Д-р Атанас Камбитов, кмет на Община Благоевград: Повечето улични кучета в Благоевград са чипирани и кастрирани

Благоевград. Повечето улични кучета в Благоевград са чипирани и кастрирани. Това каза на пресконференция д-р Атанас Камбитов, кмет на Община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. По думите му Общината няма какво друго да направи по проблема с безстопанствените животни. Той отбеляза, че след предложение от една неправителствена организация, е увеличен бюджетът за храноден за животните в общинския приют в село Мощанец, а освен това е подсигурен и терен за изграждане на приют на доброволни начала за отглеждане на безстопанствени животни.

Д-р Камбитов коментира и, че в момента се приключва консервацията на античното селище „Скаптопара“, която всъщност е ангажимент на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Министерството на културата. По думите му ангажиментът на Общината е да проведат обществено обсъждане и да направят задание за изграждане на цялостен проект с изграждане на цялата инфраструктура – обходен път, туристически обекти, туристически информационен център и т.н. Той обясни, че трябва да се направи  идейният проект и после поетапно да се търси финансиране.

По време на пресконференцията стана ясно, че тази година ще бъдат вложени повече средства за облагородяването на парк „Македония“, който е отворен за всички посетители, както и че до броени дни ще бъде изградена ледена пързалка на площад „Македония“ в града, тъй като това е било едно от желанията на децата в писмата им в Кутията на Дядо Коледа, която беше разположена пред сградата на Общината през месец декември.

Д-р Камбитов посочи, че старите плочки от площад „Георги Измирлиев“ преди неговия ремонт, в момента се съхраняват на склад, и след това ще бъдат използвани за ремонти в селата.

Христина Шопова, заместник-кмет по Култура и хуманитарни дейности, заяви, че фестивалът „Франкофоли Благоевград“ тази година ще се проведе на 20 и 21 юни, като вече се водят преговори с големите звезди, които ще вземат участие в него.

Натали СТЕФАНОВА