Д-р Веселина Вачкова: С хилядолетната си история Варна може да се превърне в притегателен туристически център в Европа

С хилядолетната си история Варна може да се превърне в притегателен туристически център в Европа. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна д-р Веселина Вачкова, историк и културолог. Сред най-интересните обекти във Варна и региона несъмнено е варненският халколитен некропол. По думите му става дума не за един, а за открити поне към момента – три некропола, съответно наричани: Варна I, Варна II и Варна III. И трите са в непосредствена близост един до друг и се намират в центъра на град Варна. Д-р Вачкова посочи, че в последно време интересът към тях се възобновил поради няколко причини. Основната е изложбите на българските съкровища в чужбина, под названието „Тракийското съкровище“.

„Най-интересната и древна част от това злато е всъщност частта намерена във варненския некропол. Друга причина да се говори толкова много за некропола са откритията, които се направиха в близост до Варна, в частност до Девня и находките в Провадия. Покрай находките в тези райони, съответно отново се заговори за варненския некропол или по-точно за трите некропола. На практика единственият, който е достъпен в момента от трите обекта, е Варна I, като това е некрополът, в който са намерени и най-впечатляващите находки. Казвам впечатляващи като изработка и количество злато, но искам да подчертая, че и в Некропол II също има открити невероятни неща“, каза още специалистът. Тя добави, че находките направени във Варна I, продължават да предизвикват и до днес огромен интерес. Точно там е и този гроб на царя-жрец и реконструкцията му предизвиква огромно привличане както на научната област, така и на любителите на археологията.

„Представени просто във витрина, златните украшения са интригуващи, но облечен царя-жрец в тези накити с жезъл в ръка, с всичките атрибути на една много интересна религия и на още по-интересна социална структура – това вече създава един жив образ, който несъмнено ще привлече интереса на хората.

Некропол I може да се види, но той не е усвоен, а много дълго време става въпрос за едно безстопанствено отношение към парцела. До ден-днешен е ограден с телена мрежа и пустее. Дали ще бъде разработен, дали ще бъде направен музей на варненската култура, дали ще бъде оставен да пустее – това е въпрос на добра воля от страна на много институции. Можем обаче да сме сигурни в едно нещо, а именно, че археолозите и туристите ще дойдат в момента, в който стане достъпно и добре представено всичко това, за което говоря“, каза още експертът.

По отношение на Некропол II д-р Веселина Вачкова заяви, че за съжаление, този обект не може да бъде разгледан, тъй като е в гъсто застроена част на Варна.
„Още през 70-те и 80-те години на миналия век, когато се разработи, има едно много притеснително бързане. Бързането е свързано с това да се направят разкопките и да продължи застрояването. А точно в Некропол II е открит другият много интересен гроб. В него са били намерени останките, вероятно отново на цар-жрец, само че от още по-древна епоха – поне с 300-400 години по-рано. Точно в този гроб се откриват накити, които не са златни, с изключение на един златен наниз, за който впрочем се твърди, че е най-старото обработено злато в Европа. По-интересни за мен са другите артефакти, които са открити“, обясни д-р Вачкова. Тя разказа и за един уникален артефакт, който е бил открит именно там – изделие от нефрит, като става дума за нефритена игла с дължина от 12 см.

„Ако човек се вгледа в нея, ще разбере, че това изделие само прилича на игла, макар че може и да е имало и конвенционална употреба. Интересното в тази находка е, че в горната част на иглата има изобразен модел на слънчевата система– три пофазни планети, като според мен това са Марс, Земята и Слънцето, а възможно вместо Слънцето да е била изобразена и Венера, както и още две по-малки планети. Много дълго време в Слънчевата система се е смятало, че централните планети са точно 5 на брой, защото така са били изобразявани на древните карти. Тези карти обаче ще се появят около 3000 години по-късно.
И когато видим такова изделие, на практика инсигниите на този цар, които са от жадеит, а знаем, че той е заместител на нефрита, можем да проследим зората на тази цивилизация, която спокойно можем да наречем и нефритена, поради преклонението към зеления минерал. Искам да вметна, че тези минерали са били много характерни за повечето ранни български цивилизации, както знаем амулети от нефрит в България са откривани от София до Кърджали и от Кърджали до Провадия, та чак до Варна.
Що се касае до Некропол III, към момента той се разработва“, каза в заключение специалистът.

Десислава ВАСИЛЕВА