Д-р Веселин Герев, психиатър: Психологическата нагласа за справедливост при възрастните хора ги прави лесна мишена за телефонните измамници

снимка: личен архив

Психиатърът д-р Веселин Герев, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за фрапиращите случаи на телефонни измами, също за случаите с „Фейсбук“ измамника Александър-Спас и началникът на сектор „Охранителна полиция“ към 3-то Районно управление на МВР в Пловдив, участвал в схеми за телефонни измами. Ще се увеличава ли броят на жертвите на телефонните измамници и каква е причината все още хората да попадат в капана им?

Фокус: Д-р Герев, все повече възрастни хора стават жертва на телефонни измами. При последния случай 73-годишен мъж от София стана жертва на измамници и им предаде 100 000 лева по схемата „сътрудничество на полицията“. Какъв е вашият коментар? Защо възрастните се поддават толкова лесно на манипулация?
Д-р Веселин Герев: Психологическата нагласа за справедливост на възрастните хора ги прави лесна мишена за телефонните измамници. Специално при възрастните хора се търси повече емпатия и сътрудничество на властите, уж за да бъдат хванати мошениците. Самата психологическа нагласа за справедливост на старите хора е здраво изградена поради простата причина, че са живели в един друг строй, където е имало уравниловка и справедливост. Затова този номер не минава при младите хора, но при възрастните жъне успех. Още по-податливи са бившите военни и полицаи. Имаше и случаи с излъган дядо, бивш военен, който до последно бе убеден, че сътрудничи на властите за залавяне на мошениците. Хората се поддават на такива манипулации. Психиката на възрастния човек много по-бавно асоциира всичко това, което възприема, много по-бавно обсъжда мотиви и противомотиви, като рационалното в мисленето вече почти се губи. Човек действа емоционално и импулсивно, с желание да сътрудничи, да стане известен и да помогне на много други хора да се отърват от това тежко бреме, наречено телефонни измамници. Колкото и смешно да звучи, точно това са мотивите на възрастните хора да се подлъгват. Обикновено телефонните измамници винаги ги хващат в капана си с някаква критична ситуация, която тотално да ангажира психиката им. И понеже потокът на асоциация при тях тече много по-бавно заради възрастовия фактор, те насочват изцяло вниманието си към ситуацията и мислят само за нея. Изобщо не чуват какво им се говори и затова на няколко пъти измамниците им повтарят, че давайки пари ще сътрудничат, че средствата са за тази благородна цел и по-късно ще им бъдат възстановени, че ще получат награда. Възрастните хора чуват само това и същевременно мислят за тази ситуация, съобщена им като тревожна. В такива ситуации се действа механично, като действията наподобяват тези на робот. Жертвата е като омаяна от някаква идея и от стреса и едва ли не става напълно подчиняема на тези, които я управляват. Това е един вид сериозна психологическа обработка. При последния случай дори стана ясно, че възрастният човек е дал на няколко пъти пари на измамниците, даже е събрал от свои съседи, за да „сътрудничи“ на полицията. Виждате на какво са способни телефонните измамници и колко добри манипулатори са. Младите трудно стават жертви на подобна схема на телефонна измама. Те приемат най-спокойно и хладнокръвно едно подобно обаждане, докато при възрастните хора психическата нагласа е съвсем различна. Тя е причина за тази тяхна абсолютна манипулативност и подчиняемост на волята и желанията на измамниците.
Фокус: Говорейки за измами, как ще коментирате други два христоматийни примера – „Фейсбук“ измамникът Александър-Спас и началникът на сектор „Охранителна полиция“ към 3-то Районно управление на МВР в Пловдив, участвал в схеми за телефонни измами чрез протекция на извършителите?
