Д-р Велка Войнова, ОДБХ-Кюстендил: Потребителите трябва да внимават при сервирането на храната по време на масови тържества

Д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Д-р Войнова, започнахте с активните проверки във връзка с Коледно-новогодишните празници, какъв е акцентът на тези проверки?

Д-р Велка Войнова: Да, ние продължаваме с нашите проверки до 2 януари 2019 година. Проверките обхващат обекти от търговска мрежа и обществено хранене.  Приоритетно, преди и по време на Коледните празници, проверяваме обекти за търговия с храни. Преди Новогодишните празници ще поставим акцент върху заведенията за обществено хранене. Това е твърде условно разделено

Фокус: Какво проверявате в рамките на сегашните проверки, каква е тяхната цел?

Д-р Велка Войнова: Целта на проверките е да установим регистрацията на обектите по реда на специфичното законодателство, съответствие на сграден фонд и оборудване, разработени системи за самоконтрол от страна на съответните оператори. Много важно е при какви условия се съхраняват храните. Установяваме, там където е възможно, с какви транспортни средства не са транспортирани. Ако по време на проверката установяваме прием на храни, извършваме и проверка на самото транспортно средство по отношение на оборудване, хладилен режим, записи в транспортното средство, придружаващи документи. Следим за срока на трайност, поддържане на хладилната витрина, правилната етикетировка, документи от извършен входящ контрол в стационарните обекти. Няма някаква нова тема, по която операторите до сега да не са били проверявани. Това са стандартни неща, това при всяка инспекция се проследява.

Фокус: По какъв начин ще се осъществяват дежурствата в рамките на започналите празнични и почивни дни?

Д-р Велка Войнова: Мога да кажа, че от 24 до 26 декември се дават дежурства в рамките на 6-часов работен ден. Тези дежурства са по предварително утвърден график. В съботните и неделни дни, както и на 1 януари, ние имаме инспектори на разположение. Те следят сайта на Агенцията по безопасност на храните, реагират при сигнали, ако те са с приоритет за спешност. Мисля, че на 3 януари ние ще имаме обобщена информация по отношение на проверките, дежурствата и жалбите.

Фокус: Тези празници са свързани и с консумация на цитрусови плодове – портокали, мандарини, какво трябва да се знае за тях?

Д-р Велка Войнова: Към момента ние не сме установили несъответствие по отношение плодовете – цитруси третирани с непозволени добавки или парафини. При нас такива до сега не сме установявали, надявам се и да не установим. Едно добро измиване на цитруса с топла вода и препарат, би могло да намали вредното въздействие. Знаем, че корите на тези плодове не се консумират. След отстраняване на кората на тези плодове, ръцете трябва да се измиват.

Фокус:  За какво трябва да внимават хората, когато отидат на банкети, тържества в заведенията за обществено хранене?

Д-р Велка Войнова: Когато става въпрос за масови тържества, всички гости трябва добре да внимават за пресния вид на салатите и плодовете. Когато има нещо старо, нещо изсъхнало, нещо което дори органолептично на тях не им харесва, нека да не се тревожат, а да върнат ястието обратно на сервитьора или в кухнята, да ни сигнализират и нас. Много е важна първата реакция на клиента в момента, в който храната се сервира. Имали сме случаи когато даден човек казва, че храната не му е много харесала, но защото е дал пари – консумирал я е, а след това е получил стомашно-чревно неразположение. Когато храната не ни харесва, не трябва да я консумираме. Клиентите са в центъра на вниманието, както на оператора, така и на контролния орган. Особено важно е да се обърне внимание и на месото. Готвеното ястие трябва да се поднася топло, а не да е изстинала или претоплена. Сладкарските изделия също са много важни – те трябва да имат свеж вид, специфичен аромат, да не е със изсъхнала повърхност.

Венцеслав ИЛЧЕВ