Д-р Антон Койчев, СДС: Вотът нанедоврие няма да реши водната криза в Перник

Д-р Антон Койчев, председател на СДС–София и председател на Комисията по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет в интервю за предаването „Вече 30 години – времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

 

Водещ: Стана ясно, че Перник ще получава вода от язовир „Белмекен“. Стана ясно и че това няма да затрудни по никакъв начин водоподаването в София. Защо идва чак сега това предложение, след толкова месеци криза в Перник?

Антон Койчев: Първо няколко пояснения. В четвъртък ще бъде гласуван доклад с подобно съдържание, за да помогнем на Перник. През водопреносната система на София от язовир „Белмекен“ да започне работа по свързването на тази с Перник, който ще отнеме може би месец – месец и половина. А защо това сега става? Това е въпрос, на който надали сега ще можем да отговорим еднозначно. Днес имаше едно заседание на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столична община, на която аз съм член, на който присъстваха почти безпрецедентно кметът на София, кметът на Перник, областният управител на Перник, тримата министри – на околната среда и водите, на регионалното развитие и на икономиката, плюс шефа на концесионера „Софийска вода“. Освен всичко друго, имаше присъствие и на други общински съветници, представители на различни политически групи, освен членовете на комисията, както и изключително широко журналистическо отразяване, на което общо взето бяха поставени всички въпроси. Заседанието продължи близо три часа, беше предавано пряко, освен от онлайн канала на общината, беше предавано пряко от Канал 3 и други медии. Така че от всички възможни ъгли на аспекта беше разгледана кризата в Перник. Общо взето е ясно, че тя има три основни измерения – едното е хуманитарно, другото е инженерно-техническо и третото е чисто политическо. Като, разбира се, не бяха избегнати изкушенията да се политизира тази криза. Но по-скоро ние се постарахме – групата на ГЕРБ и СДС – да наблегнем върху хуманитарния характер и възможностите да помогнем на жителите на Перник да не бедстват в тази ситуация и да не изпадат в още по-тежък воден режим, тъй като кметът на Перник каза, че има вода за около 30 дни в язовир „Студена“ при тази ситуация, след което има сериозен риск от екологични последствия. Не бих казал катастрофа, но близко до това състояние.

Водещ: Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова обясни, че все още на официалното предложение от страна на Министерски съвет. Може ли да се каже, че от тази гледна точка днешното заседание целеше по-скоро да информира цялата общественост в столицата?

Антон Койчев: Да. Това беше в дух на политика на откритост. Независимо какво някои се опитват да внушават, винаги сме настоявали, освен всичко друго, за да вземе такова решение Столичният общински съвет е необходимо да се извърви една процедура, макар и в доста съкратени срокове в ситуация на форсмажорни обстоятелства. И тук искам чрез вашата медия и всички наши представители, имайки медийни участия ще го кажат, важно за софиянци да го знаят, е, че по никакъв начин няма да бъде застрашен водният баланс на София, нито пък това ще се отрази на цената на водата на софиянци. Това са две много важни неща, които е необходимо да бъдат уточнени и трябва да бъдат казани – нещо, което наистина касае хората. А относно солидарността и съпричастността към жителите на град Перник, смятам, че това е мисленето и задължението на всеки разумен и нормален човек.

Водещ: Тоест искате да кажете, че водопреносната мрежа на София може да издържи допълнителните количества вода, които ще преминават?

Антон Койчев: Да, увериха ни и от концесионера, увериха ни и от Министерството на икономиката, това са хора, които разбират от хидроинженерство, както и експертите, които присъстваха там, че няма да е проблем водопреносната мрежа да издържи подобно налягане.

Водещ: Това решение за пренасочването на водата от язовир „Белмекен“ през София за Перник постоянно ли е или е временно?

Антон Койчев: Това решение е временно, докато се преодолее водната криза в Перник и започне естественият водосбор на язовир „Студена“, който вероятно ще бъде през лятото, когато снеготопенето вече е завършило, и както министър Караниколов подчерта, това ще стане в края на май – началото на юни. Това е обичайният срок, в който това може да се случи. Така че това няма да е постоянно, но пък ще създаде един добър прецедент, една реверсивна връзка. И ние ще дадем пример, тъй като това нещо трябва да се извърши в цялата страна. А защо са закъснели тези реформи и обновяване на ВиК сектора, това е предмет на съвсем отделен разговор, който аз нямам техническата компетентност да водя.

