Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: Областта е далеч от обявяването на грипна епидемия

Д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция – Благоевград (РЗИ), в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Мончева, каква е обстановката в Област Благоевград свързана със заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания?

Д-р Веселка Мончева: В никакъв случай не сме пред обявяването на грипна епидемия, както бе съобщено по една от медиите – няма да споменавам коя. Така, че заболеваемостта е съвсем спокойна за сезона. Не казвам, че няма грип. Грип има, но стойностите не са такива, които да достигат до епидемиологични.

Фокус: Какви са Вашите съвети към хората във връзка със заболеваемостта през зимните месеци?

Д-р Веселка Мончева: Съветите са едни и същи всяка година. Първото и най-важно нещо е да се избягват контакти с много хора в едно общо помещение, защото дори, стоейки на разстояние от 2 метра, е възможно да се заразят с грип или други вид остро респираторно заболяване. Самият вирус се отделя чрез кашляне, кихане, а дори и чрез говор. Хубаво е помещенията да се проветряват по-често, подът и повърхностите да се почистват с дезинфектанти поне веднъж в деня. Препоръчително е да се спазва добра обща хигиена и да се използват повече мокри кърпички за почистване на ръцете и лицето. Когато има някой болен в семейството, то добре е той да бъде изолиран в отделна стая, а контактите с него от другите членове на домакинството трябва да бъдат ограничени. Освен това е важно да носят маски на лицето, но те трябва да се сменят много често, защото когато се навлажнят, вируса много бързо минава през тях.

Фокус: Предполагам трябва да се избягва и самолечението?

Д-р Веселка Мончева: Естествено, да. Ние сме свикнали още от първия ден да взимаме антибиотици, дори да не се консултираме с общопрактикуващия лекар, но това не е никак препоръчително. Би трябвало да се изчакат поне няколко дни и ако заболяването се задълбочи, то чак тогава да се взима антибиотик. Хубаво е да няма самолечение, а да се търси експертното мнение на специалистите, за да бъдат избегнати усложнения от заболяванията.

Ливия НИНОВА