Д-р Благой Калпачки, фитнес инструктор: Физическата активност подобрява здравословния ни статус, повишава тонуса на тялото и умствената способност

Д-р Благой Калпачки, фитнес инструктор в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Калпачки, по какъв начин влияе физическата активност на здравословното ни състояние?

Д-р Благой Калпачки: Физическата активност влияе положително от гледна точка на подобряване на здравословния ни статус, за повишаване на тонуса на тялото и повишаване на умствената способност. Не случайно чисто исторически ако погледнем е представена ползата за физическата активност.  В историята Древногръцки философи по време на движение на активна разходка сред природата обсъждат философки въпроси. Физическата активност влияе положително върху здравословното ни състояние.

Фокус: Със затопляне на времето много от благоевградчани предпочитат да се разхождат, полезни ли са разходките?

Д-р Благой Калпачки: Разходките са полезни особено, когато се осъществяват сред природа на чист въздух и открити пространства, където не е запрашено. По този начин се повишава ефекта на двигателната активност. Доста от хората избират парковите пространства и разходки сред планината, което според мен е подходящо особено по време на пролетта и лятото.

Фокус: Разходките алтернатива ли са за физическа активност при хората, които не спортуват?

Д-р Благой Калпачки: Разходката представлява тип тренировка, която може да бъде адаптирана към индивидуалните особености на човек. Голяма част от моите програми са насочени точно към тези особености. Например при една разходка може да се съчетае бързото ходене или пък ходене 500 метра и след, което да се направят серия от упражнения. Те могат да бъдат многоставни упражнения, които да включват 20 повторения клек и 20 лицеви опори. След упражненията се продължава с бързото ходене, след което отново и така може да бъде разграфена разходката на интервали, в които могат да бъдат включени различни по цел задачи, интензитет и по сложност упражнения.

Фокус: Има ли значение в коя част на деня се осъществяват разходките?

Д-р Благой Калпачки: Сутрин рано е добър вариант за разходка и вечер не твърде късно. Необходимо е да се избягват разходките след 20 часа, защото тогава вече организма ни има нужда от покой.

Фокус: Какъв съвет бихте отправили към хората, които са цял ден на работа и кога те да отделят време за разходка?

Д-р Благой Калпачки: Най-добре е да съчетаят времето за разходка преди работа. Това ще повиши тяхната активност и умствена способност. По този начин работния ден ще премине по-лесно. Ако случайно не могат да се ангажират преди работно време, а успеят след работно време – тогава ефекта ще бъде по-скоро релаксиращ. Те ще се освободят от напрежението, което са натрупали по време на активния работен ден. Сутрешната и следобедната разходка си имат своите плюсове и недостатъци.

Фокус: До каква степен храненето влияе на нашето здраве?

Д-р Благой Калпачки: Темата за здравния статус може се определи чисто и комплексно тегративен. Това зависи от много фактори. Двигателната активност е свързана пряко със здравословното хранене. Ние не може да бъдем активни и дейни като се храним зле. Необходимо е да се обърне внимание не само на двигателната активност, но и на спокойствието, защото психическото здраве е свързано с физическото здраве и със здравословния начин на хранене. Здравословният начин на хранене зависи конкретно от всеки един човек, което напълно индивидуално. То е свързано с индивидуалните му особености, състояния и заболявания. Съобразно с тази генеза и индивидуалност – ние определяме подходящия за нас режим на хранене. Един човек с наднормено тегло е необходимо да се ограничи от приема на дадени продукти и трябва да се състави определен тип хранене. Ако човек е твърде слаб е необходимо да се храни с повече белтъчини, за да може да подхрани мускулатурата. При заболявания като хашимото или инсулинова резистентност е необходимо да приема храни, които са подходящи за превенция или лечение на това състояние както и свързаните с това хранене медикаментозни и суплементозни вещества.

Фокус: През пролетта много хора искат да свалят няколко килограма, за да изглеждат добре през идващото лято, какъв е Вашия съвет и колко бързо може да стане това?

Д-р Благой Калпачки: Моят съвет е това да се случи балансирано. Не трябва да се прибягва до крайности, защото в медийното пространство битуват различен тип хранителни и тренировъчни програми. Виждал съм 50 дневни диети, лечебно гладуване, които според мен са доста рискови методики. Всеки човек трябва да избере поетапното редуциране на мастната тъкан в тялото си. Необходимо е съчетанието на добро хранене и подходяща двигателна активност. Може да се използва и принципа на калорийния дефицит, при който се приемат по-малко калории и се изразходват повече. Те трудно може да бъдат сметнати, защото разхода на калории по време на движение не е единствения за тялото. Ние изгаряме повече калории в покой, за поддържане на телесна температура, функция на мозъка и т.н. Хората, които искат да свалят килограми, могат да увеличат двигателната си дейност и да добавят повече тренировки. Ефективен метод е кардио тренировката на гладно. Консумирането на повече зеленчуци и плодове също влияе добре. Препоръчвам повече органична и алкална храна.

Фокус: Какъв е съветът Ви към нашите читатели и слушатели, за да бъдат здрави и физически активни през идващите топли дни?

Д-р Благой Калпачки: Моят съвет, за да бъдат всички хора здрави е да се хранят правилно, да консумират органична храна, да избягват консервантите и „Fast Food“ храните. Важно е консумирането на повече белтъчини и редовното спортуване. Необходимо е забавлението, защото стресът е един от основните причинители за повечето заболявания и състояния. В този контекст редовните тренировки може да изиграят превантивна функция от гледна точка на стреса и на различните съпътстващи го заболявания и състояния.

Денис НИКИФОРОВ