Д-р Бойка Радева, БЧК-Петрич: 3 500 души от Община Петрич ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти около празниците

Снимка: БЧК

Д-р Бойка Радева, председател на Български червен кръст-Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Д-р Радева, върху какви кампании работи Български червен кръст-Петрич в момента?

Д-р Бойка Радева: Заедно със Сдружение „Заедно можем повече“ инициирахме една акция за събиране на капачки за подпомагане на нашето неонатологично отделение. Освен това направихме акция за набиране на помощи за момчето, което пострада при катастрофата в Петрич, за закупуване на протеза, която ще струва наистина много пари. В тази акция ще се включат повече хора, защото тази сума е непосилна и за родителите, и за организациите, които са се включили. Освен това участвахме в благотворителен концерт за набиране на средства за едно момиче, което се нуждае от средства за лечение в чужбина. Това са общо взето благотворителните акции, в които участвахме. Също така в голяма търговска верига са поставени кошници, в които се събират продукти и ще събираме такива известно време за коледните празници за подпомагане на хора в неравностойно положение.

Фокус: До този момент подобни кампании имали ли са успех в Петрич? Склонни ли са петричани към благотворителност?

Д-р Бойка Радева: Да, когато кампаниите са към определено лице и когато се знае към кого отиват помощите, хората се включват активно, но когато по принцип е обявена някаква кампания – не. Следващото нещо, което ни предстои, е една среща на Областния съвет доброволци, по случай Деня на доброволеца на 5 декември, но ние ще го отбележим на 7 декември. На срещата ще обменим опит и ще начертаем плановете си за 2019 година. Другото, което ни предстои, е раздаването на хранителните продукти, което ще стартира някъде преди Нова година.

Фокус: За колко хора планирате да съберете помощи?

Д-р Бойка Радева: Много – за Петричка община са около 3 500 човека, а по-лошото е, че тогава започват и лошите метеорологични условия и разкарването на помощите е трудно, защото тук има села, които са отдалечени и трудни за достъп, когато има сняг и лед. Ще ни бъде изключително трудно, но ще се справим.

Фокус: До кога планирате да раздадете всички помощи?

Д-р Бойка Радева: Уверението на Областния съвет е, че някъде около 15 декември ще пристигнат помощите, но всичко е много относително. Обикновено за 2 седмици успяваме да ги раздадем. Ако дойдат навреме преди Нова година ще ги раздадем, а даже може и за Коледа, но ако закъснеят, това вече не зависи от нас. Ние имаме готовност щом дойдат помощите, да започнем с раздаването.

Фокус: Колко доброволци има в БЧК-Петрич?

Д-р Бойка Радева: Активните доброволци са някъде около 50 човека, а другите се включват от време на време в някое мероприятие. Общо взето доброволческият състав е рехав – всичко получава по-голяма масовост по време на акциите, но това е напълно нормално, тъй като все пак доброволците не са на щат, за да изискваме от тях пълно присъствие. Аз съм доволна от хората, които работят, тъй като са много съвестни и отговорни, въпреки лошите условия, защото обикновено раздаваме помощите, когато е много студено. Работим на 2 смени, за да може в по-дълъг период от време да е отворен склада, за да може по-бързо да дойдат за помощите и да приключим по-бързо.

Фокус: Имате ли нови идеи за следващата година?

Д-р Бойка Радева: Нашите идеи обикновено са свързани с дадена възникнала ситуация. Редовните кампании са ясни, но когато възникне нещо извънредно, тогава се организираме, но дано да не стига до такива акции. Колкото по-малко такива ситуации има, толкова по-добре.

Натали СТЕФАНОВА