Д-р Велка Войнова, Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил: Заради несъответствие в съдържанието е изтеглена хранителна добавка от магазинната мрежа

Началникът на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил доктор Велка Войнова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Д-р Войнова, какви дейности са извършили вашите колеги по време на проверки за контрола и безопасността на храните в Кюстендилска област?

Д-р Велка Войнова: През месец юни извършихме 103 проверки в обекти от търговска мрежа и обществено хранене. Драстични нарушения на законодателството не са констатирани. Несъответствията касаят главно сграден фонд и оборудване и необходимост от актуализация на документите по системата за управление безопасността на храните. И в тази връзка, с цел отстраняване на тези несъответствия, имаме връчени 14 предписания и един акт за установяване на административно нарушение и съответно вече има издадено наказателно постановление. Стойността на имуществената санкция, която е наложена, е 2000 лв, защото обектът беше в много лошо хигиенно състояние, не се поддържа чист и в добро техническо състояние, като едното несъответствие касае и контактните повърхности, предназначени за контакт с храни, те също бяха в лошо хигиенно състояние, и това наложи по – голямата санкция, която беше наложена на този оператор. Имаме и забранени храни през този месец.

Фокус: Какви са тези храни и голямо ли е количеството им?

Д-р Велка Войнова: Касае се за 21 кг замразена риба, която е с неизвестен произход, липсва идентификация, след като операторът е започнал действия по разфасоване вътре в обекта, той не е пренесъл информацията на големия кашон върху тези малки разфасовки, което вече прави невъзможно извършване на проследимост на този продукт по време на инспекция. И една съвсем малка част от нея е с изтекъл срок на трайност – 1 кг карначета с изтекъл срок и около 2 кг набор за кости. Имаме забранени хранителни добавки през месеца – касае се за 12 опаковки витамин В12, при който количеството на активното вещество е в доста завишени количества от тези, които законодателството поставя към хранителната добавка. При норма 50 микрограма, колегите установиха опаковки с 1000 микрограма и с 5000 микрограма витамин В12. Производителят не е на наша територия, колегите забраниха посочените количества и съответно информирахме компетентната областна дирекция ОДБХ – Пловдив, където се намира доставчикът. Вече получихме информация от колегите в Пловдив, че те са си извършили проверката и са разпоредили изтегляне от пазара на този оператор на всички количества от въпросния витамин В12. Така че това е един добър пример за добра комуникация между различните областни дирекции в структурата на Българска дирекция по безопасност на храните.

Фокус: Имате ли проверки по сигнали на потребители?

Д-р Велка Войнова: Имаме един сигнал за наденица, в която е намерено чуждо тяло и съответно информирахме колегите, на чиято територия се намира обектът на производство, като оттам също имаме вече обратна връзка. Те са извършили проверка и установили причините за това. Връчено е предписание, операторът ще закупи металодетектор, така че в този случай и операторът в съответната дирекция, и нашият потребител, би трябвало да са доволни от свършената работа. Един сигнал имаме и за лошо хигиенно състояние в сладкарски цех, само че той не се потвърди при нашата проверка. Най – общо мога да кажа за производствените предприятия, акцент в момента са млекопреработвателните предприятия, където извършваме ежеседмични проверки. Това е във връзка с плана за действие, който Република България разписа за подобряване качеството на суровото мляко.

Фокус: За какво трябва да внимават потребителите в тези летни месеци?

Д-р Велка Войнова: Предстоят горещи дни, това което потребителите трябва да следят, е температурния режим на съхранение на храните в обектите от търговска мрежа. Задължително да поглеждат термометрите в хладилните витрини, там където нямат достъп до тях биха могли да поискат информация от търговеца, да следят храните, които се продават на открито –  сандвичи, дюнери, палачинки, всякакви сосове към тях, те също да влязат в ролята на коректив, сосове на открито не може при нехладилни условия. Сандвичи, дюнери и всякаква готова за консумация храна, съдържаща съставки от животински произход, акцентирам върху плажовете, които вече отвориха, да не се държат при нехладилни условия. По отношение на сладоледите предстоят проверки. Там главно нещата са свързани с произход на сладоледа и хигиенни условия на персонала. Това също могат да проверят потребителите. Персоналът, който извършва обслужването, с чисти ръце ли е, с прибрани коси, с работно облекло ли е, и във всички случаи, когато те констатират някакви несъответствия или дори съмнения за такива, защото не държим потребителите да бъдат информирани за цялото законодателство, те могат да се обръщат към нас, да подават сигнали и ние ще извършим проверки като използвам момента да кажа, че потребителите при подаване на сигнал, не трябва да подават този сигнал анонимно. Административно – процесуалния кодекс има изисквания, жалбоподателят да се афишира, защото по този начин и той носи своята отговорност за достоверността на предоставената ни информация.

Венцеслав ИЛЧЕВ