Д-р Валентин Точков: Около 55 деца със симптоми на грип или остри респираторни заболявания преминават през Детското отделение във Велико Търново на ден

Средно между 50 и 55 деца преминават на ден през Детското отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица. Капацитетът на болничната структура е увеличен с 20 легла и към момента е за над 50 малчугани, поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново началникът на отделението д-р Валентин Точков. Повече прочетете в пълния текст на интервюто.  

 

Фокус: Д-р Точков, каква е ситуацията в детското отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ предвид обявената грипна епидемия в областта? Има ли много болни, по колко са случаите на ден, средно?

Д-р Валентин Точков: Да, има обявена грипна епидемия, както вероятно и Вашите читатели знаят, от 24 януари. На ден през Детското отделение преминават средно по 50 – 55 деца. Поради това увеличихме и капацитетът с 20 легла, като има възможност при нужда да постъпят и повече деца. Ние имаме готовност да ги приемем, обслужим и да им предоставим лечението, което им е нужно. Имаме и необходимите медикаменти, така че – справяме се. Създали сме добра организация на работата си, за да няма пропуски. Мога на този етап да уверя жителите на региона, че нещата вървят спокойно, въпреки обявената епидемиологична обстановка. Никой не трябва да има притеснение, че при нужда детето му няма да бъде обслужено.

Фокус: Колко са хоспитализираните деца? Казахте, че на ден преминават между 50 и 55?

Д-р Валентин Точков: Да, точно така. Децата са около 50-52, но броят им е динамична величина, която всеки ден е различна. Ние изписваме едни, приемаме други, като всеки ден имаме и нови случаи на грип. До момента имаме около 17 деца с такива потвърдени симптоми, като те разбира се, те са изолирани. Останалите са с респираторни инфекции и тези неща се отчитат, подават се в РЗИ. Мога да кажа, че комуникацията е на много високо ниво и всички си вършим адекватно работата.

Фокус: Един традиционен въпрос, който няма как да не задам, какви са препоръките Ви към родителите, специално на по-малките деца, предполагам, че сред тях заболяването е по-разпространено?

Д-р Валентин Точков: Да, действително през тази година грипната вълна засегна по-малките деца – до 5-годишна възраст. Какво да ги посъветвам? При първите симптоми, които се проявят, детето задължително трябва да бъде прегледано от медицинско лице – най-често това е личният лекар. И вече ако има съмнения за грип да бъдат направени тестове и да се започне лечение.

Фокус: А начините за превенция?

Д-р Валентин Точков: Това е една многообхватна тема. На първо място децата не трябва да се събират в големи групи. По възможност, докато не бъде отменена епидемиологичната обстановка, родителите не трябва да ги водят по моловете, по детските кътове на заведенията. Хубаво е ако ги извеждат на разходка това да се случва навън – в парковете, в градините – там, където има възможност малчуганите да са на чист въздух. В последните дни времето беше и много благоприятно за това. Другото, което мога да ги посъветвам, е в този период малчуганите да приемат по-големи количества натурални сокове от пресни плодове. Имам предвид  да се пият фрешове от цитруси, от ябълки. Мисля, че това е начина да бъдат предпазени децата от това заболяване.

Фокус:Като финал можем, да обобщим,ч е въпреки обявената грипна епидемия, обстановката във Великотърновската болница е спокойна?

Д-р Валентин Точков: Да, точно така. Обстановката е спокойна. Отново уточнявам, предвид грипната ваканция, болните са на по-малка възраст, но превенцията никога не е излишна. Нещата, отново казвам, са динамични, но ние се справяме с обстановката.

Луиза ТРАНЧЕВА