Д-р Антон Койчев, СДС: Нямаше да има дясноцентристко мнозинство и десен кмет без гласовете на СДС в София

Д-р Антон Койчев, председател на СДС–София и председател на Комисията по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет в интервю за предаването „Вече 30 години – времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Доктор Койчев, вече е декември месец – каква е равносметката от работата на СДС-София за годината?

Антон Койчев: Да, наистина декември месец е време за равносметки на извършеното през цялата година. За СДС в национален мащаб, а и за СДС за софийската организация това е една общо взето успешна година. Ние се представихме добре, както на европейските избори, така и на местните избори, благодарение на удачното ни коалиционно позициониране и на удачното ни идеологическо позициониране. Ние останахме единствените автентични десни партии, които трайно и последователно отстояват десни консервативни позиции и това даде своят политически резултат. Като правя тази констатация за изминалата година и тези изводи не искам в никакъв случай да бъда разбиран погрешно и да кажа, че всичко е било много успешно, напротив има още много какво да се работи, има тепърва да полагаме сериозни усилия. Както знаете 2021 г. предстоят редовни парламентарни избори и ние до тогава трябва не само да затвърдим нашите позиции, но и да ги разширим. СДС се нуждае от още по-силно структурно укрепване и от още по-твърдо и последователно  дейно позициониране такова, каквото е в момента.

Водещ: Каква е оценката ви за софийската структура на СДС по време на Европейските и местните избори?

Антон Койчев: Ами участието ни и на двата вида избори беше достойно. То се вижда и по броя преференции, които имаха нашите двама кандидати в листата на ГЕРБ. Това бяха г-н Александър Йорданов, който е по настоящем евродепутат от СДС в групата на Европейската Народна партия (ЕНП) и г-н Илия Лазаров, и двамата имаха много висок преференциален вот в София. Същото беше и на местните избори. Без нашите 23-25 хил. гласа, общо взето толкова е обективната оценка, много трудно София щеше да се задържи дясноцентристко мнозинство и да има десен кмет, без решаващата помощ на Съюза на демократичните сили.

Водещ: Как ще определите участието на Борис Бонев, изигра ли то някаква роля за мнозинството в столичният общински съвет?

Антон Койчев: По-скоро ще се опитам да оценявам реално, имаше нагласа за протестен вот, до известна степен той се материализира, и общо-взето той беше разделен на три. Естествено едната част отиде към БСП, другата към партиите от „Демократична България“ и третата взе Борис Бонев. Сега, да го отчитаме като някакъв много голям политически феномен, както се опитват някои анализатори да го изкарат, или като зараждащо се някакво ново явление не бих казал, аз не бих бил чак толкова оптимистично настроен, тъй като Борис Бонев за общински съвет София не е ново явление, той от 2011 г. е на терена, най-вече с интерес към темата за градският транспорт. Да, наистина, той съумя да активира и да привлече една група от млади избиратели, изцяло млади, които общо взето не са ясно идеологическо позиционирани, но по-скоро той капитализира желанието за промяна. Тепърва предстои да видим как ще работи в общинският съвет, до колко ще съумее да прокара политиките, за които даде заявка и до колко няма да успее. Общо-взето представителната демокрация функционира през политически партии, в частност софийски общински съвет и през политически групи и това са правилата на играта, дали той ще бъде активен и ще съумее да защити това, което е анонсирал като предизборни ангажименти, предстои да видим.

Водещ: Кои са десните политики, които СДС ще защитава в рамките на този общински съвет?

Антон Койчев: СДС започна защита на десните политики, най-важният документ, разбира се, както и в парламента, така и в общинският съвет, това е бюджетът. Ние сме категорично заедно с нашият коалиционен партньор от ГЕРБ за един основен принцип и за една основна дясна политика – да се харчат много по-малко пари или толкова, колкото се изкарат. Тоест да не се залитат в популистки харчове, в псевдо социални политики и други подобни. Освен всичко друго, ние сме участвали активно в разработването по избирателната програма на г-жа Фандъкова. Ще отстояваме и нашите приоритети и приоритетите на коалиционният партньор, надграждането на добрите политики, ясно очертаните зелени политики, но не само на думи. Ние имаме едно предложение, както са разбрали общо-взето хората от електронните медии, от уеб базираните платформи, че имаме предложение за покачване на определени данъци, местни данъци, като израз на загрижеността за екологията, и като стъпка към по-добра фискална политика на общинско ниво.

Водещ: Вие сте лекар и председател на комисията по здравеопазването и социалната политика в столичният общински съвет. Как оценявате здравеопазването в столицата?

Антон Койчев: Здравеопазването в столицата го оценявам като добро, дори много добро ниво, и това е вследствие на последователната политика  от два мандата насам за много масирани инвестиции в здравна инфраструктура, във включването на редица скринингови проблеми към които СДС, и в частност аз имаме съпричастност. Така, че общо взето столичното общинско здравеопазване, за разлика от голяма част от страната, е в сравнително добро здраве, което обаче, разбира се не намалява в никакъв случай нашата отговорност да развиваме тези добри политики. И освен всичко друго и разпространяване на места, които до момента, поради различни причини не сме успели, но посоката, която е зададена е правилна като стратегия, остава само да изпълним това, което сме начертали.

Водещ: Позицията на СДС относно промените в здравното осигуряване, е че първият ден от болничните трябва да продължи да се изплаща, но това да се извършва изцяло от Националният осигурителен институт. Ако това решение се приеме ще бъде ли решен проблемът?

Антон Койчев: Не, няма да бъде. Това по-скоро, ние реагирахме така чисто политически като акт на една справедливост. Не можеше да бъдат наказвани една група хора за сметка на други, тоест казано съвсем образно, не може тези, които са тарикати и извършват различни хитрости, и се държат изключително безотговорно към социалната система, това е най-меко казано, да бъдат причина, за да бъдат наказвани истински болните хора, които наистина имат нужда от болнични. Но, вижте, изключително сложна е системата, загубите са големи и това не е по силите на нито една политическа партия, нито на правителството, това е един, наистина, изключително тежък дебат, който трябва да се проведе в българското общество за състоянието на нашите социални системи, и особено за злоупотребите в тях. Стотици милиони всяка година изтичат не само с болнични, разбира се, но и с фалшиви ТЕЛК решения. Тъй като все пак, аз съм човек, който има някакво отношение, тъй като в битността си на лекар аз също препоръчвам на болните, които съм оперирал, да кажем, колко време на нетрудоспособност, в какъв срок първият болничен го издаваме ние. Да кажем, в клиниката, в която работя, защото тя е хирургична и ние даваме на определените болни болнични, колкото се нуждаят, но например никой до момента не е направил нещо много просто. За различните заболявания може да се дават различни срокове болнични по усмотрение на лекарите, това трябва да се регламентира, тъй като проблемът не са краткотрайните болнични, а проблемът да дълготрайните над 14-дни , всички изчисления и разчети показват именно това, а там са големите загуби. Така че, отговорността е както, не само на лекарското съсловие, но и на експертните комисии, на социалното министерство, на правителството, на синдикатите, и най-вече, разбира се, най-трудната част, това е разбира се, и въпрос на лично съзнание на всеки гражданин.

Слав Механджийски