Д-р Веселин Герев, психиатър: Смяната на часовото време е вредна както за психиката, така и за тялото ни

снимка: личен архив

Психиатърът д-р Веселин Герев, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за последствията върху психиката и тялото ни при преминаване към лятното часово време и преместването на стрелките на часовниците с час напред.


Фокус: Д-р Герев, как ще ни се отрази преминаването към лятното часово време и преместването на стрелките на часовниците с час напред?
Д-р Веселин Герев: Предстои загубена седмица за хората в активна възраст, защото настройката към новото часово време ще стане изключително бавно и ще има своите последствия. Тази седмица след като отидат на работа в 08.00 часа, здравите хора в активна възраст просто до 09.00 часа няма да правят нищо. Това е поради простата причина, че на тях душата им спи. Общо взето, за да си настроят динамичния стереотип на новата вълна, ще им трябват около 4-5 дни. Тоест, отписваме първата работна седмица след смяната на часовото време. Освен това, преминаването към лятното часово време ще предизвика проблеми със съня. От една страна ще заспиваме вечер доста по-трудно, защото ще трябва да заспиваме час по-рано от обичайното и съответно да се събуждаме час по-рано. От друга страна, повечето хора, които трябва да гонят точни часове и за които закъснението ще е фатално, няма да имат почти никакъв сън, защото ще се будят много често, за да не изпуснат часа, който е важен за тях. Неизбежно през деня следват факторите на недоспиването – тежко и тегаво протичане на деня, редуващи се напрежение и отпадналост, главоболие, раздразнителност и най-важното – много грешки в справянето с ежедневните задължения. Според изследвания в САЩ и ЕС, в първите два дни след смяната на часовото време се увеличават с 50 % трудовите злополуки и пътнотранспортните произшествия. Въпреки всичко, времето продължава да се сменя два пъти годишно.
Периодът след смяната на часовото време ще бъде много критичен за хората с хронични заболявания. Там изтеглянето на приема на лекарства е от съществено значение, особено за хората с със сърдечно-съдови, ендокринни и психични проблеми, там, където лекарството трябва да се взима трикратно. Повечето хора, преминавайки в този шоков за организма режим на смяна на приема на таблетките си, остават за час, а може би и повече от час непокрити от медикаменти.
Кризисният период за организма, който настъпва след преминаването към лятното часово време и преместването на стрелките на часовника с час напред, отминава за седмица. Големият парадокс е, че миналата година Нобеловата награда за медицина и физиология бе присъдена на трима американски физиолози за откритието на молекулярните механизми на биологичния часовник при човека. И въпреки, че е доказано, че смяната на часовото време ужасно много вреди не само на психично, не само на телесно, но и на биохимично и молекулярно ниво на тялото, това продължава да се прави. САЩ са едни от първите, които започват да сменят часовото време след Германия. Доколкото знам, от тази годна още 10 държави спират смяната на часовото време. Фактически, остават само държавите в ЕС и някой от американските щати. Парадокс е, че Турция не сменя часовото време.  В европейската част сме в един пояс, а сега сме вече в различни.
Фокус: Близо 400 депутати от Европейския парламент гласуваха „за“ премахване на лятното часово време, като сега се очаква решение на Европейската комисия. Ще остане ли в историята преместването на стрелките на часовниците два пъти годишно?
Д-р Веселин Герев: Вече няколко пъти Европейската комисия проучва предимствата и недостатъците на преместването на стрелките на часовника през март и октомври, но това не е повод за радост. Европейската комисия е тази, която има последната дума, а тя вече един или два пъти отменя това решение, колкото и невероятно да звучи. Въпреки всички открития на медицината, по-специално на хронобиологията, никой не се вслушва в науката. И сега, за да може да остане този вариант и да се запази статуквото, Европейската комисия казва, че ще се допита до всички европейски страни за премахването на смяната на часовото време, като тези държави да решат на местно ниво. Ако само една от държавите не е съгласна, значи решението няма да се приеме. Това е последното, което прочетох като някакво правило, приложимо при решение за смяната на часовото време.  