Д-р Атанас Гълъбов: Хомеопатията действа като стимул за организма, за да се самоизлекува

За хомеопатията като метод на лечение, за начина, по който тя действа и лекува, за боледуванията, с които тя може да се справи и какво я различава от традиционната медицина, Радио «Фокус»-Бургас разговаря с д-р Атанас Гълъбов, лекар-хомеопат, автор на 4 книги по темата, един от организаторите на първия курс по класическа хомеопатия в България

Фокус: Какво всъщност е хомеопатията и наистина ли е толкова безопасна колкото се представя?

Д-р Атанас Гълъбов: Въпреки, мога да кажа 200-годишната история на този метод на лечение аз мисля, че все още доста хора не са наясно със същността и с възможностите на хомеопатията. Това се забелязва не само сред пациентите, но и сред лекарите, тъй като в Медицинските университети не се разглеждат методи на лечение, които са извън стандартно преподаваните. Като цяло хомеопатията е холистичен метод на лечение, т.е. ние не лекуваме просто диагнозата, а лекуваме целия човек. Хората често ни питат, какво да взема за главоболие, хомеопатията лекува ли артрит, лекува ли астма… Трудно ни е да обясним на хората от самото начало, защото просто такава е системата, хората са свикнали да бъдат лекувани по диагнози. Докато хомеопатията е метод, който не лекува по диагнози, а лекува човек с определени оплаквания, така че методът по това се различава от стандартния, наречен още аллопатичен подход, при който да кажем на един набор от симптоми се дава име, именува се, като някаква болест, например артрит, полиомиелит, грип или друго. Съответно се лекува с някакъв набор от медикаменти и се изписва протокол за лечение. Докато хомеопатията лекува целия човек, винаги търси причините за проблема и съвкупността от всички симптоми. Хомеопатията е базирана на принципа на подобието, това всъщност и означава тя – подобното се лекува с подобно. Да го обясня по разбираемо, например, ако човек поеме токсична доза от  някакво вещество – арсеник или билка – беладона, страмониум, във него ще се изявят определени симптоми на отравяне. При хора с подобна симптоматика, в резултат на някакво заболяване се дава лекарство, което е направено от съответното растение, може да е минерал или друго.

Фокус: По какъв начин действа хомеопатията, стимулира имунната система сама да се справи със заболяването ли?

Д-р Атанас Гълъбов: Да, именно в това се различава от стандартните медикаменти, защото хомеопатията действа, като стимул за организма, за да се самоизлекува. В тази връзка, бих искал да кажа нещо много интересно. Във връзка с инфекциозните заболявания хомеопатията разполага с един изключителен инструментариум за лечение, защото това, което е било ефикасно преди 200 години, то е ефикасно и сега. За разлика от всички антивирусни или антибактериални препарати, към които съответно бактериите или вирусите развиват резистентност и то понякога много бързо. Всички вие знаете колко бързо се сменят антибиотици, антивирусни препарати, непрекъснато нови и нови, само и само, за да се пребори тази възможност на организма да се приспособява към тях. Докато хомеопатията не лекува по този начин, тъй като тя лекува стимулирайки организма и за лекуващите лекари-хомеопати са важни симптомите на пациента. Така че лекарството не действа анти, а то стимулира организма да се самолекува. Това, което е било ефикасно за едно заболяване преди 150 години е също толкова ефикасно и днес, независимо за какво става дума. Това е едно огромно предимство на хомеопатията пред аллопатията (стандартния медицински подход).

Фокус: Има ли особени правила, които трябва да се спазват по време на лечение с хомеопатия, относно хранене и начин на живот?

Д-р Атанас Гълъбов: Когато лекуваме с хомеопатия, ние не ограничаваме пациента по отношение на приема на храни и напитки. Ограничава се само приемът на продукти, които съдържат кофеин, силно миришещи билки или вещества, като кафе с кофеин, кока кола, мента, съответно чай от мента, дъвки с мента, черен чай, валериан или някоя друга силно миришеща билка, защото те могат да неутрализират действието на хомеопатичното лекарство. При деца сме забелязали, че шоколадът също може да неутрализира действието на хомеопатичното лекарство и съветваме родителите просто да ограничат неговия прием по време на лечението. При възрастни до сега не е имало проблем, шоколадът да неутрализира действието на хомеопатичния препарат. Когато лекуваме човек с хомеопатия, не му налагаме специални ограничения, защото за нас е важно, като дадем лекарството да видим какво става и как действа. Всъщност целта на хомеопатичното лечение е такава, че лекарството да стимулира организма и той да се подобри, като цяло. Например, ако човек е имал някаква алергия, проявата й да се редуцира или тя изобщо да изчезне. Ако е имал гастритни симптоми, човек да може да се храни така, както се е хранел, без да има проблеми. Това е целта на хомеопатичното лечение.

Фокус: Съществуват ли инфекции, с които хомеопатията не може да се справи и се налагат по-драстични мерки за лечение?

