Д-р Веселина Божилова, РЗИ-Варна: Добре е гражданите да се съобразяват с нашите предупреждения когато има забрана за къпане в морето

Д-р Веселина Божилова, началник на Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ при Регионалната здравна инспекция в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Божилова какви са резултатите от последния мониторинг на морските води и кога беше проведен той?

Д-р Веселина Божилова: Последният мониторинг е от 18 и 19 юни по маршрута зона Панорама до бившия къмпинг „Луна“. Добри са резултатите и от последния мониторинг.

Фокус: Има ли плажове, на които все пак са констатирани по-завишени нива на микробиологични показатели, за които следите?

Д-р Веселина Божилова: С по-завишени показатели общо взето са варненските плажове, макар че Офицерски и Централен са добри, Южен също. На Аспаруховия плаж са малко по-завишени резултатите, но все пак са в норма. Надолу плажовете са добре. Да не кажа, че резултатите са отлични.

Фокус: Могат ли продължителните валежи през лятото да окажат влияние на чистотата на морската вода?

Д-р Веселина Божилова: Случвало се е при наводнението в „Аспарухово“, варненските плажове бяха с повишени показатели, особено Офицерският плаж. Тази година, след първия проливен дъжд взехме проби от градските плажове, но резултатите бяха добри. Нямаше влошаване на качеството на водите.

Фокус: Гражданите имат достъп до данните от всеки мониторинг, който провеждате. Може ли все пак да ги разтълкуваме? За какви показатели следите като институция?

Д-р Веселина Божилова: Двата микробиологични показатели, за които следим са чревни ентерококи и Ешерихия коли. Те се оценяват във времето на четиригодишен период до определен персентил, но гражданите за тяхна информация могат да следят резултатите, качени на сайта. За чревни ентерококи нормата е до 200, а за Ешерихия коли до 500. Ако са под тези стойности показателите, къпането във водата не представлява риск за здравето.

Фокус: Какви могат да бъдат опасностите за човешкото здраве от къпане в замърсена вода?

Д-р Веселина Божилова: Опасностите са за хора със занижен имунитет, хора с хронични заболявания, малки деца, които поначало са по-чувствителни към инфекции и заразяване. Обикновено на отделителната система, на храносмилателната система могат да предизвикат заболявания. За здрави хора тези бактерии може да не предизвикат никакви заболявания, но за тези със занижен имунитет и хронични заболявания биха представлявали проблем. Добре е гражданите да се съобразяват с нашите предупреждения и когато има забрана за къпане, която е обявена официално.

Фокус: А кои са плажовете във Варненско с най-чисти води тази година?

Д-р Веселина Божилова: Всички плажове във Варна са с много добри качества с изключение на „Аспарухово“. За Бяла миналата година имаше проблем, но тази година показателите са добри. При бившия къмпинг „Луна“ също морските води са отлични за къпане и плажуване.

Диана СТОЕВА