Д-р Васко Гълъбов, НИМХ: Въпреки тежкия развод с БАН, НИМХ ще успее да се съхрани

Д-р Васко Гълъбов, метеоролог от Националния институт по метеорология и хидрология, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Каква е ситуацията в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) след заседанието на Управителния съвет на Българската академия на науките (БАН)? Продължава ли напрежението сред метеоролозите? Гост в ефира на Радио „Фокус“ е д-р Васко Гълъбов – метеоролог от НИМХ.

Васко Гълъбов: Ние сме леко изумени от тяхната номинация за изпълняващ длъжността „директор“. Това е иновация за решаване на конфликти от времето на сталинизма. При наличие на конфликт между НИМХ и БАН, те предлагат заместник-председателя на БАН за изпълняващ длъжността „директор“, но вече свикнахме след всяко тяхно заседание да бъдем изумени от решенията им. И ги поздравявам. Успяха дори и колебаещите се колеги да убедят, че няма причина да искат да останат в БАН. Що се отнася до нашите решения, които бяха взети вчера, министърът на образованието, науката и синдикатите се ангажираха да станат медиатори, за да се сключи споразумение между нас и БАН. И вчера веднага, след като ни беше изпратен проекто-варианта на това споразумение, ние го одобрихме напълно. Събра се общо събрание на института и предложението на министъра и синдикатите беше прието конструктивно и беше одобрено единодушно, след което, тъй като една от точките там е ние да излъчим две кандидатури за изпълняващ  длъжността директор на института, гласувахме и избрахме две кандидатури за изпълняващ длъжността на директор на института. Едната кандидатура е на досегашния директор проф. Христомир Брънзов. Другата кандидатура е на члена на УС  на БАН и бивш заместник-директор на института Пламен Нинов.

Водещ: Нямаше ли забрана за номинацията на господин Брънзов преди това?

Васко Гълъбов: Ние държахме да сме последователни и го номинирахме. Направихме още една номинация, ако те толкова държат да не поправят грешката си и да не го върнат на длъжност. Но и дадохме и втора номинация, при това втората номинация, акад. Ревалски вчера в интервю по БНР благодари специално на проф. Нинов за конструктивния тон, затова как се е държал в общото събрание на БАН. Ето, даваме възможност да получи номинацията точно на човека, който благодари вчера.

Водещ: По тона ви познавам обаче че напрежението сред метеоролозите, сякаш не стихва?

Васко Гълъбов: То няма как да стихне, при положение че се взимат такива решения. Нали ви казвам, ние сме в конфликт с тези хора и те предлагат заместник-председателя си, който ние наистина добре познаваме и нямаме против него лично, но има нещо много против заместник-председателя на БАН.

Водещ: По какъв начин обаче БАН съдейства за осигуряване на нормалната дейност, както обявиха по-рано, на института?

Васко Гълъбов: По никакъв начин не съдейства.

Водещ: Ще има ли откъде да получаваме прогнозата за времето след 4 дни?

Васко Гълъбов: Надявам се, че председателят на БАН ще изпълни поетите ангажименти пред министъра и ще бъде поне малко от малко конструктивен днес и в понеделник. Съответно ще назначи една от нашите две номинации за изпълняващ длъжността и нещата ще влязат в нормалния си ход, доколкото това е възможно.

Водещ: Как определяте решението за предсрочното прекратяване на мандата на директора на НИМХ, дори и то да има своите основания по-скоро наказателен или принципен характер има?

Васко Гълъбов: Що се отнася до това решение, вие знаете хронологията. Тогава, в сряда, ние протестирахме пред сградата на БАН и Министерски съвет и бяхме на заседанието на Министерски съвет, поканени от правителството, заедно с председателя на БАН и председателя на Общото събрание. Там се постигнаха някакви договорености да се върви към разделяне по пътя на взаимното съгласие. И изведнъж, ни в клин, ни в ръкав, на следващия ден те прекратяват мандата на директора. Сега, всеки разбира, че това е наказателна мярка и че това е обявяване на война не на личността на директора, а на цялата институция. Така че освен като нелепо и озадачаващо, по друг начин не можем да определим това решение за прекратяване на мандата. Още повече мандатът му беше прекратен предсрочно 2 месеца преди да изтече, като от тези два месеца, една четвърт от времето на практика пък бяхме без изпълняващ длъжността директор, което прави още по-нелепо и безсмислено това тяхно действие. Но поздравявам ги, както ви казах, хора  които  заявяваха желание да останат в БАН, сега заявяват, че вече не желаят по никакъв начин.

Водещ: Д-р Гълъбов, въпреки тежкия развод, НИМХ ще успее ли да се съхрани?

Васко Гълъбов: При всички положения, смятам че НИМХ ще успее да се съхрани.

Водещ: Благодаря ви за това интервю и за отделеното време. Следим ситуацията и ще продължим да информираме нашите слушатели.

Васко Гълъбов: Да. Между другото, днес се очаква да бъде подписано споразумението при министъра. Надявам се, че от БАН ще бъдат конструктивни. Също така от 13.30 ч ние даваме съвместна пресконференция с КНСБ по проблема.

Водещ: Да. И БАН трябва да вземе решение за трансформацията на института. Благодаря ви отново.

Васко Гълъбов: Благодаря и аз.

Йоланда ПЕЛОВА