Д-р Бойка Радева, БЧК – Петрич: 3667 човека от общината ще получат пакети с 16.420 кг от червенокръстката организация

снимка: БЧК

Д-р Бойка Радева, председател на Български червен кръст – Петрич в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Радева, предстои в Петрич да се проведе кампания за раздаването на хранителни продукти от Български червен кръст на хора, изпаднали в затруднения. Ще ни разясните ли малко по-подробно за какво точно става въпрос?

Това са помощи, които се дават на хора, които са получили помощи за отопление за 2015 и 2016 година. Всъщност траншът, който предстои е продължение на кампанията, тъй като през 2017 година не успяхме да раздадем хранителни продукти на всички лица, имащи право на помощта. Жителите на Петрич и малките населени места, които отговарят на изискванията на програмата ще получат малко над 16 кг хранителни продукти.

Фокус: А кои хора всъщност имат право да получат помощи?

Пакети ще бъдат дадени на лица, които са получавали помощ за отопление през 2015 и 2016 година; майки, получили еднократна помощ за 2016 и 2017 година за първокласници; инвалиди с 90 % увреждания, чиито доходи не надвишават 314 лева; хора, получили помощи за отглеждане на дете до 1 година; помощи за отглеждане на деца, пак еднократно, за деца с трайни увреждания и лица, получили еднократна помощ при бедствия и аварии, както и приемни семейства за 2017 година. Списъкът е доста разнообразен и доста объркващ. За съжаление мисля, че ще имаме доста проблеми при разясняването на хората – кои имат право да получат помощи и за какво точно ги раздаваме. До този момент и продължаването на кампанията и през 2018 година се стигна заради това, че имахме проблем с фирмите, които трябваше да доставят тези продукти. Така че за хората е важно да знаят, че това е доиздължаване към онези, които не са могли да получат помощта си през 2017 година.

Фокус: Има ли някаква точна бройка на хората, които са включени във Вашите списъци?

Да, мога да Ви кажа точната бройка за Петрич и общината. За град Петрич помощ ще получат 1731 човека, а общо за общината са 3667 човека.

Фокус: Какви са продуктите, които ще се раздават на хората, за да знаят хората какво точно ще получат?

Петричани ще получат 7 кг леща, по 4 кутии лютеница и грах, по 2 кутии доматено пюре и мед, 7 броя риба-консерва и 6 пакета бисквити на обща стойност 16.420 кг.

Фокус: Къде са разположени пунктовете от където хората ще могат да получат помощта?

Пунктът ни ще бъде в болницата, където е столовата за социално слабите. Преди да започне самото раздаване на помощите предварително ще обявим къде ще се случва това с точен адрес и работно време, за да знаят хората къде и кога да ни намерят.

Фокус: От кога до кога ще продължи кампанията?

Съвсем скоро би трябвало да стане ясен точния ни график за това от кога ще работим и в кои дни и в какви часове. Обикновено, тъй като имаме много хора, които трябва да получат помощи работим на двоен график – от 08.00 до към 18.00 часа, като работим и събота, и неделя. Причината е, че има много хора за получаване на помощта. Идеята ни е да работим на по-удължен график е свързана с това  да не се получава струпване на много хора наведнъж.

Ливия НИНОВА