Д-р Венцислав Даскалов, общопрактикуващ лекар: Зачестяват случаите на остри респираторни заболявания, а грипа очакваме след 1 до 3 седмици

Д-р Венцислав Даскалов, общопрактикуващ лекар от Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин във връзка с рязкото понижение на температурите и рисковете за здравето, които крие то.

Фокус: Д-р Даскалов, какви са вашите препоръки към хората и кои са най-рисковите групи от здравословни проблеми при студено време?

Д-р Венцислав Даскалов: При всички положения резките промени във времето и климата оказват доста стресово влияние върху организма на хората и особено на всички онези, които имат хронични заболявания. В тази връзка определено трябва да обърнем внимание на по-възрастните пациенти, както и на всички, имащи сериозни хронични заболявания като диабет, различни заболявания на имунната система и автоимунни такива. Разбира се не трябва да се пренебрегва и здравословното състояние на по-малките деца. Това в общи линии са най-рисковите групи при климатичните стресове.

Фокус: Рискова група са ѝ хората със сърдечно-съдови заболявания. Зачестяват и инфарктите през зимата. Каква е причината и как тези пациенти да се предпазят?

Д-р Венцислав Даскалов: Най-елементарно обяснено, то при силни студове кръвоносните съдове в тялото проявяват тенденция към свиване и стесняване. Там, където вече има започнал процес по натрупване на атеросклеротични плаки по стените на съдовете, то това може да доведе до критични и над критични стеснения със заплаха от развиването на инфаркти, инсулти и други подобни неща. Освен всичко друго, това води и до покачване на кръвното на такива пациенти с всички произтичащи от това последствия. За съжаление конкретни предпазни мерки, в смисъла на медицински дейности едва ли могат да се посочат. Идеята е хората, които са застрашени от такива проблеми да избягват излагането на прекалено ниски температури без необходимост, а когато това все пак се налага, то излизането навън трябва да става с добра подготовка. Хората трябва да бъдат добре облечени, освен това е необходим един процес на адаптация на тялото към студеното време. В смисъл преди излизане да се престои в неотоплено помещение за няколко минути, за да може организма да свикне с по-ниските температури.  Особено искам да обърна внимание на хората, които са на медикаментозно лечение. При тях е задължително приемането на предписаните лекарства.

Фокус: А по отношение на обстановката, свързана с грип и другите остри респираторни заболявания, то каква е ситуацията в Благоевград към момента?

Д-р Венцислав Даскалов: Ситуацията към момента е сравнително спокойна. Моите лични наблюдения показват, че все още сме далеч от грипа. Има обичайни за сезона остри респираторни заболявания на горните дихателни пътища. Най-често причинени от вируси, които държа да подчертая са различни от грипните, но не трябва да се успокояваме. Със сигурност грипа ще дойде като предполагам от него ни делят от една до три седмици. Всичко е въпрос на конкретна ситуация. Понякога обстановката може да е различна за различните населени места. Какво можем да направим? – за съжаление времето за ваксинация отмина. Тоест ако решим да се ваксинираме срещу грип към днешна дата, то това ни действие няма да доведе до очакваните резултати. За да има ефект от противогрипната ваксина е необходимо тя да бъде поставена поне месец преди неговият пик. Ако сега си поставим ваксина ще си останем изложени на риск, независимо от нея. Това, което можем да направим в настоящия момент е да обърнем внимание на по-баналните неща. Най-напред трябва да избягваме контакти с болни хора, както и с групи хора, които могат да бъдат потенциални вирусоносители на заразата.  Освен това е задължително поддържането на отлична лична хигиена, в това число често миене на ръцете по няколко пъти на ден с топла вода и сапун, особено преди хранене. Отделно от това трябва да консумираме здравословна храна, да избягваме консумацията на големи количества алкохол, да приемаме повече топли напитки и витамини. Задължително е и да си почиваме добре. Така може да се надяваме, че при повече късмет ще избегнем грипа  и тази критична част от годината.

Фокус: Тъй като казахте, че буквално ни делят седмици от грипа, то какви са симптомите, за които трябва да следим и кога да се обърнем към лекар?

Д-р Венцислав Даскалов: Обикновено грипа започва внезапно, когато си мислим, че сме в състояние на добро здраве. Изведнъж обаче получаваме втрисане, болки по тялото, повишена температура, която много пъти е над 38 градуса, болка в гърлото, суха кашлица, главоболие. Всичко това са типичните симптоми за начало на грипа. С течение на времето обикновено оплакванията се концентрират  в някой орган – дали ще бъде в белия дроб с кашлица, задух и отделяне на храчка, дали ще бъде в гърлото чрез развиване на ангина. Обикновено в рамките на 1 до 3 дни нещата или започват да се успокояват, което е благоприятния развой на инфекцията или обратно – започнат да прогресират и да се задълбочават, което може да бъде сигнал за настъпило усложнение на грипа. Това вече е задължителния момент, в който трябва да се посети лекар. В първите 1-2 дни е добре да се поемат лекарства за понижаване на температурата, да се приемат медикаменти за облекчаване на кашлицата, както и да се консумират повече течности. Задължително човек трябва да си остане вкъщи, за да се редуцират възможностите за усложнение. При най-малко съмнение за влошаване на здравословното състояние трябва да се потърси лекарска помощ. Самолечението не е желателно в никакъв случаи, както ѝ започването на антибиотик без лекарска консултация, защото това може да попречи на бъдещо лечение при евентуален неблагоприятен развой на събитията.

Фокус: До колко самолечението може да бъде опасно и възможно ли е да предизвика сериозни усложнения, дори смърт?

Д-р Венцислав Даскалов: Самолечението може да бъде опасно до толкова, до колкото проведено с неправилни медикаменти или препарати ще доведе до развиването на по-сериозни усложнения. От грипа всички знаем, че най-честите усложнения, които се развиват са тежки бронхопневмонии, понякога се засягат централна нервна система, сърдечно-съдовата система също може да бъде засегната, а това са все състояния, които са непосредствено опасни дори за живота на човек. Така, че самолечението не е препоръчително за никого.

Ливия НИНОВА