април и юни, които са двукратни и обхващат пак големите паркове, детските ясли и градини и училищата са почти приключили. Стремежът е да се обхванат детски и спортни площадки и кварталните градинки и места за разходка. И тук времето ни попречи, но в общи линии, успяхме да го свършим. Иначе няма непокрит сигнал, ако е подаден такъв.

Фокус: А за плажовете, има ли сигнали за кърлежи и бълхи там?

Д-р Антоанета Тончева: По принцип, аз продължавам да поддържам моето становище, което повтарям почти всяка година и то е, че бълха и кърлеж, няма да стоят доброволно на плажа. Това го правят само хората. Но бълхи и кърлежи мразят да се пекат под слънчеви лъчи. Те търсят сянка, хладина и влага. Друг е въпросът, че хората като се съблекат и видят кърлеж, мислят, че ги е ухапал на плажа. Това е много често повтаряна грешка. Да, в последните години виждам, че има практика да се обработват предварително плажовете, но по моему, това са безсмислени обработки. Плажът има нужда да се обработи когато излязат плажните мушици. Когато има много водорасли, ако не се оберат навреме, излизат тези мушици, които дразнят. Но те нямат епидемично значение. За тях има смисъл да се обработи плаж, но да се прави профилактична дезинфекция, е безсмислено мероприятие.

Фокус: Какви са тези препарати, които се ползват срещу плажните мушици?

Д-р Антоанета Тончева: Различни разновидности има, но са от трета група. Пригодени са за работа при хора и домашни животни, без заплаха за тях.

Фокус: А за бълхи, имали ли сте много оплаквания?

Д-р Антоанета Тончева: Да, даже се затрупаха – комари, бълхи и кърлежи. В момента не знаем на кой фронт да се обърнем да работим. Много рано започнаха тази година сигналите за бълхи. Обикновено зачестяват след средата на юли. Но сега започнаха още преди последната седмица на юни. Но всичко подрани тази година.

Диана СТОЕВА