Д-р Борислав Бенишев, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: За рационален хранителен режим е важно да се съобрази, както качеството и количеството на храната, така и правилното и разпределение през деня

Д-р Борислав Бенишев, хирург в Клиниката по обща и ендоскопска хирургия, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод Европейския ден на здравословното хранене. До какви проблеми  на храносмилателната система води нездравословното и нередовно хранене?

Водещ: Какви грешки правим в ежедневието си по отношение на храненето?

Борислав Бенишев: Грешките при храненето, които човек ежедневно допуска, са няколко. Когато става въпрос за здравословен начин на хранене, не само качеството на храната, а и това колко пъти на ден се храни човек е важно, както и количеството храна при еднократен прием. Най-честите грешки са свързани с нашето забързано ежедневие, стресът- човек се храни по-малко пъти и приема повече храна. Даже голяма част от хората се хранят един път, и то само вечер.

Водещ: Това приемате, че е голяма грешка?

Борислав Бенишев: Да, това е голяма грешка, доказано е, че разделянето на хранителния режим на повече приеми с по-малко количество храна поддържа нормална функция на стомашно-чревния тракт и намалява количеството на стресовите хормони в организма.

Водещ: Ролята на закуската?

Борислав Бенишев: Ролята на закуската в зависимост от това какви източници ще ползваме е различна. Тя несъмнено е основно хранене за деня, което не бива да се пропуска. Но трябва да се обърне внимание и на останалите хранения – на обяда, и на вечерята също, защото те не са вредни. Някой приемат, че вечерята е вредна, просто негативният ефект от нея не е това, че човек се храни вечер, а че се храни преди лягане. Тоест, трябва да мине малко време, да не си лягаме на пълен стомах, защото това намалява локалните защитни сили на органите от стомашно-чревния тракт, и също така може да доведе и до нарушения в съня, което се отрази на следващия ден.

Водещ: До какви болести може да доведе един нерационален хранителен режим?

Борислав Бенишев: Нерационалният хранителен режим може да доведе до редица болести от най-безобидните и лечими до доста сериозни, които могат да изпратят човек на операционната маса както в планов, така и в спешен порядък. През месец ноември както и пролетта, има болести, които са т.нар. „болести със сезонно обостряне“. Това са гастрити, язви, колити и други възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Хората трябва да знаят, че ако почувстват такива симптоми, особено в тези сезони, е хубаво да потърсят помощ от техния личен лекар, да бъдат изследвани, защото в началните си форми тези заболявания са лечими с медикаменти и човек може да се излекува от тях, те не са хронични.

Водещ: Какви са техните симптоми?

Борислав Бенишев: По принцип човек е така е програмиран, че когато всичко му е наред, той не усеща тялото си, не усеща какво се случва в него. Съветът ми към всеки един човек би бил, ако се появяват някакви неясни болки, тежест в корема, киселини, нещо, което нарушава неговия ежедневен ритъм, най-добрият начин е да се свърже с неговия семеен лекар. С един прост преглед може да се установи към какъв специалист да бъде насочен, ако въобще трябва да се насочи към специалист. Така ще бъде изследван, ще се постави диагноза и своевременно ще бъдат взети мерки за лечение както с медикаменти, така и с промяна на начина на живот. Защото все пак доста от тези болести са свързани с неправилния начин на водене на живота, както на храненето, така и в ежедневието. Най-простият пример – стресът на работното място.

Водещ: Изредихте симптоми,  кога трябва специално да се потърси лекарска намеса?

Борислав Бенишев: Лекарска намеса трябва да се потърси, както казах, когато човек, който до преди не е имал оплаквания, изведнъж започва да се появяват киселини, болки в корема, някои по-сериозни симптоми, като лесно изморяване, бърза загуба на тегло без да има промяна в начина на живот и на физическото натоварване, промяна на ритъма на ходене по голяма нужда. Това са неща, които са сигнални, че човек трябва да обърне внимание когато те се появяват. За съжаление обаче те са дискретни симптоми, които първоначално не се усещат и се толерират, и когато това нещо направи впечатление на човек, те вече са съществували известно време.

Водещ: Хирургическите усложнения?

Борислав Бенишев: Хирургичните усложнения – всяка една от тези нелекувани болести на стомашно-чревния тракт може да доведе до нуждата от оперативно лечение. Те не се наричат всички усложнения, но просто развитието на болестта е такова. То може да доведе до планова операция. Това са операциите, които са свързани с дългогодишни язви, колити, полипи на дебелото черво. Защото когато тези болести не са лекувани, язвите могат да станат по-големи, могат да стеснят лумена на стомана, човек да не може да се храни правилно. Това вече, за съжаление, не може да се излекува с медикаменти. Също така знаем, че язвата на стомаха ако не се лекува дълго време, може да се изроди злокачествено. Това са само част от плановите причини за оперативни интервенции при хората. За съжаление тези болестите – язвите, колитите, полипи на дебелото черво при своето възпаление могат и да перфорират, което всъщност е индикация за операция по спешност. За това хванати на време тези неща се лекуват много по-лесно, отколкото ако чакаме да се случи такъв момент.

Водещ: Какво е вашето наблюдение, в Университетска болница „Св. Иван Рилски“ каква е статистиката – увеличава ли се броят, зачестяват ли тези заболявания?

Борислав Бенишев: През последните години тенденцията за тези заболявания е за едно леко нарастване на броя. Това е тенденция не само в нашата болница, но това са наблюденията и във всичките клиники както в нашата страна, така и в Европа. Това, както казах, е свързано с начина на живот, който водим, със състава и количеството на храна, който приемаме. Това не може да бъде избегнато, за съжаление. Но рано лекувани тези болести и профилактиката им е нещо, което ние можем да направим.

Елеонора ЧОЛАКОВА