Д-р Антон Лалов: 492 са новородените в Смолян през 2017 г., повечето родилки са над 30-годишна възраст

Началникът на „Акушеро-гинекологичното отделение“ в Смолянската болница в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян, по повод Бабинден.

 

„Фокус“: Д-р Лалов, колко са родените бебета в Смолянската болница през 2017 г.?

Д-р Антон Лалов: През 2017 г. в Родилното отделение в Смолян са родени 492 бебета, като през 2016 г. те са 577. От новородените 265 са момичета, а 227 момчета. Около 6-7 двойки близнаци има родени през годината. За съжаление намаляват новородените деца в Смолян, но такава е тенденцията и в цяла България. Ние не сме на опашката, защото Ямбол, Видин и Разград имат по около 400 раждания, но е факт, че раждаемостта намалява.

„Фокус“: Има ли родилки от Смолян и областта, които предпочитат да раждат в големите градове и това да е причина за намалелия брой раждания в Смолян?

Д-р Антон Лалов: Нямаме точна статистика къде раждат всички бременни жени от Смолянско, но има и такива, които раждат в Пловдив и София. Дори и да отиват в големите градове, те отиват там по обективни причини, като ин-витро забременяване и раждане в съответната клиника, в която е извършено оплождането или пък настъпили усложнения. Когато е необходимо да се раджа в по-високоспециализирани здравни заведения, това е редно да се направи.

„Фокус“: Има ли починали деца след раждане или мъртвородени през изминалата година?

Д-р Антон Лалов: Когато става въпрос за мъртво раждане трябва да ги разграничим нещата. Детска смъртност се смята, когато настъпи след самото раждането. Когато дойде вътреутробно мъртъв плод, тогава ситуацията е различна. Слава Богу, няма смъртни случаи след раждането през 2017 г.

„Фокус“: Каква е средната възраст на родилките в Смолян?

Д-р Антон Лалов: Повечето родилки са над 30-годишни. Това е тенденция, която се наблюдава в цяла България и средната възраст на родилките е на около 30,5 г. и то за първо раждане. Има и млади родилки по на 15-16 г., но те са предимно от малцинствата. Имали сме през годините родилки по на 45 – 50 г., но скоро сме нямали такива.

„Фокус“: Случаите на нормално раждане или тези с цезарово сечение преобладават в областта през 2017 г.?

Д-р Антон Лалов: През изминалата година преобладават случаите на раждане със секцио, като по този начин са родили около 60 % от майките през 2017 г. Много малка част от тях са по желание на родилката, по-скоро са по медицински индикации. Има много причини за това. Първата от тях е предхождащо секцио, като при нас обикновено се прави и второто раждане със секцио, защото не може да си позволим наблюдението на жената да роди нормално и да възникнат усложнения. По-високата възраст – над 30 години, също е фактор и има определени физиологични проблеми, които няма как да се променят, за да стане нормално раждането. Има много успехи и в ин-витро оплождането и идват много бременни за раждане при нас, които са забременели по този начин. Там не е задължително да се ражда с цезарово сечение. Обяснението там е, че семействата са минали през много проблеми и мъки, както и финансово проблеми, за да се достигне до мечтаната бременност и никой не иска да постави раждането под риск.

„Фокус“: Има ли оставени за осиновяване деца веднага след раждането?
Д-р Антон Лалов: Тази година няма изоставени деца в Родилното отделение.

„Фокус“: Има ли много аборти през изминалата година в Смолян?

Д-р Антон Лалов: Намаляха доста абортите по желание, в сравнение с предишни години. За съжаление обаче има доста спонтанни аборти и то доказани категорично. Не мога да кажа какви са точните причини, но една от тях е подобрената диагностика, защото неправилното развитие на бременността се хваща ехографски доста рано. Около 15 са абортите по желание в рамките на цялата година, което прави средно по един на месец.

Нели ГЕРГЬОВСКА