Д-р Асен Меджидиев, СЛК: До средата на годината да бъдат готови правила за медицинска практика, които ще предпазват и лекарите, спазвайки един алгоритъм

снимка: pixabay.com

До средата на годината да бъдат готови правила за медицинска практика, които ще предпазват и нас, лекарите, спазвайки един алгоритъм. Това каза пред журналисти председателят на Столична лекарска колегия на Български лекарски съюз д-р Асен Меджидиев за проблема „лекарска грешка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Меджидиев подчерта, че в България не се води такава статистика. Той допълни, че правилата за добра медицинска практика ще улесни и съответните разследващи органи и медицински корективи.

„Ние затова се борим заедно с Министерство на здравеопазването и възлагаме големи надежди на това, което възложихме на експертните групи па специалности – да изработим правилата за добра медицинска практика. Това е от съществено значение, защото това предпазва и нас, лекарите, спазвайки един алгоритъм“, обясни още д-р Меджидиев. Той посочи, че работата им е и творческа и не могат да спазват точно строги правила, но поне знаят къде не трябва да се мърда по всяка една диагноза, което ще улесни и съответните разследващи органи и медицински корективи.

„Това е за всяка една специалност и за всяка една диагноза трябва да се изработи алгоритъма на съответната диагноза. Затова се събират експертни групи за всяка една специалност, след това се разглеждат от Лекарския съюз, след това се разглеждат от експертите в Министерството на здравеопазването и след това вече могат да бъдат гласувани и влезли в действие“, обясни още той. Д-р Меджидиев. Той допълни, че в средата на годината трябва да бъдат готови правилата за медицинска практика.

Теодора ПАТРОНОВА