Д-р Атанас Гълъбов: Мога да ви кажа, че хомеопатията може да се справи с много сериозни инфекции и за съжаление моите колеги не знаят, тъй като повтарям, че този метод на лечение не се преподава в Медицинските университети, но в хомеопатичната медицинска литература има описани много епидемии, които са овладяни с хомеопатия, още преди да съществуват антивирусни и антибактериални препарати. Става въпрос за много сериозни заболявания, каквито са жълта треска, малария, холера, едра шарка, дифтерия, магарешка кашлица, заушка, минингит, сепсис, полиомиелит и грип. Хомеопатията разчита на един набор от симптоми, въз основа, на които се дава хомеопатичното лекарство, колкото по-силно са изразени тези симптоми, толкова по-лесно и бързо се намира хомеопатично лекарство, и толкова по-бърз е ефектът. Хомеопатичното лекарство може да се използва, и като профилактично средство, когато има такива епидемии, когато се знаят превалиращите симптоми, съответно хомеопатичното лекарство може да се даде на хора в общността, които все още не са заразени, но при които има опасност от заразяване. Аз самия съм имал случаи на някои сериозни инфекциозни заболявания, които съм третирал с хомеопатия и то успешно. Специално във втората книга, която написах преди време за лечение с хомеопатия, съм описал много такива случаи от световната практика, както за овладяването на сериозни епидемии, така и на отделни случаи с тежки инфекциозни заболявания, включително и сепсис, който и сега е с една доста висока смъртност, дори при наличието на толкова антибиотици в този век.

Фокус: Вие напълно ли отричате традиционните методи на лечение?

Д-р Атанас Гълъбов: Не става дума за отричане. Чисто и просто трябва да сме наясно с това, какви са възможностите на традиционния подход на лечение и това, че най-често със стандартните медикаменти се подтиска болестта. Това нещо е допустима в някакви граници, но когато човек би могъл да бъде излекуван и то наистина, не просто да се подтиснат симптомите, защото общо взето това става с традиционните медикаменти. Да кажем, ако детето има кожен обрив се изписват стандартните за мазане кортикостероиди или пък при астма съответно кортикостероиди вътрешно. Обаче подтискането на симптомите в никакъв случай не е добро решение, освен може би в краткосрочен план, и когато става дума за много сериозно състояние. Истинското лечение изисква премахване на самия проблем до дъно. Така че хомеопатията, за разлика от антибиотиците и кортикостероиди не подтиска, а стимулира организма да се справи с този проблем. Ние не отхвърляме изобщо стандартния медицински подход, защото той си има своите ограничени приложения. В определени случаи пък има хора, които му вярват, в края на краищата всеки има право да се лекува, така както избере, но като цяло това е огромната разлика между хомеопатията и аллопатията (стандартния медицински подход). Хомеопатията лекува, докато аллопатията в повечето случаи подтиска, но когато един проблем се подтисне, той от кожата, може да отиде навътре в организма и да се развие астма, това се забелязва редовно при малките деца. Проблемът е именно в това, че кожата на детето е била мазана с кортикостероиди.

Фокус: А съвместим ли е хомеопатичния метод на лечение със аллопатичния (стандартния медицински подход)?

Д-р Атанас Гълъбов: Съвместими са, зависи за какво става дума. Например, ако човек е бил дълго време на терапия с кортикостероиди, приема лекарства за повишено кръвно налягане или е имал хроничен пристъп на заболяване, като колит или нещо друго, което изисква от месеци или от години да приема определени медикаменти, не можем да ги спрем веднага. Даваме хомеопатично лекарство и наблюдаваме как се развива състоянието на човека, ако настъпи подобрение постепенно намаляваме приема на стандартните медикаменти. В някои случаи човек е възможно напълно да ги спре, в други просто се редуцира техния прием. Предпочитаме хората да дойдат при нас още преди да са започнали да се лекуват с аллопатични и синтетични медикаменти, защото те първо подтискат действието на организма и освен това променят симптомите. В такива случаи не можем да се ориентираме, кой симптом може да е от самия организъм в резултат на развитието на заболяването и кой може да е в резултат на приеманите медикаменти, тъй като общо взето всички синтетични медикаменти имат странични ефекти, особено както се пият от някои хора по 3-4 вида, че и повече наведнъж.

Фокус: Хомеопатията помага ли при хронични заболявания?

Д-р Атанас Гълъбов: При нас идват пациенти основно с хронични заболявания. Зависи до какъв стадий е стигнало заболяването и дали е много подтискано с медикаменти. Има хора, които години на ред са живели с даден проблем и се оправят бързо, защото не са приемали много медикаменти или пък е много добра защитната реакция на организма, т.е. запазили са защитните сили и с 1-2 до 3 лекарства, с течение на времето може да настъпи значително подобрение или пък цялостно излекуване. Много е индивидуално, но като цяло приемаме непрекъснато хора с автоимунни (хронични) заболявания.

Фокус: Какво е мнението Ви за имуноподсилващите препарати под формата на сироп за деца?

Д-р Атанас Гълъбов: Чесно казано не вярвам в тях. Това, което смятам, че е добре е първо здравословното хранене и здравословният начин на живот. В хомеопатията винаги търсим лекарство, което отговаря на типа човек, независимо дали става дума за дете или възрастен. Разбира се не винаги може да се намери такова лекарство, но това е най-сигурният начин, който може да засили имунитета. Иначе аз също така изписвам и препоръчвам различни билкови препарати, както и добавки, които могат да се използват, но в хомеопатията разчитаме на точното лекарство, което отговаря на конституцията на човека.

Фокус: А тези имуноподсилващи препарати биха ли могли да навредят на имунната система или просто не действат?

Д-р Атанас Гълъбов: Не мисля, че биха навредили по някакъв начин, въпроса е дали изобщо имат някакъв ефект.

Мария ДИМИТРОВА