Водещ: Един от водоизточниците на София е язовир „Бели Искър“. И от срещата стана ясно, че той ще стане собственост на Министерството на икономиката. Може ли да обясните защо се прави тази стъпка?

Антон Койчев: Защото трябва да е ясно кой е собственикът и кой отговаря за него, за неговата поддръжка. Освен всичко друго, язовирите имат много механизми на контрол, един от които е Държавната агенция за метрологичен и технически контрол, която е от структурите на Министерството на икономиката. Най-логично е, и тя има най-голям дял в контрола на състоянието на язовирите, и най-голяма отговорност.

Водещ: Другата тема, която се развива успоредно с водната криза в Перник, е вотът на недоверие, внесен от БСП срещу правителството. Каква е позицията на СДС спрямо него?

Антон Койчев: СДС винаги има и е имал трайна устойчива позиция. Конструктивна критика, когато е било необходимо, когато е било необходимо, сме отстоявали и опозиционни позиции по определени политики. Но в случая ние абсолютно не виждаме никаква алтернатива на БСП, освен един вот на недоверие за вътрешнопартийна употреба. Между другото, мога с висока степен на вероятност да пророкувам, че общо взето БСП ще изпадне в изолация, в една комична ситуация. Знаете ли лично мен кое много ме притеснява и общо взето ме кара да се чувствам донякъде и малко гневен? Няма смисъл в момента, когато цялата страна е съсредоточена да помогне на жителите на Перник, да се политизира въпросът и да се вкарва вот на недоверие. Да, знам, че това е най-мощният инструмент на парламентарната опозиция, но в случая, ако сме национално отговорни политици, хуманитарните причини, чувството за съпричастност и солидарност трябва да вземе връх точно в този момент, за да може да се реши кризата. Нуждаем се от обединение на цялото общество спрямо този изключително тежък проблем, бих го нарекъл даже и кауза. След което има си механизми – парламентарни избори, печелене на доверие, вотове на недоверие и т.н. И тъй като, нали нямате съмнение, че тази т.нар. водна криза или тези големи проблеми във ВиК сектора, не са от вчера и не са от днес. И редица правителства са виновни с действия или бездействия за това състояние, без въобще да искам да оправдая сегашното правителство или да  му адвокатствам по някакъв начин. И казвам с две думи – СДС сме против този вот на недоверие. Не виждаме с какво той ще помогне на ситуацията. Напротив, той ще я обостри с едно излишно политизиране, нагнетяване на страхове и манипулации.

Водещ: Друга тема, която искам да обсъдим с Вас, са промените в Закона за туризма относно категоризирането на стаите и апартаментите, предлагани чрез електронните платформи. Как това ще се отрази върху туризма в София?

 Антон Койчев: Вижте, това е в много начална фаза на разглеждане. Между другото, ние имаме утре Национален изпълнителен съвет. Това ще бъде може би един вътрешнополитически проблем, който ще разгледаме. Едва тогава ще мога да ви дам по-обоснован и компетентен отговор. Според мен ще се намери съгласуване на интересите между тези хора, които чрез различни платформи отдават своите жилища под наем. Тъй като има бум в този тип търсене, този тип туристически услуги, София тъй като стана привлекателна дестинация за краткотраен престой, знаете, това дойде с повишаване кредитния рейтинг на града, освен с развитието на града, дойде и с добрите условия, които имат и които нашето летище осигурява за т.нар. нискотарифни или нискобюджетни авиопревозвачи, които пък от своя страна доведоха голям туристически поток с интерес към София. Така или иначе, рекламата на града и рекламата от уста на уста оказа своето влияние, имаме ръст на подобен тип туристически услуги. Когато дойде моментът това да се обсъжда сериозно и да се вземат решения, бъдете сигурни, че ние ще отстояваме подобен тип решение, което ще отчита интересите и на двете страни. Защото пък не може те да са извън всякакъв контрол и да бъдат извън фиска. От друга страна, не могат да бъдат фискално притискани прекалено много. Така че ще намерим решение по пътя на диалога с хората, те си имат разбира се своя асоциация, които чрез подобен тип платформи отдават своето жилище под наем.

 

Слав Механджийски