Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: Инкубационния период на лаймската болест е от 3 до 30, средно около 14 дни – заболяването е лечимо

Д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Мончева, какво точно представлява лаймската болест?

Д-р Веселка Мончева Лаймската болест е инфекциозно заболяване, причинявано от бактерии, представители на род Борелия. Болестта е най-честото заболяване предавано от кърлежи във Северното полукълбо. Ранните симптоми включват висока температура, втрисане, главоболие. Засягат се стави, сърцето, лимфната система, централна нервна система. В повечето случаи симптомите изчезват при адекватно антибиотично лечение, стига да се постави навременна диагноза. Ухапването от кърлежи е характерно най-често за месеците от май до август, когато е по-топло времето може и до месец октомври. Кърлежите са най-активни и хапят при плюсови температури. Входната врата за бактериите е кожата, ухапана от кърлеж, на входното място възниква възпалителен процес, след попадането в кръвния и лимфния поток причинителите на заболяването се локализират в черен дроб, далак, лимфни възли, стави, нервна система, очи и други органи. Инкубационният период на Лаймската болест е от 3 до 30 дни, средно около 14 дни. Някои хора получават от ухапването зачервяване с подуване, което изчезва до 2 дни. Без лечение Лаймската болест протича в 3 фази с периоди на затихвания, обостряния и различни клинични прояви. Преминаването в една фаза във друга е плавно и понякога незабележимо.

Фокус: Какво се случва по време на първата, втората и третата фаза?

Д-р Веселка Мончева Първа фаза, тоест периода след ухапването, може да протече без оплаквания и да остане незабелязано от пациента. При 70 до 80 % от инфектираните лица около мястото на ухапването на кърлежа се наблюдава зачервяване с характерната мишенообразна форма, която се нарича мигриращ еритем. Той може да достигне до 30 сантиметра. Болните се оплакват от грипоподобни симптоми, общо неразположение, бърза умора, втрисане, висока температура, чувствителност към светлина. Втората фаза, това е ранна генерализация на инфекцията. Обхваща период от няколко седмици до няколко месеца след ухапването. Появява се силно главоболие, болки в стави и мускули, безсъние, наблюдава се пареза на лицевия нерв, вратна ригидност и фотофобия. Наблюдава се също инфекциозен артрит, подуване и зачервяване на една или няколко стави – най-вече коляното или китката. Понякога може да има и конюнктивит. Третата фаза обхваща периода от няколко месеца до няколко години. Оплакванията са най-вече от мускулни и ставни болки, проблеми с безсънието и умора, отслабване на паметта – деменция, влошена координация и слабост в мускулите.

Фокус: Каква е профилактиката, за да не се стигне до заразяването с лаймска болест?

Д-р Веселка Мончева Трябва да носим защитно облекло, когато излизаме сред природата и когато обслужваме домашни животни.

Фокус: Какво включва самото защитно облекло?

Д-р Веселка Мончева Шапка, светли дрехи, дълги панталони, блузи с дълги ръкави и затворени обувки. Също препоръчвам да се употребяват антипаразитни препарати, които се продават във всяка аптека. Важно е да спазваме отлична хигиена, особено след като се приберем от разходка сред природата. Задължително трябва да проверим тялото си за кърлежи, за да може да избегнем болестта. Бих искала да добавя, че лечението на болестта е приемливо, когато се хване на време. Терапията е антибиотична.

Фокус: Много ли е опасна болестта ако се хване в трета фаза?

Д-р Веселка Мончева: Опасно е защото се обхващат много органи и системи, които страдат. Все пак заболяването е лечимо, като обикновено откриването на болестта при пациентите се случва във втората фаза. Задължително е да потърсим лекарска помощ ако имаме някой от симптомите на лаймската болест, защото лечението ѝ е възможно изцяло, но само с подходящ антибиотик.

Фокус: А каква е обстановката към момента? Има ли повишаване в броя на случаите в областта?

Д-р Веселка Мончева Тази година имаме по-малко случаи на лаймска болест, сравнено с 2017 година. Към момента обстановката в Благоевград и региона е спокойна и няма увеличение в броя на заболелите. Нямаме завишаване в случаите на лаймска болест, тъй като обстановката е отпускарска. Стойностите са нормални за сезона.

Ливия НИНОВА