Д-р Веселин Герев, психиатър: Ревностова параноя е най-вероятния мотив за взрива във Варна

снимка: личен архив

Пловдив. Ревностова параноя е най-вероятния мотив за взрива във Варна. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му, ревността е бич за българските семейства и то най-вече заради криворазбраната ни либералност във всякакъв тип взаимоотношения.

„Оказва се, че човекът системно е малтретирал жената и вероятно сина й. Работата е стигнала дотам, че тя си е взела ограничителна заповед. Тоест, имало е не само психически и домашен тормоз, а най-вероятно и физически. И самият човек, вече в безсилието си да може да контролира ситуацията, търси медии и казва, че ще се самоубие. Предният ден изнася багаж от апартамента. Доколкото говорих със специалист, това е взрив от над килограм тротилов еквивалент и най-вероятно запалително вещество, което да може да поддържа пожара продължителен период от време. Най-неприятната ситуация е, че са убити абсолютно нищо неподозиращи и невинни хора. Но така или иначе този човек е давал маркери много време и въпросът е защо е взета само ограничителна заповед. Защо прокуратурата не се е занимавала с него, защо не е бил подложен на съдебно-психиатрична експертиза? Стоят много въпроси, на които институциите нямат отговор, защото не са предприели нищо“, коментира д-р Герев.

„Другият момент е, че най-вероятно това не е бил негов самоубийствен акт. Когато човек реши, че ще се самоубива , той не занимава хората с тази работа и не го афишира. Най-вероятно става въпрос за един зов за помощ с цел да се овладее ситуацията по някакъв начин“, смята психиатърът.

Тъй като заподозреният мъж е бил в системата на МВР, д-р Герев коментира, че службата в полицията изгражда особено крайни черти на характера. „Те трябва да бъдат ръката на закона  и да го прилагат в действие. Именно това ги прави агресивни, понякога арогантни. Затова има полицейско насилие в България. Има много такива случаи, тъй като самите полицаи получават дефект на характера, че те контролират ситуацията, че всички трябва да им се подчиняват, че трябва да издават заповеди. Ето това в чертите на характера на този човек донякъде е променило неговата психика и го е направило още по-арогантен и по-безскрупулен в действията си. Това, разбира се, няма да върне починалите хора. Дори и да го намерят, защото е обявен за общонационално издирване, каква полза от цялата работа. И той ще получи присъда от порядъка на 6-8-10 години, ще излезе и ще бъде по-завършен психопат, отколкото е сега“, каза психиатърът.

Д-р Веселин Герев коментира още, че когато човек няма страх от наказание, той не е склонен да контролира постъпките си. „Затова все по-често ще ставаме свидетели на психопатски прояви и ще ги анализираме постфактум“, подчерта той.

Психиатърът посъветва всички, които са обект на насилие или заплахи, своевременно да уведомяват прокуратурата, а не полицията. „На полицията и е все тая какво ще се случи. Трябва да се подаде сигнал в прокуратурата, в писмен вид – това е моя съвет към всички, които са обект на насилие или заплахи от този тип“, посочи Герев.

Тони МИХАЙЛОВ