Д-р Васил Френкев: Кръводарителите в Смолян са най-често роднини, близки и приятели на нуждаещите си от кръв

Кръводарителите в Смолян са най-често роднини, близки и приятели на нуждаещите си от кръв. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Васил Френкев – началник на Отделението по трансфузионна хематология – Смолян по повод Международния ден на кръводаряването 14 юни. По думите му, близки, роднини, съседи, приятели и колеги обикновено успяват да направят нужното и да задоволят потребностите на нуждаещите се болни. „При нас спорадично се организират и кампании по кръводаряване от партийни структури или фирми в града, но те не са чести и няма практика да се организира повсеместно кръводаряване. Няма я тази система, която е съществувала на времето, по график всички предприятия да организират кръводаряване“, обясни д-р Френкев.

Той отбеляза, че няма недостиг на кръв и кръвни продукти, защото в Смолян даряват хора и за болнични структури извън областта, а в същото време в страната се дарява и за региона. „Системата съществува, без да възникват проблеми. Не говорим за случаи, в които може да се наложи да се дарят десетки единици кръв за кратко време, но това е изключение, а не ежедневие. При тежки раждания или катастрофи с пострадали се изисква това, а такива случаи не е имало в Смолян през последните месеци. Има ежедневие на болни, които постъпват с тежки анемии, кръвоизливи или раковоболни, които се нуждаят от спешно лечение с кръв. Нещата вървят и нямаме проблеми“, обобщи д-р Френкев.

Той допълни, че има и кръводарители, които идват, за да даряват кръв регулярно и по желание. Според д-р Френкев част от тях го съчетават с друг интерес. „Знаят, че кръводаряването е полезно за здравето, но някои го правят, за да им се даде отпуск, за да си свършат работа. Има и хора, изпратени от лични лекари, които имат по-гъста кръв и трябва да дарят кръв, за да се облекчи състоянието им и те самите се чувстват по-добре след кръводаряване“, каза още д-р Васил Френкев.

Нели ГЕРГЬОВСКА