Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика: Кампания, сведена до компромати и притичвания до прокуратурата, не печели избори

 

 

Три дни след изборите за Европейски парламент и в очакване на изненадите, които вероятно преференциалният вот ще донесе, анализираме родните електорални нагласи. Какъв ще бъде политическият климат между изборната пролет и очакваната изборна есен? Тези и други въпроси коментираме с основателя на Института за модерна политика Борислав Цеков в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ:  Г-н Цеков, първо към акцентите от вчерашния ден. Подадените оставки в БСП. Това хвърляне на оставки след неудовлетворяващия изборен резултат го помним може би като запазена марка на управляващите. Прибързан ход ли беше тази оставка на Нинова или по-скоро добре замислен?

Борислав Цеков: Той е логичен ход, защото в БСП се знае добре, че има много тежко вътрешно разделение, много сериозно напрежение от стила, от методите, от политиката, водена от Корнелия Нинова като председател, и мисля, че след подобен пореден изборен провал беше неудържимо да се излезе с поредни бравурни и оправдателни позиции. Така че това е логичен ход. Друг е въпросът дали е искрен ход, а не просто маневра с цел оставане на председателския пост.

Водещ: Именно. Колко силна тежест има тази оставка, след като шансът да бъде преизбрана на лидерския пост е голяма, и колко силна ще се окаже ролята на вътрешнопартийната опозиция при избора на новия лидер?

Борислав Цеков: Предстои да видим доколко т.нар. вътрешна опозиция има определящо значение за бъдещото развитие на БСП. В крайна сметка ясната индикация за това ще бъдат решенията на предстоящото заседание на 49-ия конгрес на БСП и този юридически спор, който очевидно възниква вътре в БСП. Дали продължава и трябва да се завърши мандатът на досегашните органи, в това число на конгреса, или да се премине към новите положения, предвидени в устава, относно избора на председател, а именно прякото избиране от всички партийни членове. Това е един вътрешен спор, който, разбира се, има и правно, но и политическо значение. От това кой ще надделее в него на предстоящото заседание на конгреса, ще имаме и ясен знак за разположението на силите вътре в БСП.

Водещ: Извън последиците след неделния вот, тепърва предстои да виждаме отзвука от тях- за какво говорят изборните резултати?

Борислав Цеков: От една страна, няма как да не се постави на първо място ниската избирателна активност. Разбира се, тя не е израз само на разочарование от политическата ни и партийна система, а и свързана с конкретните обстоятелства около датата на самия вот. Знаем дългите празници и т.н. И, разбира се, със самия тон на кампанията, който беше скандалджийски, който беше свързан с една поредица от компромати, нямаше нищо европейско в дебатите, а обикновено това отблъсква немалка част от хората. Така че ниската избирателна активност е първата характеристика, която трябва да се открои. А на второ място, без никакво съмнение- вотът на гласувалите стабилизира управляващите. Това е един кредит на доверие лично лидера на ГЕРБ г-н Бойко Борисов, който той потърси с прякото си ангажиране в тази кампания и получи кредит на доверие от поддръжниците на ГЕРБ. На второ място резултатите сочат по един безспорен начин, че БСП е делегитимирана като самостоятелна алтернатива на управлението. Занапред тази претенция на „Позитано“ 20 ще бъде без реално покритие. Те от една страна, не показаха никаква реална убедителна политика, нито пък обединителна национална кауза, която да привлече свободните избиратели извън тесния партиен електорат. От друга страна, се вижда, че в БСП има прекалено много разделителни линии. А когато една партия не е способна да се консолидира във вътрешен план, тя трудно може да претендира, че може да управлява успешно държавата.

Водещ: Казахте, кампанията беше съпътствана с един скандалджийски тон, липсваше разговорът за Европа, за бъдещето в рамките на общността. В такъв случай коя риторика спечели?

Борислав Цеков: Спечели риториката на реалната политика срещу виртуалната политика. Какво имам предвид? От страна на БСП имаше нагнетявана на атмосферата, опити да ни убедят, че видите ли живеем в диктатура, живеем в режим политически, че ако не бъде избрана БСП на тези избори, може би няма да има следващи избори. Самото споменаване на подобни твърдения показва колко далеч са те от политическите реалности. Това наричам аз виртуална политика. Тя, разбира се, трупа лайкове във Фейсбук, но не носи гласове. Кампания, сведена само до компромати и до притичвания до прокуратурата, може да вкара една малка партия в парламента, но не е достатъчна, за да спечели избори. Ако беше достатъчно това, което правеха Елена Йончева и Корнелия Нинова в тези избори, Яне Янев щеше да е несменяем управляващ. Това, което не направи БСП, е да излъчи държавническо послание, да внуши на хората спокойствието, че БСП го знае, че нейните кандидати са компетентни, че партията има капацитет да отговори на очакванията на хората. А хората не чакат скандали, обиди и Фейсбук-истерии, а искат спокойствие, работни места и, разбира се,  развитие на държавата. На това основно очакване на българските граждани БСП не успя да отговори. И това е виртуалната политика. Защото, когато стъпиш зад очакванията, проблемите, исканията на хората от тази или онази група във Фейсбук ти не можеш да придобиеш реална представа за случващото се в едно общество и за състоянието на това общество. Докато от страна на ГЕРБ като че ли те останаха в реалния свят, в реалната политика и направиха една спокойна кампания, независимо от агресивните атаки срещу тях, съумяха да запазят коректния тон. Нещо, което е ключово в една кампания. Защото знаем, че негативните кампании винаги се обръщат срещу своите автори. И заедно с това тази тактика на премиера Борисов да не се занимава с предизборна фразеология, а просто да демонстрира това, което по време на тяхното управление е сторено- фабрики, пътища, очевидно то изигра много по-голяма роля. Защото е нещо реално, което има значение за хората, за разлика на истериите, скандалите и голословните претенции на Корнелия Нинова и нейния екип.

