Д-р Венцислав Даскалов: Климатът е много важна част от обкръжаващата ни среда и адаптацията към промените играе много важна роля в здравето на човека

Д-р Венцислав Даскалов, общопрактикуващ лекар, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин, относно резките температурни промени и влиянието им върху здравето на хората

 

Фокус: Д-р Даскалов, как влияят резките температурни промени на човешкия организъм?

Д-р Венцислав Даскалов: По принцип климатът е много важна част от обкръжаващата ни среда и адаптацията към промените играе много важна роля в здравето на човека. Говорейки за климатичните промени, предвид месеца, който отмина, с тези скокове от крайно ниски към умерено високи температури, трябва да е ясно на всички хора, че абсолютната температура не е чак толкова страшна. Има хора, които живеят продължително време на много по-екстремни студове или пък на много високи температури, но след като са адаптирани добре, не страдат от чак толкова много болести. Проблеми са точно тези резки в кратки срокове промени в температурата, които не дават достатъчно време на тялото ни да се адаптира. По този начин се поставя на изпитание имунната ни система. Именно това е причината в тези променливи отрязъци от време да се увеличава броят на болестите от инфекциозен тип, както и някои други видове заболявания, свързани със стрес.

Фокус: Има ли хора, които са по-чувствителни към температурните промени – със сърдечни заболявания или нещо друго?

Д-р Венцислав Даскалов: Разбира се, когато даден орган в нашия организъм е допълнително натоварен или с нарушени функции в резултат на някое заболяване, той много по-трудно би поел допълнителното натоварване, което една адаптация към температурните промени и околната среда изискват. Така че наистина тези хора се явяват много по-рискови от един човек в нормално здравословно състояние. Именно поради тази причина винаги здравните служби и лекарите предупреждават при настъпването на такива критични аномалии точно тези хора да бъдат обгрижвани с особено внимание с оглед да се избегнат неблагоприятни последици.

Фокус: През януари беше обявена грипна епидемия. Сега обаче нещата са спокойни и дори от Регионалната здравна инспекция казват, че епидемиологичната обстановка е много спокойна, но сега с оглед на тези резки температурни промени можем ли да очакваме нова грипна вълна и евентуално епидемия?

Д-р Венцислав Даскалов: За нов период на увеличение на вирусните заболявания аз лично бих очаквал известно увеличение, но едва ли ще се стигне до мащаби на епидемия. Имайте предвид, че по време на първата вълна вирусът клинично се проявява при определен брой хора, но той реално заразява или преминава през много повече от хората, някои от които прекарват тази инфекция без никакви симптоми. Тези хора изграждат вече някакъв имунитет към конкретния вирусен щам и повторното му завръщане към съответната общност в съответното населено място вече няма да има толкова възможности за разпространение. Затова пак казвам вероятно променливото време ще позволи едно леко увеличаване на броя на вирусните заболявания през следващите седмици, но едва ли ще се стигне до мащабите на които бяхме свидетели в началото на януари.

Фокус: Как можем да се предпазим? Какви превантивни мерки можем да вземем?

Д-р Венцислав Даскалов: Предпазването от климатичните промени става не когато те настъпят, а през цялата година. Човек трябва да поддържа тялото си в добра форма, да бъде закален, тоест да има правилно хранене, добър режим на физическо натоварване и почивка, с достатъчно разходки на чист въздух и когато наистина настъпят тези по-неблагоприятни периоди, слава Богу човешкото общество е напреднало и в технологично отношение, могат да се използват различни способи за намаляване вредното въздействие. Особено за хора в рискови състояние това е избягване на излизането на студено време, правилното обличане на подходящи за околната температура дрехи, постепенно адаптиращо излагане на такива резки температурни промени. В крайна сметка пак ще се върна на това,  което казах в началото – по-важното е човек да бъде в добро общо физическо състояние, което ще му позволи по-лесно да преодолее стреса на адаптация.

Фокус: И за финал на нашия разговор, противогрипните ваксини биха ли могли да помогнат, когато са направени навреме?

Д-р Венцислав Даскалов: Аз лично съм привърженик на профилактиката с ваксини. Аз самия се ваксинирам всяка есен с противогрипна ваксина в продължение на над 20 години. През тези години въпреки че съм на практика в ежедневен контакт с вирусни заболявания, не съм боледувал от истински грип може би повече от един път. Така че споделям и лекарския и лични си опит, че за мен ваксината е нещо много полезно и много правилно да се използва. Тя ни осигурява една защита, разбира се не срещу всички възможни вируси. Обикновено ваксините съдържат от 3 до 4 щама, но това са щамовете, които са разпознати като най-рискови и причиняващи най-тежки инфекции в определения сезон и дори човек да се разболее от някакъв вид простуда, тя ще мине леко или с минимални отклонения от работа.

Натали СТЕФАНОВА