Така или иначе, на молекулярно ниво биологичният часовник на човека се управлява от светлината. Това е причина да се синтезира хормонът мелатонин когато е тъмно, а щом започне зазоряване – светлината да действа по такъв начин, че да спира неговия синтез. А той е изключително важен, защото определя денонощния ритъм при хора и животни. И освен, че това води до повече бодрост и напрежение в организма, а понякога и до разстройване на циркадните ритми, се променя цялата биохимия на клетките, променя се хормоналния баланс на организма, като всичко това е сътресение за хората.
Резултатите от проучване в Русия сочат, че смяната на часовото време вреди много и на животните, които се отглеждат от хората. Установено е, че в първата седмица след смяната на часовото време, кокошките носят два пъти по-малко яйца, а кравите дават два пъти по-малко мляко. Това е така, защото човек ги обслужва и храни час по-рано или час по-късно. Фактически, човешкият фактор, свързан с часовото време, влияе на абсолютно всичко.
Не знам дали спомняте, че миналата година, точно когато върнахме часовника с час назад, стана много тежка катастрофа с автобус, който пътуваше по направлението София-Бургас. Тогава се размина без жертви, но причината беше, че водачът е бил достатъчно преуморен. Връщайки часовника назад, предния ден по това време, по което той е правил курс, вече е спял. Катастрофата стана точно пред Бургас и всички казаха, че шофьорът е бил сънлив, ту се е събуждал, ту е заспивал, като накрая е изпуснал завоя и автобуса се е обърнал по таван. Така че, всички тези проучвания са от съществено значение, но както винаги просто коментираме последствията, а не първопричините. Много се съмнявам някой да обърне внимание на фактите.
Фокус:
Как ще ни се отрази тази смяна на часовото време в съчетание с настъпването на пролетта и съпътстващата я пролетна умора?
Д-р Веселин Герев:
За съжаление, все още нямаме пролетна умора в класическия й вид, а причината за това е, че все още няма слънце. Имахме някакъв мини-вариант на пролетна умора преди около 10 дни, когато имаше високи температури за по-дълъг период от време. В момента все още времето е мрачно и това не може да задейства механизма за пролетната умора. Трябва да обясним, че пролетната умора е физиологично състояние, през което преминава всеки един от нас, независимо от физическата му активност, от начина му на хранене, от липсата на витамини или от нагласите му. Причината за това състояние е смяната на сезоните и слънцегреенето, което трябва да е 3-4 последователни дни и то много ярко. Тоест, трябва да няма облаци и да има силно слънце, за да се задейства механизма на синтеза на серотонин в нервната клетка. Серотонинът се синтезира също от светлина и точно тогава, когато се покачват нивата на серотонин от природния фактор слънце, се получава тази лека отпадналост, сънливост и апатия, която аз наричам „арабско спокойствие“.  Това състояние продължава 3-4 дни, максимум седмица, както е при смяната на часовото време. Оттам нататък вече човек тръгва да получава тонус, жизненост и енергичност. Тоест, да приемем, че пролетната умора е едно физиологично състояние, при което имаме настройка на психиката и преминаване от зимната летаргия към пролетно-летния тонус, жизненост и активност. Това състояние не може да бъде избегнато. Виждам, че се дават много глупави съвети, следването на които евентуално би ни предпазило от пролетна умора – да се пият витамини, да се ядат плодове и зеленчуци и т.н. Всичко това е в сферата на пожеланията. Просто трябва да има наука във всичките тези неща и тогава обясненията ще бъдат прости и логични. Хората да не се притесняват, че ще изпаднат в състояние на пролетна умора. През следващите дни ще има повишение на температурите, но, за съжаление, времето ще бъде облачно. Трябва да виждаме на прогнозата поне три дни абсолютно слънце, за да може да кажем, че ще преминем през състояние на пролетна умора. В следващите 10 дни няма изглед за толкова слънце, така че пролетната умора се „отлага“ за средата на април, когато се очаква да има няколко последователни дни постоянно слънцегреене, за да се задейства биомеханичният механизъм в нервната клетка и да се задвижи този психичен процес.
Тони МИХАЙЛОВ