Водещ: Като че ли в последните дни на предизборната кампания, видяхме един по-различен ГЕРБ, започвайки още с оставките, прочистването, после със силното присъствие на Борисов, за което споменахте. Ще се запази ли тази линия, тази нова тенденция?

Борислав Цеков:  Това е много интересно наистина да се проследи сега, защото ГЕРБ преодоля към този момент най-тежката криза в своята история- „Апартаментгейт“, но както и вие споменахте, начинът, по който премиерът реагира на тази криза, а именно чрез отстраняване от властта на всички, които внезапно се оказаха, че са в необяснимо охолство, беше първата предпоставка за излизане от кризата. И всички видяхме, това го улови като цяло и социологията, как през първата половина от кампанията БСП имаше крехка преднина, в разговора на кризата „Апартаментгейт“, но за, както мисля ясно отбелязвах към онзи момент в медиите, обстоятелството, че преднината, която имаше БСП, е крехка, това показа, че мигът, в който ГЕРБ излезе от тази криза, отново ще дръпне напред. И така и стана през последната седмица на кампанията, почти всички социологически изследвания го засякоха. ГЕРБ тръгна напред както заради това, че показаха, че търсят отговорност от онези, които предизвикаха общественото недоволство със своето поведение, със своето имуществено състояние. Така и с това, което отбелязах като маниер на кампанията, която не се впусна в компромати и скандали, а отговори на агресията достатъчно убедително, но и в същото време коректно. Показа, че зад думите на премиера Борисов стоят реални, а не виртуални неща. Това е добрата линия на ГЕРБ. Но оттук пред тях стои опасността от подценяване на общественото напрежение и опасност да се реши, че тази победа е индулгенция за всичко, което е ставало досега, включително и за негативите, и за проблемите. Мисля, че те трябва да си дадат ясна сметка, че нито обществото, нито самата партия ГЕРБ днес са това, което бяха преди 10 години. Ако преди 10 години имаше едно безкритично като цяло възприемане на всичко, което се прави от ГЕРБ, днес те работят в условията на изключително чувствително обществено мнение по отношение на управлението. Трябва да бъдат много внимателни, да се разделят с месиянската си понякога поза, че едва ли не само те знаят и могат, а всички други са врагове. Важно е да потърсят обединителни каузи, около които да търсят подкрепата на различни обществени слоеве и среди, които са извън ГЕРБ и които не подкрепят в чисто политически план ГЕРБ. Обединителна роля трябва да играе ГЕРБ, ако иска да се стабилизира занапред. Ако иска резултатът от тези европейски избори да се развие по-нататък и на предстоящите местни, и по-нататък редовни парламентарни избори.

Водещ: Във връзка и с изборите, и със скандалите, които съпътстват родната политика- Нинова обясни, че оставката й е израз на поета отговорност. Помним и думите на Мария Габриел, която пък благодари за дадената прошка на избирателите. Имат ли място разкаянието и моралът в политиката?

Борислав Цеков: В последно време много се говори за морал в политиката и колкото хора, толкова интерпретации на морала. По-скоро се гледа като един морален релативизъм в проблемите и всеки от своя идеологически или комплексен интерес оценява морала. Но все пак има базисни неща в политиката, които са свързани с честността към гражданите, към избирателите.  И когато хората усетят фалш, когато хората усетят, че срещу себе си имат политици, които са далеч от техните реални проблеми, това винаги се отразява и ние го видяхме и в тези избори. Хората усетиха фалша в кандидатите на БСП и не ги подкрепиха.

Водещ: Какъв прогнозирате, че ще бъде политическият климат до времето пак за избори, местните наесен? Разбрахме, БСП се връща в парламента. Губещи и победители как ще се разбират отново?

Борислав Цеков: Очевидно БСП навлиза в един пореден дълъг период, в който ще се занимава главно със себе си, а не с проблемите на България и на хората. Оттук нататък в управляващата коалиция ще бъде интересно дали и до колко ще се преодолее натрупаното напрежение в малкия коалиционен партньор Обединените патриоти. Не очаквам да се смени тоналността, защото това, което е днес БСП като кадрови състав, като идеен капацитет, подсказва, че те друг тип политика в този си състав не могат да водят. Като се поокопитят, като си помислят, че хората са позабравили какво се случи, в следващите месеци може да чакаме нови вълни на скандали, на истерии, на една махленска политика, на която се нагледахме през последните месеци. Що се отнася до връщането на БСП в парламент,  разбира се, че това  е важно. И във вашия ефир сме коментирали, че от моя гледна точка напускането на парламента на левицата беше много слаб ход. Защото една парламентарна опозиция е опозиция за това, за да има качествата и капацитета с парламентарния инструментариум да защитава политиката си, интересите на избирателите си. БСП дезертира и още тогава мисля споменах, че очаквам след изборите те да се върнат с подвита опашка в парламента, ето днес това е факт. Но пък междувременно парламентът показа, че и без БСП си работи и си приема закони. Така че тяхното връщане в парламента има значение главно за това да си получават заплатите в пълния размер. За българските граждани и за България не виждам кой знае какво значение от този величав на акт на покаяние на „Позитано“ 20.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА