Д-р Благой Калпачки, фитнес инструктор: Стресът, неправилното хранене и динамичният начин на живот влияят отрицателно на целия организъм

Д-р Благой Калпачки, фитнес инструктор в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Какво провокира хората да посещават залата?

Д-р Благой Калпачки: Мотивите на всеки са различни, за да посети за първи път в спортната зала, независимо от типа на спорта. Повечето хора избират професионалната реализация за определен вид спорт съобразно културните принципи на дадено общество. Всяко общество има спортове, които са част от Националната култура. В България най-популярни са силовите спортове както й футбол, баскетбол и волейбол. Социалната среда, приятелите и семейството въздействат за избора на спорт при подрастващите. Повечето млади избират колективни спортове или такива, които са подходящи за тяхната възраст. При възрастните мотивите са различни и те избират масовия спорт. Ние търсим спорта като средство за моделиране на телосложението и изграждане на едно красиво тяло. Благодарение на редовната физическа активност се създава един активен начин на живот като се поставят под превенция и различните заболявания.

Фокус: Има ли случаи, в които човек започва да спортува в зряла възраст и хобито му се превръща в професия?

Д-р Благой Калпачки: Тук нещата зависят от вида спорт и по тази причина са строго индивидуални. Например при спортове като гимнастиката е трудно професионално да реализираш своя потенциал ако започнеш в зряла възраст. При футбола също е така и причината е, че характеристиката му е такава, че техническите умения се изграждат още от ранна детска възраст. Въпреки това съществуват редица примери, в които шампиони са започнали по-късно. Има футболисти, силови атлети, както и случаи в бокса, в борбата, когато тези успели личности са започнали по-късно. И все пак, за да се реализираш успешно в даден спорт при съвременната конкуренция е необходимо да се започне още от най-ранна възраст. По този начин ще се формират качества, които ще изведат спортуващия на преден план в професионалната му реализация.

Фокус: По-какъв начин се отразява физическата активност на здравословното ни състояние?

Д-р Благой Калпачки: Реализирането на двигателната дейност е познато със своите благоприятни ефекти още от древността. В Древна Гърция са се създали школи от философи, които по време на движение са обсъждали житейски въпроси. Още тогава човечеството е осъзнало значимостта на спорта и целенасочената двигателна активност. Превенцията е значима най-вече поради условията, в които се намираме. Отрицателно на целия ни организъм влияе стреса, неправилното хранене и динамичния начин на живот. По този начин са се създали предпоставки за едно неблагоприятно здравословно състояние, което е причина за проява на болести като диабет, инсулинова резистентност, хашимото и хиперактивност на щитовидната жлеза. Дори паникатаките са психофизическо „предателство“ на тялото и редовното физическо натоварване се отразява положително и на тях.  Спорта като цяло е средство за обезпечаване на тези състояния.

Фокус: Върху какво трябва да бъде внимателен един диабетик, когато посещава залата?

Д-р Благой Калпачки: Има огромно значение състоянието на човека и това дали има диабет тип 1 или тип 2. Много хора са с преддиабетно състояние  и инсулинова резистентност. При правилен подход това състояние може да бъде коригирано с помощта на подходящата двигателна активност. Важно е да бъде реализирана точна система от хранителна програма, двигателна дейност и медикаментозна програма назначена единствено от лекар. Спортът представлява съвкупност от различни методики. В залата всеки има огромен избор от програми. Това са високо интензивна програма, силова, кръгов метод и различни практики. При инсулинова резистентност и диабет тип 2 повечето специалисти са на мнение, че е най-добре да се избере цикличен тип действие. Продължителното ходене и тичането с ниска амплитуда е подходящо. В началото, когато подготвяш тялото и създаваш начални предпоставки може да се използват тези натоварвания. След като тялото се е адаптирало и е придобило средна кондиционна подготовка е възможно да се реализира програма с високо интензивни и анаеробни двигателни действия. Затова моята програма включва бокс и фитнес. Боксът е анаеробната част от тренировката, докато фитнеса е кондиционната част.

Фокус: Има ли случаи на хора със заболявания, които редовно посещават спортната зала?

Д-р Благой Калпачки: Идват много хора, които са с определено състояние, след което съставяме и реализираме програма като те спазвайки я, се чувстват значително по-добре, а за четири – пет месеца виждат и промяна в тялото си.

Фокус: Храненето е ключово за добрите резултати в какви насоки е необходимо да се стремят спортуващите?

Д-р Благой Калпачки: При професионалния спорт е необходимо да поддържа изградената мускулатура. За нея е важен високо белтъчния  режим. При професионалния спорт хранителните програми са доста сложни, защото има предсъстезателен, състезателен и възстановяване на следсъстезателния етап. Необходимо е да се спазват състезателни килограми. Този период е много тежък за професионалния спортист. Необходимо е човек да бъде доста стриктен. При масовия спорт основните принципи на хранене са различни. Там може да бъде включена високо-мазнинна диета, която доста нашумя. Друг често използван режим е високо белтъчен и нисковъглехидратен.  Съществуват принципи, които се насочват към различните типове състояние.

Фокус: Каква е причината хората да качват все повече килограми?

Д-р Благой Калпачки: Повечето хора искат да имат големи и изразени мускули. При тях програмите са насочени към тази реализация. Това не означава, че тези мускули ще имат функционалните възможности да обезпечат всичките сложни двигателни дейности. В своята практика съм виждал хора, които нямат обемна мускулатура и нямат изразени мускули, но изпълняват сложни двигателни действия. Някои спортуващи искат големи мускули, а други релеф. За постигане на резултати най-често се използват два метода. Единият е силов, при който се използват по-малко повторения с повече тежести. Рискът при него е, че при неправилно изпълнение на упражненията има опасност от контузии и травми. За релеф се изпълняват упражнения с повече повторения и по-кратка почивка.

Фокус: По-какъв начин вредят стероидите?

Д-р Благой Калпачки: Желанието за бързо развитие на мускулесто и красиво тяло, както и подобряването на професионалния и масовия спорт са причина все повече хора да прибягват до употреба на медикаменти и стероиди. Според редица автори милиони хора по света употребяват анаболни стероиди като последните години се забелязва и тенденция все повече да пада възрастта на употребяващите такъв тип синтетики. Мненията за тях за различни. Някои твърдят, че злоупотребата в големи дози на всякакви медикаменти е опасен, дори и на такива без лекарско предписание. Други ги отричат напълно и наричат използващите стероиди – химици. Анаболните стероиди са синтетични хормони. Те ускоряват и увеличават скелетната мускулатура. Оказват въздействие върху човешкото тяло и психика. В моята практика съм забелязал, че често хората не забелязват вредите и опасностите от синтетичните хормони. Тези препарати оказват нежелани ефекти върху сърдечно-съдовата система, както и промени в серумния холестерол, повишено кръвно налягане и риск от инфаркт и инсулт. Те са токсични и за черния дроб. Документирани са и уврежданията на бъбреците. Единствено медицинско лице може да предписва лекарства.

Денис НИКИФОРОВ