Д-р Васил Френкев: Над 200 са кръводарителите на месец в Смолян, няма недостиг на кръв и кръвни продукти

Интервю с началника на Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ – Смолян, по повод Световния ден на кръводаряването 14 юни.

 

„Фокус“: Има ли достатъчно кръводарители в Смолян?

Д-р Васил Френкев: В днешния ден никой не е дошъл да дари кръв, защото е 14 юни – Световен ден на кръводаряването, защото като празник денят не е известен на населението. Въпреки това дарители има, защото близките на болните са адекватни на потребностите на техния близък и правят нужното. Има и кръводарители, които идват по желание, но те са твърде малко. Прави впечатление, че тези, които са минали през тези проблеми с нужда от кръвопреливане с техни близки, много често даряват кръв, защото познават проблема и са съпричастни към съдбата на нуждаещите се. Много хора са се сблъсквали с такава ситуация. Ако не във всяко семейство, то няма род от дадена фамилия, в който да няма някой, който да не е лекуван с кръвни продукти.

„Фокус“: Имате ли недостиг на кръв и кръвни продукти?

Д-р Васил Френкев: Ние получаваме много кръвни продукти от Европа, защото с безвъзмездна кръв да се обезпечат нашите възможности не е достатъчно. Поради СПИН и хепатит преди години, в България не се диагностицират такива кръвни продукти. Такива са европейските закони и държавата купува кръвни продукти от чужбина. В тоталитарно време за хубаво или лошо, вътре нямаше кой да контролира дали има или не СПИН и благодарение на това се задоволявахме само от кръводарители от България. Сега получаваме отвън кръвни продукти и успяваме да задоволим нуждите на болните. Тук не става въпрос за кръв – червена, а за кръвни продукти – кръвна плазма. В другите държави има платени дарители. Няма държава, в която да е позволено да се изнася кръв и никой не би се съгласил неговата кръв да отиде в друга държава. Това са платени фирми, които вземат по специална технология кръв, връщат кръвта, вземат само плазмата и така.

„Фокус“: Ако трябва да се поддържа динамиката на случаите и нуждата от използване на кръв и кръвни продукти, колко кръводарители са нужни за Смолян и областта месечно?

Д-р Васил Френкев: Това, които вземаме от местни хора е достатъчно, но се получават и допълнителни продукти извън България. Дарителите в Смолян са над 200 души месечно. До днес от началото на юни, например кръв са дарили около 110 души. Средно на месец кръводарителите са над 200, като има и месеци, в които те са над 300 души. Около 200 -250 обаче са обичайните дарители на месец и те са достатъчни. Досега не сме изпуснали болен заради това, че не е имало кръв. Ние носим директно отговорност за тази работа и поддържаме достатъчни резерви от кръв, за да даваме за всеки случай, при който има нужда от кръвопреливане. Когато се даде гласност за случай, при който има огромна кръвозагуба и трябва с кръв да се спаси живота, това става достояние на повече хора, има отношение и идват десетки хора, за да дарят кръв. Хората не са загубили човещината си, тези новини действат на подсъзнанието на човека и всички се мобилизират. В случаите от ежедневието обаче се разчита на основно на близките на нуждаещия се.

Нели ГЕРГЬОВСКА