Д-р Веселин Герев: Жертвите на „Фейсбук“ измамника Александър-Спас са го допуснали твърде близо до личния си живот и той ги е манипулирал по тази емоционална струна. „Този „търговец“ не търгува с билети, а с емоция и приятно прекарване. Показва дестинации, обещава дори на собствената си учителка посещение в театъра „Ла Скала“ за 200 лева. Тук вече се преминава прага на продажбата на надежда и се навлиза в сферата на продаване на емоции. В социалните мрежи може да си анонимен, както си анонимен по телефона, което спомага измамата. Най-важното в случая е, че толкова много хора са податливи и едва ли не толкова са  допуснали този психопат то техния личен живот, че той знае абсолютни подробности за тях. Това е емоционалната вълна, чрез която той ги манипулира, също както и при телефонните измамници. Измамните схеми са много прости и стандартни, като се изисква малко повече ловкост и хитрина, за да може потенциалната жертва да реагира адекватно.
Във връзка със случая, при който началникът на сектор „Охранителна полиция“ при 3-то Районно управление на МВР в Пловдив сътрудничи на телефонните измамници, може да се каже, че на всяко едно ниво корупцията е ежедневие. За да сложи „чадър“ на телефонните измамници, полицаят е взел пари. Колко са те е друг въпрос, но постъпката му ще му коства много нерви и неприятности. След това ще му коства и дълъг период лечение при мои колеги, защото подобна ситуация тотално променя психиката на човек и той вече няма да е същия, какъвто е бил преди.
За съжаление, цел на нашият живот станаха парите и с пари може да се купи всичко. Това, което не може да се купи с пари, може да се купи с много пари. Ценностите се изместиха, хората станаха ужасно продажни. Това го наблюдаваме във всяка една сфера от живота. Били ли сте в компания, където във всяко трето изречение да не става въпрос за пари? Това не е следствие от някакви наши способности или възможности, това стана цел на живота ни. Именно за това много хора се поддават, като сред тях са полицаи, митничари, политици и т.н. Дори  има ситуации, в които ако не предложиш пари, не те възприемат като нормален човек, а индивид от някаква друга категория.
Фокус: Ще се увеличава ли броят на жертвите на телефонните измамници? Каква е причината все още хората да попадат в капана им, след като постоянно се говори по темата по всички възможни канали?
Д-р Веселин Герев: Тепърва жертвите на телефонни и други измами ще стават все повече. Причината е, че просто човешката психика е така утроена – тя действа импулсивно-емоционално, а не рационално. Колкото повече психиката ни закърнява от това, че ние губим възможност за комуникация  и ставаме изцяло виртуални потребители, колкото повече ставаме зависими към електронните медии за осведомяване и губим реалния контакт с хората около нас, толкова повече желанието да блеснем по някакъв начин, да бъдем известни и да имаме много пари ще подклажда и засилва възможността да бъдем перманентно мамени. Работата в тази насока трябва да бъде по отношение на тотална промяна на ценностите, също масова комуникация с хората и то не във виртуален вариант.
Пример за лесна манипулация са популярните лотарии. Самата телевизионна реклама за тях е измама. Показват лотариен билет, на който пише, че е възможно да бъдат спечелени 5 награди по 100 000 лева, а след това показват човек и съобщават, че това е седмия участник, който печели 100 000 лева от конкретната игра. Елементарно е и човек просто трябва да гледа внимателно, за да си направи правилен извод. След подобни реклами веднага се започва масово купуване и търкане на билети. Това само потвърждава, че винаги ще има хора, които да се лъжат, Според него е крайно време хората да проумеят, че няма лесни пари. Шансът да спечелиш нещо е изключително минимален в сравнение с този да обеднееш, давайки пари за хазарт и други подобни измамни схеми.  Всички хора в света са настроени, че някой друг ще направи нещо вместо тях, че всичко желано от тях ще бъде факт без никакви усилия. Точно на това разчитат и точно на такава струна работят мошеници, лотарии и всякакъв друг тип финансови измами, пирамиди, мошеничество и т.н. Смятам, че измамите няма да бъдат преустановени.
Тони МИХАЙЛОВ